ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

H κυβέρνηση Μητσοτάκη πέρασε από την Βουλή τον Ιούλιο 2022 σκανδαλώδη σύμβαση χαρακτήριζε την γραμμή Αθήνα Θεσσαλονίκη «άγονη» και έδινε στους Ιταλούς της «Hellenic Train» 50.000.000

1 min read

H κυβέρνηση Μητσοτάκης πέρασε μία σκανδαλώδη σύμβαση από την Βουλή τον Ιούλιο 2022, μάλιστα με αναδρομική ισχύ από τον Ιανουάριο εκείνης της χρονιάς, με βάση την οποία ο πρώην πλέον υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κ.Α.Καραμανλής πέρασε από τη Βουλή την αδιανόητη χρηματοδότηση από το δημόσιο ταμείο, της Hellenic Train με 50.000.000 ευρώ τον χρόνο, μετατρέποντας τη γραμμή Αθήνας – Θεσσαλονίκης σε επιδοτούμενη και «άγονης γραμμής»!

Πρόκειται για σύμβαση χώρας-μπανανίας, τέτοιες συμβάσεις δεν έκαναν ούτε σε αποικίες την δεκαετία του ’50.

Ακόμα και αυτή την στιγμή, αμφιβάλουμε εάν υπάρχει χώρα της Αφρικής που θα τολμούσε η κυβέρνησή της να υπογράψει κάτι τέτοιο.

Με λίγα λόγια οι Ιταλοί διαχειριστές είναι δήθεν επενδυτές ενώ στην πραγματικότητα απλώς παίρνουν τα λεφτά «και τρέχουν» (ακριβώς όπως στην γνωστή ταινία του Γούντι Άλεν «Πάρε τα λεφτά και τρέχα»).

Συγκεκριμένα, στη σύμβαση μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Ηellenic Train, που τέθηκε εν ισχύ στις 30/11/2020, υπήρχε ο εξής όρος: «Στο πλαίσιο της επιβολής Υποχρέωσης Δημόσιας Υπηρεσίας, το υπουργείο αναλαμβάνει την υποχρέωση να αποζημιώσει τον πάροχο για το αρνητικό αποτέλεσμα που προκαλεί η παροχή των “υπηρεσιών”, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας, με συνολικό ποσό που κατά κανόνα δεν υπερβαίνει τα 50.000.000 ευρώ ετησίως. Το υπουργείο έχει τη δυνατότητα, εφόσον το αποφασίσει και για λόγους διαφύλαξης του εύρους και της προσιτότητας των “υπηρεσιών”, να καταβάλει μεγαλύτερο ποσό ετήσιας αποζημίωσης σε ειδικές περιπτώσεις».

Έτσι ξέρουμε να γίνουμε και εμείς επιχειρηματίες. Με συμβάσεις «εγγυημένου κέρδους» και μάλιστα αστρονομικού.

Όπως αναφέρεται στην αρχική σύμβαση, «Το ύψος της αποζημίωσης που το υπουργείο οφείλει να καταβάλει στον πάροχο αντιστοιχεί στο αρνητικό οικονομικό αποτέλεσμα που επιτυγχάνει ο πάροχος από την παροχή κάθε μίας εκ των “υπηρεσιών” προσαυξημένο έτσι ώστε ο πάροχος να καλύπτει τις ζημίες στις οποίες υπόκειται», ενώ υπάρχει παραπομπή στο Παράρτημα Δ. Εκεί γίνεται ο υπολογισμός για τον τρόπο της αποζημίωσης από το Ελληνικό Δημόσιο.

Το συγκεκριμένο άρθρο αφορά τις άγονες γραμμές και την «υποχρέωση παροχής Δημόσιας Υπηρεσίας επιβατικών σιδηροδρομικών μεταφορών (στο εξής “οι υπηρεσίες”), οι οποίες είναι αναγκαίες από άποψη γενικού οικονομικού και κοινωνικού συμφέροντος, αλλά δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο οικονομικής εκμετάλλευσης».

Ετσι, όπως αναφέρεται στη σύμβαση, «Οι “υπηρεσίες” αυτές ανατίθενται έναντι αποζημίωσης, η οποία υπολογίζεται σύμφωνα με τους όρους της παρούσας».

Στη σύμβαση του Ιουλίου 2022, όμως, αναφέρεται στο άρθρο 10 ότι «το Ελληνικό Δημόσιο θα καταβάλλει ετησίως στον πάροχο ποσό 50.000.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ ως αποζημίωση για τη λειτουργία της σύμβασης». Σημειώνει ότι «το ποσό αυτό και τα έσοδα από την εκτέλεση των υπηρεσιών θα αποτελούν τα συνολικά έσοδα για την κάλυψη των συνολικών εξόδων που απαιτούνται για την εκτέλεση των υπηρεσιών του Παραρτήματος Α».

Το ποσό της αρχικής σύμβασης του 2020 ήταν 50.000.000 δίχως αναφορά σε ΦΠΑ, κάτι που σημαίνει ότι συμπεριλαμβανόταν. Το 2022, τα 50.000.000 είχαν αυξηθεί, αφού το Δημόσιο καλείται να επιβαρυνθεί και με τον ΦΠΑ.

