ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

12 Απρίλιος 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Η χρεοκοπημένη ΔΕΗ κι ο ρόλος των McKinsey και Rothschild…

1 min read

Η έκθεση της McKinsey για τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ ήταν πλήγμα στο πολιτικό σύστημα της χώρας που εδώ και χρόνια χρησιμοποίησε τη συγκεκριμένη ΔΕΚΟ για εξυπηρέτηση των ψηφοφόρων της εκάστοτε κυβέρνησης.

Μία εταιρεία με δυναμική που θα μπορούσε να είναι πρωτοπόρα στα Βαλκάνια εντούτοις αφέθηκε στην ‘τύχη’ της να λειτουργεί περισσότερο ως εισπρακτικός μηχανισμός παρά ως Δημόσια ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ.
Με αυτές τις διαχρονικές πολιτικές φτάσαμε στο σημείο η ΔΕΗ να θεωρείται μη βιώσιμη (όπως η McKinsey υποστηρίζει) και η Rothchild να παίζει το δικό της ρόλο.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ «Στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και μήνες, η πλευρά των τραπεζών με τη συνδρομή και της Rothschild ζητεί:1. Το σύνολο των εσόδων από την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Φλώρινας και Μεγαλόπολης.

2. Τα επιπλέον έσοδα από την είσπραξη των ανεξόφλητων οφειλών σε ετήσια βάση. Συγκεκριμένα, για φέτος η ΔΕΗ έχει βάλει στόχο την είσπραξη 50 εκατ. ευρώ από ανεξόφλητες οφειλές και, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαν οι τράπεζες από τον επικεφαλής της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη, ο στόχος θα υπερκαλυφθεί και θα φτάσει τα 150 εκατ. ευρώ. Οι τράπεζες απαιτούν να εισπράξουν τα 100 εκατ. επιπλέον και μάλιστα προκαταβολικά, βάσει της εκτίμησης για την απόδοση και όχι απολογιστικά. Ανεξάρτητα δηλαδή από το εάν πράγματι η ΔΕΗ θα καταφέρει να βάλει στα ταμεία της αυτά τα ποσά.

3. Αύξηση των ενεχύρων κατά 300 εκατ. ευρώ μέσω της εκχώρησης συμβάσεων μεγάλων πελατών.

Οι τράπεζες παρακολουθούν επίσης στενά το στρατηγικό σχέδιο που καταρτίζει για τη ΔΕΗ η ΜcKinsey και, μέσω της Rothschild που διαπραγματεύεται για λογαριασμό τους, πιέζουν για τολμηρότερους στόχους καθώς δεν έχουν πειστεί ότι μπορεί να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ. Ενα από τα προαπαιτούμενα εξάλλου που έχουν θέσει οι τράπεζες για την αναχρηματοδότηση της ΔΕΗ είναι η στενή παρακολούθηση της υλοποίησης του πενταετούς business plan που καταρτίζει η ΜcKinsey.»
Η εικόνα που συνοδεύει το άρθρο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ είναι ενδεικτική…

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση