ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

18 Ιανουαρίου 2022

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Η Άγκυρα έκανε τζαμί την Αγία Σοφία της Αδριανούπολης εν μέσω Χριστουγέννων

1 min read

Σε μία μεγάλη πρόκληση κατά της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού προχώρησε η Άγκυρα η οποία μετέτρεψε έναν ακόμα ορθόδοξο ελληνικό ναό σε τζαμί και μάλιστα εν μέσω των εορτών των Χριστουγέννων.

Η επιλογή της ημερομηνίας δεν επιλέχτηκε τυχαία καθώς η κυβέρνηση Ερντογάν ήθελε να προκαλέσει το θρησκευτικό αίσθημα των Ελλήνων και των απανταχού Ορθοδόξων.

«Ο ναός της Αγίας Σοφίας του Αίνου (Ενέζ), στην Αδριανούπολη της Τουρκίας, μετά την ολοκλήρωση της αναστήλωσής του από τη Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων, άνοιξε μετά 56 χρόνια, παραμονή Χριστουγέννων, ως Τζαμί-ι Σαρίφ», σημειώνει η τουρκική ιστοσελίδα ilkha.com.

Άλλη μία Αγία Σοφία έγινε τζαμί, στην Αίνο – Εγκαίνια παραμονή Χριστουγέννων

Τζαμί της Κατάκτησης

Η εκκλησία Αγία Σοφία του Αίνου (Enez) είναι βυζαντινό κτίσμα του 12ου αιώνα, μεταβλήθηκε σε Τζαμί της Κατάκτησης το 1456 από τον σουλτάνο τον Πορθητή και ανοίγει τώρα με την ίδια ονομασία.

«Μετά από τα περσινά εγκαίνια του τζαμιού Αγίας Σοφίας Κωνσταντινούπολης, σήμερα συναντιόμαστε πάλι εδώ, για τα εγκαίνια του τζαμιού Αγίας Σοφίας Αίνου -Αδριανούπολης» είπε ο πρόεδρος των Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Αλί Ερμπάς, σύμφωνα με τα tourkikanea.

Ο ιστορικός χριστιανικός ναός, ο οποίος μετατράπηκε σε τζαμί μετά την κατάκτηση της περιοχής Αίνου από τον Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ, δεν χρησιμοποιούνταν λόγω ρηγμάτων από σεισμούς.

Αποκαταστάθηκε 56 χρόνια μετά και δόθηκε για τη (μουσουλμανική) προσευχή της Παρασκευής από τον Αλί Ερμπάς.

Οπως μεταδίδει το echedoros-a.gr, το οποίο επικαλείται την τουρκική ιστοσελίδα, κατά την ομιλία του ο Ερμπάς δήλωσε ότι ο ισλαμικός πολιτισμός είναι ένας πολιτισμός που έχει επίκεντρο το μουσουλμανικό τέμενος:

«Η καρδιά μας αρχίζει να φτερουγίζει»

«Οταν ο Αγγελιοφόρος του Αλλάχ, ο Προφήτης Μωάμεθ Μουσταφά, μετανάστευσε από τη Μέκκα στο Γιαθρίμπ, ήθελε να κάνει το Γιαθρίμπ “Medina-i Münevvere”, δηλαδή μια φωτισμένη Μεδίνα.

»Το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να χτίσει το Masjid an-Nabawi. Επρεπε λοιπόν να χτιστεί ένα τζαμί στο Γιαθρίμπ. Με αυτό το τζαμί, το Γιαθρίμπ έγινε μια φωτισμένη πόλη. Εκεί το τζαμί έγινε σχολείο» τόνισε.

Και πρόσθεσε: «Πριν λίγους μήνες, επισκεφθήκαμε τις βαλκανικές χώρες. Όπου τα μάτια μας βλέπουν έναν μιναρέ, η καρδιά μας αρχίζει να φτερουγίζει. Όπου βλέπουμε τζαμί ή μιναρέ, είμαστε χαρούμενοι και ευτυχισμένοι.

»Τώρα ανοίγουμε ξανά το τζαμί της Αγίας Σοφίας στην Αδριανούπολη για λατρεία. Είθε ο Παντοδύναμος Αλλάχ να το ευλογεί και να του φέρει καλό. Τι όμορφη ενότητα και αλληλεγγύη έχουμε που είμαστε όλοι εδώ ως θεσμοί

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newskamatero by Newskamatero.