Το χειρότερο, όμως, είναι ότι δεν πρόκειται πλέον για άγονες γραμμές, αλλά για το σύνολο των δρομολογίων της σύμβασης, που πλέον επιδοτούνται με ποσό έως και 50.000.000 ετησίως από την τσέπη των φορολογουμένων.

Φυσικά η Hellenic Train όπως και η κυβέρνηση δεν φρόντισαν το παραμικρό για την ασφάλεια των δικτύων.

Οι Ιταλοί απλώς παίρνουν τα λεφτά και όλα τα άλλα…

Έτσι φτάσαμε στο έγκλημα των Τεμπών.

Θα μπορούσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη να μας εξηγήσει πως βάφτισε «άγονη γραμμή» το κεντρικό δρομολόγιο Αθήνας – Θεσσαλονίκης;

Το οποίο όχι μόνο επιδοτείται από το κράτος, αλλά παρέχει και τα περισσότερα έσοδα από εισιτήρια στη Hellenic Train.

Σύμφωνα με τους ισολογισμούς, η κρατική επιδότηση για τις άγονες γραμμές, που δεν είναι άγονες φυσικά, αποτελεί και την κυριότερη πηγή εσόδων της εταιρίας, σε ποσοστό που αγγίζει το 50%.

Πρόκειται για ξεκάθαρη διασπάθιση δημοσίου χρήματος από την ελληνική κυβέρνηση και όσους υπουργούς συνυπέγραψαν αυτή τη βρόμικη σύμβαση μπανανίας με μια εταιρία που όχι μόνο δεν επενδύει τίποτα, αλλά την πληρώνουμε κιόλας για να κάνει δρομολόγια θανάτου με τις νεκροφόρες της.

Φυσικά, εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε και τα όσα είπε ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος και βουλευτής Επικρατείας, Ευάγγελος Αντώναρος, στην συνέντευξή του στον Τάσο Γκουριώτη, στην εκπομπή “Black Monday”, στην τηλεόραση του Pronews ο οποίος αναφερόμενος στο έγκλημα των Τεμπών ζήτησε το αυτονόητο:

Να συλληφθούν οι Ιταλοί της Hellenic Train και τα στελέχη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Αναφερόμενος στο παράδοξο της ιταλικής εταιρείας Hellenic Train η οποία απλώς… εισπράττει τα έσοδα από τις σιδηροδρομικές διαδρομές και δεν εμφανίζεται πουθενά μετά την τραγωδία στα Τέμπη και είναι παντελώς αόρατη είπε:

«Μόλις έγινε το δυστύχημα μπήκα στην ιστοσελίδα της Hellenic Train, διαπίστωσα λοιπόν ότι η εταιρεία αυτή, διοικείται από ένα Διοικητικό Συμβούλιο, όπου όλα τα μέλη είναι Ιταλοί με ιταλικά ονόματα.

Μου κάνει εντύπωση ότι δεν υπάρχει ούτε ένας Έλληνας η μία Ελληνίδα στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Που αυτό γίνεται σε όλες τις εταιρείες όπως στην περίπτωση της Cosmote που ελέγχεται από την Deusche Telecom. 

Παρόλα ταύτα η διοίκηση της είναι ελληνική και τα μέλη του συμβουλίου είναι Έλληνες.

Δεύτερον, όταν γίνεται ένα τέτοιο γεγονός, λένε ποιος είναι ο διαχειριστής; Τι κάνουμε; για λόγους δικαστικής πρόληψης πας και τον πιάνεις. Και το απαγορεύεις ταυτόχρονα και την έξοδο από τη χώρα. Μέχρι να διαλευκανθεί αν έχει ευθύνη ή όχι.

Αυτό δεν έχει γίνει. Δεν αναφέρεται πουθενά η έλλειψη ελληνικής συμμετοχής στο Διοικητικό Συμβούλιό της και τρίτον, η εταιρεία αυτή εκτός από μία αρχική ανακοίνωση είναι αόρατη!

Δεν αναφέρεται πουθενά. Σα να τη προστατεύει κάποιος από το άγγιγμα του ελληνικού νόμου.

Δεν μπορούν όμως να μας λένε ότι πιάνουν τον ανεπαρκή σταθμάρχη και να περιοριστούν όλα σε αυτόν.

Υπάρχουν κι άλλα επίπεδα ευθύνης.

Για να το απλοποιήσουμε: Πάμε χαμηλά, αυτός που πατάει τα κουμπιά για να αλλάξουν οι ράγες. Δεύτερον η εταιρεία η οποία επιβλέπει το σύνολο και εισπράττει τα λεφτά.

Εδώ μαθαίνουμε ότι η εταιρεία δεν είναι σε θέση να μας πει πόσα εισιτήρια είχαν εκδοθεί στην συγκεκριμένη αμαξοστοιχία. Μάλιστα μου έχουν πει πως αντίθετα με όσα λένε μπήκανε πολλοί στο σταθμό της Λάρισας χωρίς να έχουν βγει τα εισιτήρια από το εκδοτήριο.

Είναι δυνατόν να μην ξέρεις; Πόσοι άνθρωποι βρίσκονται ανά πάσα στιγμή σε μία αμαξοστοιχία;»

Προφανώς και είναι δυνατόν, γιατί οι Ιταλοί απλώς ήθελαν να παίρνουν λεφτά άνετα και ξεκούραστα.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.