ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Η νέα περικοπή συντάξεων «καίει» τον ΣΥΡΙΖΑ -Αρχισαν τα παιχνίδια

1 min read

Σκληρή μάχη μαίνεται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για την υπογεγραμμένη περικοπή συντάξεων από τον Ιανουάριο του 2018 και τις κινήσεις της κυβέρνησης μετά τον Αύγουστο.

Η κυβέρνηση, ως γνωστόν συμμορφώθηκε με την απαίτηση του ΔΝΤ και προνομοθέτησε «ψαλίδι» στις συντάξεις από την 1/1/2019.

Ωστόσο, σε ένα – επικοινωνιακού τύπου κατά μείζονα λόγο- «παιχνίδι» που εξελίσσεται καθημερινά, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να στήσουν ένα αφήγημα που δεν περιλαμβάνει περικοπή συντάξεων.

Οι «φιλολαϊκοί»

Από τη μια πλευρά εμφανίζονται οι «φιλολαϊκοί» (Φίλης, Κούλογλου κλπ) οι οποίοι ζητούν να εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση τα υπερπλεονάσματα και τάσσονται είτε υπέρ της υπαναχώρησης από τη δέσμευση είτε ζητούν να ξεκινήσει η κυβέρνηση επαναδιαπραγμάτευση για το «πάγωμά» της. Κύριο επιχείρημά τους είναι το πολιτικό κόστος από μια νέα περικοπή συντάξεων και ζητούν να ανοίξει τώρα η συζήτηση, αλλιώς «θολώνει» κατά την εκτίμησή τους, το αφήγημα της «καθαρής» εξόδου από τα μνημόνια.

Τσακαλώτος-Βούτσης φρενάρουν τις απαιτήσεις

Από την άλλη ωστόσο, οι «θεσμικοί» (Τσακαλώτος, Φίλης κλπ) σπεύδουν να «κόψουν» την σχετική συζήτηση. Ιδίως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος βλέπει ότι αυτή η απαίτηση κάνει… δύσκολη τη ζωή του όταν έρχεται αντιμέτωπος με τους Θεσμούς.

Από φόβο μήπως και του «τινάξουν» την αξιολόγηση και άρα την έξοδο από τα μνημόνια τον αέρα, ο υπουργός οικονομικών έσπευσε να σημειώσει ότι τώρα δεν είναι η ώρα για να ανοίξει αυτό το ζήτημα, αλλά πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση και να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος.

Κοντά σε αυτά που είπε ο Τσακαλώτος τοποθετήθηκε ο Νίκος Βούτσης, ενώ και ο Αλέξης Τσίπρας αφήνει να εννοηθεί ότι τα νέα μέτρα δεν θα πρέπει να ισχύσουν, στο βαθμό που η κυβέρνηση πιάνει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ο χρόνος των εκλογών

Το προνομοθετημένο «ψαλίδι» στις συντάξεις αναδεικνύεται σε σημείο κλειδί ακόμα και για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, καθώς ο φόβος του πολιτικού κόστους οδηγεί και τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ακόμα και στο τέλος του Φθινοπώρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τελευταία Κ.Ο μέχρι και ο Π. Πολάκης φέρεται να παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση δε μπορεί να πάει σε εκλογές με νέα μείωση στις συντάξεις.

Εξάλλου, ο Ν. Ξυδάκης υποστήριξε πως εκλογές μετά τον Αύγουστο δεν θα είναι πρόωρες, ενώ ακόμα ενδεικτική της αμηχανίας που προκαλεί αυτή ή συζήτηση στην κυβέρνηση είναι η τοποθέτηση της Θ. Φωτίου που υποστήριξε ότι οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί θα εφαρμοστούν, κάλεσε όμως τους συνταξιούχους να μην ακούν αυτά που λένε τα ΜΜΕ καθώς είμαστε σε μεταβατική περίοδο κοσμογονικών μάλιστα αλλαγών.

Νέα παρέμβαση Φίλη: Από συντάξεις και αφορολόγητο θα εξαρτηθούν οι πολιτικές εξελίξεις

«Αφήστε την εκλογολογία, και διαπραγματευτείτε για συντάξεις και αφορολόγητο γιατί από αυτά θα εξαρτηθούν οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα» διαμήνυσε στο μέγαρο Μαξίμου ο Νίκος Φίλης με νέα παρέμβασή του (Realfm). Μια παρέμβαση η οποία ήρθε την ώρα που κορυφώνονται τα σενάρια για το χρόνο των εκλογών ενώ καταγράφονται αντιφατικές δηλώσεις από κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, για το αν θα ισχύσουν τελικά οι μειώσεις στις συντάξεις από 1/1/19.

