Κυ. Νοέ 29th, 2020

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Η Ρωσία πρότεινε στην Τουρκία την αγορά των μαχητικών της αεροσκαφών Su-35

1 min read

Η παράδοση στην Τουρκία μιας δεύτερης παρτίδας των  S-400 μπορεί να καθυστερήσει πέραν του προγραμματισμένου χρονοδιαγράμματος για το 2020, λόγω των συνομιλιών που γίνονται για ανταλλαγή τεχνολογίας και κοινή παραγωγή. Αυτό ανακοίνωσε  ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας Ισμαήλ Ντεμίρ.

Οι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, η Τουρκία και οι ΗΠΑ, βρίσκονται σε διένεξη όσον αφορά την αγορά από την Άγκυρα των ρωσικών συστημάτων S-400, τα οποία δεν είναι συμβατά με την άμυνα του ΝΑΤΟ, όπως δηλώνει η Ουάσινγκτον, και θέτουν απειλή στα δικά της μαχητικά αεροσκάφη F-35 της Lockheed Martin.

Παρά τις προειδοποιήσεις της Ουάσινγκον και τις απειλές για την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων, η Τουρκία άρχισε την παραλαβή της πρώτης παρτίδας S-400 τον Ιούλιο. Σε απάντηση, η Ουάσινγκτον απομάκρυνε την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35, στο οποίο η Άγκυρα λειτουργούσε και ως κατασκευαστής και ως αγοραστής.

Η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα πείσει την συμμαχική της χώρα να «αποσυρθεί» από τα ρωσικά συστήματα.

«Σχεδιάζουμε ένα χρονοδιάγραμμα για το ερχόμενο έτος. Σε αντίθεση με την πρώτη (παρτίδα), υπάρχει κοινή παραγωγή και μεταφορά τεχνολογίας εδώ. Αυτό ξεπερνάει το ‘ας το αγοράσουμε γρήγορα και να το εγκαταστήσουμε’ του πρώτου συστήματος», δήλωσε ο Ισμαήλ Ντεμίρ στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

«H έννοια της κοινής παραγωγής μπορεί να μεταφέρει το χρονοδιάγραμμα … Οι τεχνικές εργασίες συνεχίζονται», σημείωσε.

Παρά την απειλή της επιβολής αμερικανικών κυρώσεων για την κίνηση της Άγκυρας να αγοράσει τα ρωσικά συστήματα, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι μπορεί να αγοράσει ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη, αν οι ΗΠΑ αρνηθούν να παραδώσουν τα F-35 που έχει αγοράσει.

Σήμερα ο Ντεμίρ σημείωσε ότι η Ρωσία πρότεινε να πουλήσει στην Τουρκία τα μαχητικά της αεροσκάφη Su-35.

«Υπάρχει μια προσφορά και εμείς την αξιολογούμε. Δεν μπορεί να υπάρξει κάτι όπως το ‘αγοράζουμε αύριο’ σε τέτοια ζητήματα. Οι οικονομικές και στρατηγικές πτυχές της προσφοράς θα εξεταστούν, δεν μπορεί να υπάρξει μια άμεση απάντηση», σημείωσε ο Ντεμίρ.

«Δεν θα ήταν σωστό να πούμε ‘τελείωσε η εποχή των F-35, αρχίζει η εποχή των Su-35’, αλλά εξακολουθούμε να αξιολογούμε την προσφορά», πρόσθεσε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Στις σχέσεις Άγκυρας και Ουάσινγκτον επικρατεί ένταση για θέματα, όπως η επίθεση της Τουρκίας στην βορειοανατολική Συρία. Η Τουρκία εξοργίστηκε επίσης όσον αφορά ψηφίσματα της Βουλής των Αντιπροσώπων με τα οποία το αμερικανικό κοινοβουλευτικό σώμα υποστηρίζει την επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα για την εισβολή της στην Συρία και αναγνωρίζει επισήμως την γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Παρά ταύτα, ο Ντεμίρ δήλωσε ότι η Τουρκία παραμένει ανοιχτή σε προσφορές από τις ΗΠΑ για να αγοράσει αμερικανικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας Patriot, εφόσον αυτά ανταποκρίνονται στους όρους της Άγκυρας.

Δημοσίευση στα Social Media

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

Copyright © All rights reserved. | Newskamatero by Newskamatero.