ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

25 Μαΐου 2022

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

«Η απόφαση Πούτιν για πληρωμή φυσικού αερίου με ρούβλια είναι μεγάλο και καθοριστικό χτύπημα για το δολάριο»

1 min read

Η τελική απόφαση του Β.Πούτιν για πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια από αύριο (αλλιώς θα κοπεί η παροχή) φέρνει ραγδαίες εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά νομισμάτων με το δολάριο πλέον να έχει τριγμούς και να βρίσκεται ακόμα και να χάσει την πρωτοκαθεδρία ως παγκόσμιο νόμισμα, κάτι που για πρώτη φορά δήλωσε το ΔΝΤ σήμερα.

Οι κυρώσεις στη Ρωσία θα μπορούσαν να απειλήσουν την κυριαρχία του δολαρίου, είπε η Τζίτα Γκόπιναθ, πρώτη αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΔΝΤ στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, για να συμπληρώσει ότι χώρες «επαναδιαπραγματεύονται» το νόμισμα με το οποίο θα πληρώνονται για το διεθνές εμπόριο.

Όπως είναι γνωστό, με τις κυρώσεις των Δυτικών έχουν παγώσει πάνω από 300 δισ δολάρια συναλλαγματικών διαθεσίμων της Ρωσίας, όπως και η δυνατότητά της να μετέχει στο διεθνές εμπόριο, πλην του τομέα της ενέργειας.

Ωστόσο, η κίνηση αυτή λειτούργησε σαν «ξυπνητήρι» για πολλές χώρες – ότι εξαρτώνται «πάρα πολύ» απο το αμερικανικό νόμισμα.

Στις 18.30 ώρα Ελλάδας, το φυσικό αέριο με παράδοση Μαΐου είχε φτάσει στα 124,5 ευρώ η ΜWh, με άνοδο 4%.

Την ίδια στιγμή η δημοσιοποίηση του σχεδίου Μπάιντεν να «ρίξει» στην αγορά 1.000.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ έριξε αρχικά κατά 5,9% τις τιμές του αμερικανικού αργού, κοντά στα 100 δολλάρια το βαρέλι ωστόσο στις 18.30 ώρα Ελλάδας η πτώση είχε περιοριστεί το 4% κάτι που σημαίνει ότι δεν έπεισε τις αγορές.

Αντίστοιχα, στην ευρωπαϊκή αγορά, το πετρέλαιο τύπου Brent έχανε μόλις 2,9%, μένοντας στα πολύ υψηλά επίπεδα των 108 ευρώ ανά βαρέλι.

Οι ευρωαγορές εμφανίζουν απώλειες στο τέλος του πρώτου τριμήνου, με το ελληνικό χρηματιστήριο να «κατεβάζει» τις απώλειες για αυτό το διάστημα στο 1,55%.

Δημοσίευση στα Social Media