ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

1 Οκτωβρίου 2023

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Η Αλγερία προειδοποιεί την Γαλλία: «Αν επέμβετε στο Νίγηρα θα σας χτυπήσουμε»

1 min read

Η Αλγερία απηύθυνε καθαρή προειδοποίηση στη Γαλλία, πως αν επέμβει στρατιωτικά στο Νίγηρα, για να ανατρέψει την κυβέρνηση που αναδείχτηκε την περασμένη εβδομάδα, και η οποία απολαμβάνει την στήριξη του λαού της χώρας, τότε θα εμπλακεί η ίδια, σε πολεμικές επιχειρήσεις κατά των γαλλικών δυνάμεων.

Η προηγούμενη φιλογαλλική κυβέρνηση,  «απομεινάρι» της γαλλικής αποικιοκρατίας στην περιοχή είχε δημιουργήσει βαθιά οικονομική κρίση στην χώρα και οι κάτοικοι του Νίγηρα υπέφεραν από πείνα και αρρώστιες.

Η Αλγερία θα υποστηρίξει τον Νίγηρα σε περίπτωση εξωτερικής στρατιωτικής επίθεσης, αναφέρει το αλγερινό έντυπο Intel Kirby.

Όπως λέει χαρακτηριστικά «σε περίπτωση πιθανής γαλλικής εισβολής στον Νίγηρα υπό την ηγεσία της ECOWAS, η Αλγερία δεν θα μείνει αδρανής όσο η γειτονική της χώρα αντιμετωπίζει εισβολή».

Η Αλγερία δεν είναι ένα ασήμαντο στρατιωτικό μέγεθος. Πρόκειται για μια πολύ ισχυρή χώρα ειδικότερα όταν θα έχει να αντιμετωπίσει γαλλικές δυνάμεις απομακρυσμένες από την μητρική επικράτεια.

Να σημειωθεί ότι η Αλγερία είναι ένας εκ των βασικών παροχών φυσικού αερίου της Ευρώπης.

Η Γαλλία και μαζί τους και οι ΗΠΑ χάνουν ένα από τα τελευταία γαλλικά προπύργια και άρα φιλικά προσκείμενο προς τους Αμερικανούς σε μία Αφρική που στρέφεται υπέρ των Ρώσων και των Κινέζων.

Ήδη ο Νίγηρας διέκοψε τις εξαγωγές χρυσού και ουρανίου προς την Γαλλία.

«Ο Νίγηρας από την Κυριακή 30 Ιουλίου διέκοψε τις εξαγωγές ουρανίου και χρυσού στη Γαλλία. Το διάταγμα που εκδόθηκε έχει άμεση ισχύ» ανακοίνωσε η νέα κυβέρνηση.

Σε ότι αφορά την Γαλλία είναι μία χώρα απολύτως εξαρτώμενη από εισαγωγές τέτοιας φύσεως, οι οποίες είναι απαραίτητες για να διατηρήσει το Παρίσι το όποιο ειδικό βάρος του έχει απομείνει στον 21ο αιώνα.

Η Γαλλία είναι μία χώρα η οποία παράγει την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται από 56 επιχειρησιακούς πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Αυτό σημαίνει ότι απαιτούνται μεγάλες ποσότητες ουρανίου τις οποίες μέχρι πρότινος αποκτούσε από το Νίγηρα.

Όλο το ουράνιο προέρχεται από εισαγωγές.

Μόνο το 2021, ο Νίγηρας παρείχε σχεδόν το 25% των εισαγωγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το ουράνιο από τον Νίγηρα αντιπροσώπευε το 15% του συνόλου που παίρνει η Γαλλία. Αυτό το Παρίσι θα πρέπει να το αντικαταστήσει αλλά από που; Οι περισσότερες χώρες που διαθέτουν τέτοιες πρώτες ύλες οδεύουν προς τα… ΒRICS όπως άλλωστε και η πλειοψηφία των αφρικανικών χωρών μαζί με την Αλγερία βεβαίως.

Πριν την αποχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων από το Μάλι, η παρουσία τους στο Σαχέλ είχε ως σκοπό να διατηρηθεί η πρόσβαση της Γαλλίας στα μεγάλα κοιτάσματα ουρανίου. Τώρα αυτό καθίσταται ιδιαίτερα προβληματικό.

Pronews.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.