ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ήξεραν για τους νεκρούς, αλλά η φωτιά ήταν σε… ύφεση!

1 min read

Ο πρώτος νεκρός στο Μάτι, στις 21.44. Εντοπίστηκε από άνδρες της ΕΜΑΚ, οι οποίοι διαβίβασαν τον εντοπισμό στο Συντονιστικό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος.

Εως τις 23.40 ο αριθμός των θυμάτων που είχαν εντοπιστεί είχε φθάσει τους… 4. Τη συγκεκριμένη ώρα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρισκόταν στο κέντρο επιχειρήσεων μαζί με συναρμόδιους υπουργούς, με τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρη Τερζούδη και τον υπαρχηγό Επιχειρήσεων Βασίλη Ματθαιόπουλο να τον ενημερώνουν ότι «το ενεργό μέτωπο στο Μάτι είναι σε ύφεση» και καίνε μερικά σπίτια…

Αγνοούν ή αποσιωπούν ότι τουλάχιστον 1.000 πολίτες έχουν πέσει ήδη στη θάλασσα, με ιδιώτες να τους περισυλλέγουν. Οι κάτοικοι έχουν ήδη αρχίσει να βρίσκουν νεκρούς συνανθρώπους τους και επικοινωνούν με την Αμεση Δράση. Στο κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, πάντα βρίσκονται αξιωματικοί του Στρατού και του Λιμενικού Σώματος προκειμένου να ενημερώνονται άμεσα για ενισχυτικές ενέργειες σε περιπτώσεις κατάσβεσης και διάσωσης ακόμη και από θαλάσσης.

Εκτιμήσεις

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος αναγκάζεται τα ξημερώματα της Τρίτης να προβεί στην αρχική ανακοίνωση της μακράς λίστας των θυμάτων. Αρκετές ώρες νωρίτερα, η ηγεσία της Πυροσβεστικής, όπως διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, είχε… αποκαλύψει την κακή εκτίμηση της κατάστασης της πυρκαγιάς, καθώς έκανε λόγο για «κλιμάκωση» προσέλευσης των πυροσβεστικών δυνάμεων και όχι για άμεση μεταφορά εκεί μεγαλύτερου αριθμού. Ενα άλλο παράδειγμα της κακής εκτίμησης είναι το γεγονός πως, παρότι η φωτιά κινούνταν προς κατοικημένη περιοχή, ούτε ο αρχηγός ούτε κάποιος από τους υπαρχηγούς του Πυροσβεστικού Σώματος δεν επιβιβάστηκαν σε ελικόπτερο προκειμένου να διαπιστώσουν τη δυσάρεστη κατάσταση και να συντονίσουν από αέρος τις επίγειες δυνάμεις, όπως συνηθίζεται σχεδόν πάντα.

Οι επικεφαλής αξιωματικοί, παρότι διαπίστωσαν την καθήλωση των πυροσβεστικών αεροσκαφών εξαιτίας των ισχυρών δυτικών ανέμων στα αεροδρόμια Ελευσίνας και Τανάγρας, με τη φωτιά να οδεύει προς κατοικημένη περιοχή με τη συγκεκριμένη «αυθαίρετη» ρυμοτομία, η εισήγηση εκκένωσης ήρθε καθυστερημένα, περίπου στις «6 και», σύμφωνα με την αδύνατη μνήμη του αρχηγού του Σώματος, όπως είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Οι μετεωρολόγοι είχαν ειδοποιήσει την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος για τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η οποία, εκ του αποτελέσματος, δεν είχε προβεί στην απαιτούμενη διασπορά ισχυρών πυροσβεστικών δυνάμεων, πόσω μάλλον σε κατοικημένες και τουριστικές περιοχές όπως το Μάτι.

«Μοιραία» διαχείριση



Οι απαντήσεις των αρμοδίων για τη διαχείριση της φωτιάς στο Μάτι, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, είχαν ισχνά ίχνη αυτοκριτικής. Στο ερώτημα γιατί δεν υπήρξε εκκένωση της περιοχής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι αυτή δεν έγινε γιατί δεν υπήρξε χρόνος. «Δεν υπάρχει προηγούμενο. Δεν ήταν δυνατό να εκκενωθεί τόσο γρήγορα μια τόσο πυκνοκατοικημένη περιοχή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος.

Στο ερώτημα γιατί η φωτιά πέρασε τη «φυσική» αντιπυρική ζώνη των… 28 μέτρων της Λ. Μαραθώνος, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρης Τερζούδης απάντησε: «Η ταχύτητα των ανέμων εξάπλωσε γρήγορα τη φωτιά. Οι φλόγες έφθαναν τα 30 μέτρα ύψος γι’ αυτό και πέρασε το δρόμο και κινήθηκε τόσο γρήγορα και καταστροφικά».

Σε άλλο ερώτημα γιατί δεν πέταξαν ποτέ τα εναέρια μέσα, τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος υποστήριξαν ότι η εντολή απογείωσης δόθηκε γρήγορα, αλλά οι ισχυροί άνεμοι εμπόδισαν την ανάπτυξη των αεροσκαφών και ελικοπτέρων που ήταν διαθέσιμα. «Στείλαμε αμέσως τα αεροπλάνα αλλά εξαιτίας των ανέμων έκλεισαν τα αεροδρόμια», είπε ο κ. Τόσκας.

Σε ερώτημα αν υποτιμήθηκε η φωτιά στο Νταού Πεντέλης, ο κ. Τερζούδης υποστήριξε ότι τα πυροσβεστικά μέσα έσπευσαν γρήγορα προς τη Ραφήνα, αλλά μέσα σε 1,5 ώρα έγινε η καταστροφή και δήλωσε σχετικά: «Ηταν πολύ μικρός ο χρόνος που χρειάστηκε η πυρκαγιά για να κινηθεί ταχύτατα και να καταστρέψει τα πάντα».

Η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός προσπάθησαν να στηρίξουν το ενδεχόμενο εμπρησμού -«άσχετο» με την ανεπάρκεια αντιμετώπισης της πυρκαγιάς- και έγινε παρουσίαση στοιχείων από δορυφόρους, που έδειχναν τη σχεδόν ταυτόχρονη ανάφλεξη δύο εστιών στην Καλλιτεχνούπολη και στο Νταού Πεντέλης, ενισχύοντας αυτή την άποψη. Ο κ. Τόσκας μίλησε για εγκληματικές ενέργειες, λέγοντας πως υπάρχουν στοιχεία, ένα «εύρημα» και καταθέσεις μαρτύρων, που έχουν οδηγήσει σε ανακριτικές έρευνες, με τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς να μην έχουν διευκρινιστεί ακόμη.

Ολα όμως εμπεριέχονται στη δήλωση του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρη Τερζούδη, ο οποίος αισθανόταν περήφανος για το συντονισμό της πυρόσβεσης και μάλιστα δήλωσε πως «δεν θα έκανα κάτι διαφορετικό, ήταν απόλυτα ενδεδειγμένη η διαχείριση».

 

Ελεύθερου Τύπου

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.