ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Η νέα χαλάρωση των capital controls δίνει ρευστότητα και «σώζει» τις επιχειρήσεις

1 min read

Η νέα χαλάρωση των capital control που θα γίνε μέσα στο καλοκαίρι έχει μια πολύ σημαντική αλλαγή που αναμένεται να επιτρέψει επιτέλους στις ελληνικές επιχειρήσεις να «ζήσουν».

Με τις νέες αλλαγές έρχεται η πλήρης απελευθέρωση των εσόδων από το εξωτερικό. Μιλάμε για τα χρήματα που μπαίνουν σε λογαριασμό τους σε ελληνική τράπεζα, όπως είναι τα έσοδα τουριστικών επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να κάνουν ανάληψη αυτών στο 100%, χωρίς να υπόκεινται σε περιορισμούς και τα οποία θα μπορούν να ξαναβγαίνουν στο ακέραιο οποτεδήποτε εκτός Ελλάδος.

Αυτό τι σημαίνει επί του πρακτέου; Ότι θα μπορούν να αγοράζουν προϊόντα και υπηρεσίες φθηνότερα αφού πλέον θα έχουν την δυνατότητα να εγγυηθούν την αποπληρωμή τους.

Επίσης, σχεδιάζεται η άρση των περιορισμών για τα ποσά που μπαίνουν στο τραπεζικό λογαριασμό μιας εμπορικής εταιρείας όταν η συναλλαγή γίνεται με κάρτα από τράπεζα του εξωτερικού.

Αν ο πελάτης πληρώνει την υπηρεσία με κάρτα ξένης τράπεζας, η επιχείρηση θα μπορεί να κάνει ανάληψη των εν λόγω χρημάτων στο 100% χωρίς κανένα περιορισμό. Αυτό,ίσχυε σήμερα μόνο για τα φυσικά πρόσωπα που φέρνουν χρήματα από το εξωτερικό ή από το «στρώμα», δηλαδή τα έκρυβαν στο σπίτι.

Το μέτρο αυτό, θα διευκολύνει σημαντικά τις εμπορικές επιχειρήσεις πόσο μάλλον ενόψει της τουριστικής περιόδου.



Τις παρατηρήσεις-προτάσεις της για το επόμενο βήμα χαλάρωσης των capital controls αναμένεται να στείλει την Δευτέρα η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) στην Τράπεζα της Ελλάδος και στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να ληφθεί η τελική απόφαση και οι αλλαγές να ισχύσουν το επόμενο διάστημα.

Το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος έχουν αποφασίσει το νέο πλαίσιο χαλάρωσης με αιχμή την άρση των περιορισμών στις συναλλαγές των εμπορικών επιχειρήσεων και έχουν μελετήσει μία σειρά από εναλλακτικά σενάρια όσον αφορά τις δυνατότητες αύξησης του μηνιαίου ορίου ανάληψης για τα φυσικά πρόσωπα, το οποίο σήμερα ανέρχεται στα 2.300 ευρώ.

Πολύ σημαντικό είναι η μεγαλύτερη διευκόλυνση των επιχειρήσεων, κυρίως στο κομμάτι των πληρωμών τους από το εξωτερικό αλλά και για τις πληρωμές τους προς το εξωτερικό. Επίσης μελετάται όπως αυξηθεί το όριο στα 2.500 ευρώ από 2.300 που είναι σήμερα, στα 3.000 ευρώ και στα 3.500 ευρώ.
Στον σχεδιασμό εντάσσεται και ένα ακόμη μέτρο που θα επιτρέπει την μεταφορά θεματοφυλακής για υφιστάμενους πελάτες, το οποίο σχετίζεται με τίτλους (ομόλογα, μετοχές κ.ά.) που αποκτήθηκαν από πελάτες μετά την επιβολή των capital controls.

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.