«Είναι λάθος η συζήτηση τώρα για εκλογές. Η συζήτηση τώρα είναι τι μπορούμε να κερδίσουμε. Το άλλο είναι αποπροσανατολισμός» τόνισε ο πρώην υπουργός ζητώντας (προφανώς προς τον Ε. Τσακαλώτο) «…να μην εφαρμοστούν από τώρα (μείωση συντάξεων και αφορολόγητου), να μπουν στη διαπραγμάτευση. Η άλλη συζήτηση για εκλογές, καλή είναι άλλα είναι «πολιτικούρα”. Από την έκβαση της διαπραγμάτευσης θα κριθούν και οι πολιτικές εξελίξεις».

Ο κ. Φίλης υποστήριξε ότι πέρυσι η κυβέρνηση εκβιάστηκε από το ΔΝΤ και αναγκάστηκε να προνομοθετήσει το «ψαλίδι» σε συντάξεις και αφορολόγητο που ήταν απαιτήσεις εκτός της συμφωνίας του 2015, για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

«Τώρα έχουμε οικονομία που δεν παράγει απλά πλεονάσματα αλλά θηριώδη υπερπλεονασματα. Θηριώδη! Γιατί πρέπει να κόψουμε συντάξει από 1/1/19; ..διερωτήθηκε ο βουλευτής, σημειώνοντας «Αν κάποια στιγμή δεν τα βγάζουμε πέρα, το κουβεντιάζουμε. Αλλά γιατί να προκαλούμε νέες κοινωνικές ανισότητες; Γιατί, σκληρή λιτότητα είναι αυτό»

Ο «θορυβώδης» βουλευτής υποστήριξε ότι τώρα, δύο πρέπει να είναι οι στόχοι.

  • Πώς θα συγκλίνει ξανά η οικονομία μας με τις οικονομίες της ΕΕ και
  • Η εσωτερική σύγκλιση με την μείωση των ανισοτήτων που δημιούργησαν τα μνημόνια την τελευταία οκταετία.

Κατά τα άλλα ο πρώην υπουργός πυροβόλησε και πάλι την επιλογή για υψηλά πλειονάσματα τα οποία χαρακτήρισε «θηριώδη» και ζήτησε πρωτοβουλία για εθνική συνεννόηση για απαίτηση μικρότερων πρωτογενών πλεονασμάτων και για την απομείωση του χρέους επαναφέροντας θέση για ονομαστική΄ μείωση έστω και αργότερα.

Κούλογλου: Μετά τον Αύγουστο θα λυθούν τα χέρια μας -Θα επαναφέρουμε την 13η σύνταξη

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου. Ο οποίος εξέφρασε την βεβαιότητα πως η σημερινή ή μια μελλοντική κυβέρνηση μπορεί να επαναφέρει πλήρως την 13η σύνταξη καθότι η χώρα πετυχαίνει τους δημοσιονομικούς στόχους. Ο ευρωβουλευτής τόνισε πως μέτρα όπως περικοπή των συντάξεων θα πρέπει να «αποτραπούν» και εάν αυτό δεν είναι εφικτό θα πρέπει να ψηφιστούν αντισταθμιστικά μέτρα που στην πράξη θα ακυρώνουν τις όποιες μειώσεις. Επισήμανε δε πως η κυβέρνηση θα μπορεί να θέσει εκ νέου στο τραπέζι κάποια συμφωνημένα μέτρα εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν ενταχθεί στο πρόγραμμα. Η ανάμειξη του Ταμείου στην Ελλάδα κατά την μετα-Μνημονιακή περίοδο παραμένει αδιευκρίνιστη ενώ σε παρούσα φάση έχει μόνο εποπτικό κι όχι χρηματοδοτικό ρόλο.

Βούτσης «αδειάζει» όσους ζητούν να μην περικοπούν συντάξεις

Σαφείς αποστάσεις από κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πήρε ο Νίκος Βούτσης, επιβεβαιώνοντας εμμέσως ότι δεν τίθεται θέμα να μην περικοπούν οι συντάξεις τον Ιανουάριο.

Ο πρόεδρος της Βουλής ερωτηθείς σχετικά στον ΣΚΑΪ, απάντησε με νόημα: «Τα συμπεφωνημένα είναι συμπεφωνημένα». Σημείωσε πάντως ότι ενδεχομένως να υπάρξουν κάποιες οριακές αλλαγές βοηθούσης και της οικονομίας.

Ο Ν. Βούτσης είπε ακόμη πως ούτε ο κ Τσίπρας ούτε ο κ Τσακαλώτος έχουν δώσει κάποια λαβή στους δανειστές να θεωρήσουν ότι η Ελλάδα θα κάνει πίσω και δεν θα εφαρμόσει τα μέτρα που έχει η ίδια ψηφίσει.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Βουλής διέψευσε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τον ερχόμενο Φθινόπωρο.

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.