ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
23 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και τα «κοινοβουλευτικά μαθηματικά»

1 min read

Aπέρριψε το ενδεχόμενο κυβέρνησης μειοψηφίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα , ένα σενάριο που προκύπτει από την απόσυρση της εμπιστοσύνης του Πάνου Καμμένου στην κυβέρνηση, όπως έχει ανακοινώσει ο ίδιος, με αφορμή την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αφενός η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία και αφετέρου πως η Συμφωνία θα κυρωθεί από τη Βουλή. Για τα «μαθηματικά» της κύρωσης παρέπεμψε στους πολιτικούς συσχετισμούς του Κοινοβουλίου και διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση δεν διατρέχει απολύτως κανέναν κίνδυνο.

Είναι προφανές πως η κυβέρνηση στηρίζεται στις ψήφους του Ποταμιού αφού ο κ. Θεοδωράκης έχει ταχθεί υπέρ της συγκεκριμένης λύσης. Ωστόσο, ο κ. Θεοδωράκης από τη ΔΕΘ κατέστησε σαφές πως αν δεν στηρίξουν τη συμφωνία οι ΑΝΕΛ τότε σημαίνει ότι δεν υπάρχει κυβέρνηση και η χώρα πρέπει να πάει σε εκλογές. Είναι άγνωστο αν ο κ. Θεοδωράκης αποφασίσει τελικά να «τραβήξει το χαλί» κάτω από τα πόδια του κ. Τσίπρα ενώ οι φημολογούμενες προσχωρήσεις Ψαριανού, Αμυρά στη ΝΔ κάνουν ξεκάθαρο ότι η κύρωση της συμφωνίας δεν θα είναι περίπατος.

Από την άλλη πλευρά, καταγράφονται και οι διαφοροποιήσεις Ζουράρι, Παπαχριστόπουλου, ίσως και αυτή της κ. Κουντουρά υπέρ της συμφωνίας, παρά τις προειδοποιήσεις Καμμένου για κομματική πειθαρχία.

Το πάζλ περιπλέκεται περαιτέρω αφού στην περίπτωση αποχώρησης των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση και στην δεδομένη, όπως διαφαίνεται, πρόταση μομφής της ΝΔ, η μομφή θα πρέπει να στηριχθεί από βουλευτές άλλων κοινοβουλευτικών ομάδων. Ωστόσο, η συναίνεση στη συμφωνία δεν συνεπάγεται και στήριξη στην κυβέρνηση, όπως αποδείχτηκε κατά την προηγούμενη ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής της ΝΔ. Δηλαδή το Ποτάμι ήταν υπέρ της συμφωνίας και στήριξε την πρόταση μομφής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ακόμη κι αν το αισιόδοξο σενάριο για κυβέρνηση μειοψηφίας με την ανοχή άλλων κοινοβουλευτικών ομάδων επαληθευτεί, το ερώτημα είναι αν αυτή θα αντέξει άλλους πέντε ή έξι μήνες μέχρι το τέλος της θητείας της. Όπως είπε ο κ. Τζανακόπουλος, την κυβέρνηση δεν την απασχολεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ δεν φαίνεται και να την εμποδίζει να ασκεί το νομοθετικό της έργο αφού πολλά από τα νομοσχέδια που δεν είχαν τη στήριξη των ΑΝΕΛ, πέρασαν με τις ψήφους άλλων κομμάτων.

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.