ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
16 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Η αλήθεια και οι μισές… αλήθειες για ενοίκια! Δεν θα «μετράνε» στις ηλεκτρονικές συναλλαγές

1 min read

Τα έσοδα από ενοίκια θα προσμετρώνται στο συνολικό φορολογητέο εισόδημα που θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του ποσοστού των δαπανών που θα πρέπει να γίνονται ηλεκτρονικά ή με πλαστικό χρήμα.

Αυτό διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ. Όμως, η συγκεκριμένη ειδοποίηση αναμεταδόθηκε λανθασμένα από διαδικτυακά μέσα πληροφόρησης και ορισμένες εφημερίδες που υποστήριξαν (γιατί μάλλον έτσι κατάλαβαν) ότι οι αποδείξεις για ενοίκια θα συμπεριληφθούν στις δαπάνες με πλαστικό χρήμα που θα πρέπει να καταλαμβάνουν ποσοστό 30%-60%, ανάλογα με το φορολογητέο εισόδημα!

Όπως ξεκαθάρισαν χθες πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, οι πληρωμές για ενοίκιο δεν θα προσμετρώνται για να πιαστεί ο στόχος του 30% των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Κατά τις ίδιες πηγές, αν προχωρούσε μια τέτοια ρύθμιση, σχεδόν η μισή Ελλάδα, που είναι σε μισθωμένη κατοικία, θα έπιανε απευθείας το όριο. Επιπλέον, πηγές του υπουργείου εξηγούσαν πως υπάρχουν και τεχνικά εμπόδια, καθώς το σύστημα δεν μπορεί να αναγνωρίσει τον τύπο της πληρωμής (ενοίκιο).

Επί του παρόντος δεν υπάρχει καμία σκέψη για να γίνει υποχρεωτική η ηλεκτρονική πληρωμή των ενοικίων, ανεξάρτητα από το αν θα προσμετρηθούν στο 30% των ηλεκτρονικών δαπανών.

30% επί του ετήσιου εισοδήματος
Το εισόδημα από ενοίκια θα προστίθεται, πάντως, στα υπόλοιπα εισοδήματα για να υπολογίζεται η υποχρέωση κάλυψης του 30% με ηλεκτρονικές πληρωμές. Παραμένει ζητούμενο πώς θα εντοπίζεται το «μαύρο» μέρος του ενοικίου, δηλαδή αυτό που πληρώνει με μετρητά ο ενοικιαστής στον ιδιοκτήτη.

Με βάση το νέο σύστημα, κάθε φορολογούμενος αυτών των κατηγοριών θα πρέπει να καλύπτει ποσοστό 30% επί του ετήσιου εισοδήματός του με δαπάνες εξοφληθείσες είτε με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής είτε με μετρητά. Το μέτρο αυτό δεν θα συνδέεται με το αφορολόγητο όριο εισοδήματος, που πλέον είναι κατοχυρωμένο στα υφιστάμενα επίπεδα.

Σε κάθε περίπτωση φορολογουμένου κατά την οποία δεν καθίσταται δυνατή η κάλυψη του απαιτούμενου ποσού δαπανών, δηλαδή σε κάθε περίπτωση κατά την οποία οι πραγματοποιηθείσες δαπάνες ανέρχονται συνολικά σε ποσοστό χαμηλότερο του 30%, το «ακάλυπτο» ποσό θα φορολογείται με 26%.

Τον μεγαλύτερο κίνδυνο να υπερφορολογηθούν διατρέχουν οι έχοντες πολύ χαμηλά εισοδήματα, οι οποίοι φορολογούνται όχι με βάση τα ποσά που δηλώνουν στην Εφορία, αλλά με βάση τα εξωπραγματικά τεκμαρτά εισοδήματα, που τους προσδιορίζουν τα τεκμήρια διαβίωσης.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.