ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

1 Οκτωβρίου 2023

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Hurriyet: Στο «μικροσκόπιο» του τουρκικού ΥΠΑΜ η πρόταση για βάσεις των ΗΠΑ σε ελληνικά νησιά

1 min read

Η Τουρκία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σχετικά με τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να δημιουργήσουν μια νέα βάση και να ενισχύσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στα νησιά του Αιγαίου, αναφέρουν πηγές από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, τις οποίες επικαλείται η Hurriyet Daily News.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ την 1η Αυγούστου πρόσθεσε ένα άρθρο στο προσχέδιο του αμυντικού προϋπολογισμού του 2024 για να υποβάλει έκθεση έρευνας για την εγκατάσταση νέων βάσεων των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ειδικά στα νησιά του Αιγαίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Milliyet, πηγές τόνισαν ότι αυτή η προσπάθεια δεν έχει ακόμη καταλήξει σε οριστική απόφαση και δεν έχει συμπεριληφθεί στον τελικό ετήσιο στρατιωτικό προϋπολογισμό.

Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο παρακολουθεί στενά την προσπάθεια των ΗΠΑ να δημιουργήσει πιθανά μια βάση στα νησιά του Αιγαίου, όπως ακριβώς παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις που σχετίζονται με την άμυνα και την ασφάλεια σε όλη τη χώρα, σημείωσαν οι πηγές.

Αναφερόμενες στις συναντήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Ελλάδα, οι πηγές – πάντα κατά την Hurriyet – τόνισαν ότι και οι δύο πλευρές καταβάλλουν προσπάθειες για να διατηρήσουν την πρόσφατη θετική ατμόσφαιρα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Σχετικά δε με τη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας που αντιμετώπισε οπισθοδρομήσεις όταν η Ρωσία αποχώρησε στις 17 Ιουλίου, δήλωσαν ότι όλα τα αρμόδια υπουργεία και θεσμοί διεξάγουν συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης σε αυτό το αδιέξοδο.

«Ως μια από τις χώρες με τις μεγαλύτερες ακτές στη Μαύρη Θάλασσα, πάντα εκφράζαμε την υποστήριξή μας στις παρόχθιες χώρες να ζουν σε ειρήνη, διάλογο, ηρεμία και ευημερία. Πιστεύουμε ότι η τρέχουσα ισορροπία ασφαλείας πρέπει να διατηρηθεί στο πλαίσιο της αρχής της περιφερειακής ιδιοκτησίας».

Η Hurriyet υπενθυμίζει πως με πρόταση της βουλευτού της Νέας Υόρκης Grace Meng, προστέθηκε τροπολογία σχετικά με τις βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα στο νομοσχέδιο National Defense Authorization Act (NDAA), το οποίο περιελάμβανε τις ετήσιες αμυντικές δαπάνες.

«Η τροποποίηση ήρθε αφού παραχωρήθηκε στις δυνάμεις των ΗΠΑ πρόσβαση σε επιπλέον πέντε στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα στο πλαίσιο της διευρυμένης συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες τον Οκτώβριο του 2021», σημειώνει η Hurriyet.

Από την άλλη, προσθέτει η τουρκική εφημερίδα, ελληνικά ΜΜΕ υποδέχθηκαν την τροπολογία με τίτλους όπως «Αμερικανική απόβαση στα νησιά» και «Η Βουλή των Αντιπροσώπων προτείνει τη δημιουργία νέας βάσης στο Αιγαίο».

Πηγή: hurriyetdailynews.com

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.