ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
23 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Η Bundesbank προειδοποιεί εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο θα κοστίσει στην οικονομία 180 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022

1 min read

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν το ενδεχόμενο πλήρους εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, το οποίο ενδέχεται να υποβληθεί στις Βρυξέλλες για επανεξέταση στο εγγύς μέλλον. Προειδοποιήσεις για μια τέτοια απαγόρευση έχουν προκαλέσει ανησυχία μεταξύ της κορυφαίας τράπεζας της Γερμανίας, η οποία ανέφερε σε νέο μηνιαίο δελτίο που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή ότι η άμεση, πλήρης απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου ενδέχεται να επιδεινώσει την απειλή στασιμότητας και να οδηγήσει σε καταστροφική ύφεση, σύμφωνα με τους Financial Times.

Η Bundesbank, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, προειδοποίησε ότι ένα εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο θα κοστίσει στην οικονομία της μια ιλιγγιώδη χαμένη παραγωγή ύψους 180 δισεκατομμυρίων ευρώ φέτος, καθώς η τιμή των ενεργειακών προϊόντων θα εκτοξευθεί σε αδιανόητα επίπεδα και θα συγκλονίσει την οικονομία με μια από τις βαθύτερες πτώσεις των ετών.

«Στο σενάριο σοβαρής κρίσης, το πραγματικό ΑΕΠ το τρέχον έτος θα μειωθεί κατά σχεδόν 2% σε σύγκριση με το 2021.

“Επιπρόσθετα, το ποσοστό πληθωρισμού θα είναι σημαντικά υψηλότερο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», ανέφερε η Bundesbank.

Η γερμανική κεντρική τράπεζα σημείωσε ότι η οικονομική ανάκαμψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ήδη κλονιστεί από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ένα εξωγενές σοκ θα μπορούσε να προκαλέσει ύφεση.

Η συζήτηση για ένα πλήρους κλίμακας εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο έχει προκαλέσει ανησυχία μεταξύ των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στους κόμβους παραγωγής μαμούθ της Γερμανίας.

Ο Martin Brudermüller, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου χημικών BASF, δήλωσε ότι το εμπάργκο φυσικού αερίου θα βυθίσει τις γερμανικές δραστηριότητές του στη «χειρότερη κρίση από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο».

Η Γερμανία έχει τη μεγαλύτερη οικονομία  στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 εθνών και έχει αντιταχθεί σθεναρά στην απαγόρευση των ρωσικών εισαγωγών ενέργειας, επιλέγοντας αντ’ αυτής μια στρατηγική που θα καταργήσει σταδιακά τα ρωσικά ενεργειακά προϊόντα με την πάροδο του χρόνου.

«Ένα γρήγορο εμπάργκο αερίου θα οδηγήσει σε απώλεια παραγωγής, κλείσιμο, περαιτέρω αποβιομηχάνιση και μακροπρόθεσμη απώλεια θέσεων εργασίας στη Γερμανία», ανέφερε το ΑΡ επικαλούμενο τους προέδρους της ομάδας εργοδοτών BDA και της συνδικαλιστικής συνομοσπονδίας DGB αυτή την εβδομάδα.

Μέχρι και το 40% του φυσικού αερίου της ΕΕ και το 25% του πετρελαίου της εξαρτώνται από τη Ρωσία, κυρίως μέσω αγωγών. Το ένα τρίτο της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας της Γερμανίας εξαρτάται από τη Ρωσία.

Σχετικά με την απαγόρευση του ρωσικού αργού πετρελαίου από την Ευρώπη, η στρατηγική εμπορευμάτων της JPM Νατάσα Κανέβα έγραψε αυτή την εβδομάδα, «η πλήρης, άμεση απαγόρευση πιθανότατα θα οδηγήσει τις τιμές του αργού πετρελαίου brent στα 185 δολάρια/bbl, καθώς περισσότερα από 4 mbd ρωσικών προμηθειών πετρελαίου δεν θα εκτοπιστούν χωρίς χώρο ούτε χρόνο για να τις επαναδρομολογήσουν στην Κίνα, την Ινδία ή άλλους πιθανούς υποκατάστατους αγοραστές».

Η κορυφαία τράπεζα της Γερμανίας ανησυχεί για την πιθανή απαγόρευση του φυσικού αερίου, η οποία θα μπορούσε γρήγορα να αποσταθεροποιήσει την κορυφαία οικονομία της Ευρώπης. Από την άλλη, μια άλλη οικονομική κρίση θα έδινε στην ΕΚΤ μια άλλη δικαιολογία για να ξεδιπλώσει τους εκτυπωτές χρήματος (και πάλι) και να αντιστρέψει την πορεία σύσφιξης.

Πρωτότυπο

Zero Hedge, APR 23, 2022 – 03:45 PM

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.