ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

17 Απρίλιος 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ανεβάζει τα επιτόκια για να σώσει τη λίρα

1 min read

Το τουρκικό νόμισμα είναι φέτος ένα από τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών με τις χειρότερες επιδόσεις

H τουρκική κεντρική τράπεζα αύξησε σήμερα το υψηλότερο επιτόκιό της περισσότερο του αναμενόμενου, αφού η τουρκική λίρα υποχώρησε σε νέα χαμηλά επίπεδα καθώς ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκήρυξε πρόωρες εκλογές για τον Ιούνιο. Αναλυτές σημείωναν, όμως, ότι θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό και να στηρίξει το νόμισμα.

Οι επενδυτές σφυροκοπούν τη λίρα τις τελευταίες εβδομάδες λόγω ανησυχιών για την ικανότητα της κεντρικής τράπεζας να αντιμετωπίσει τον διψήφιο πληθωρισμό. Οι ανησυχίες τους πηγάζουν εν μέρει από το ότι ο Ερντογάν, που έχει αυτοχαρακτηρισθεί «εχθρός των επιτοκίων», ζητούσε συνεχώς χαμηλότερο κόστος δανεισμού για να ενισχύσει την ανάπτυξη της οικονομίας. Οι επενδυτές θεωρούν αυτό ως πίεση στην ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα.Κάποιοι αναλυτές, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, θεωρούν την αιφνιδιαστική απόφαση του Ερντογάν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές στις 24 Ιουνίου ως προσπάθεια να γίνουν αυτές πριν αρχίσει η επιβράδυνση της τουρκικής οικονομίας.

Η κεντρική τράπεζα αύξησε το επιτόκιο που χρεώνει στις τράπεζες, οι οποίες δανείζονται λίγο πριν το κλείσιμο της αγοράς, κατά 75 μονάδες βάσης (0,75 της ποσοστιαίας μονάδας), περισσότερο από τις 50 μονάδες βάσης που αναμένονταν. Μετά την ανακοίνωση της απόφασης της κεντρικής τράπεζας η λίρα ενισχύθηκε, αλλά σύντομα έχασε τα κέρδη της, κάτι που δείχνει ότι μπορεί να χρειασθεί μεγαλύτερη σύσφιξη (της πολιτικής της).

Το τουρκικό νόμισμα, που είναι φέτος ένα από τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών με τις χειρότερες επιδόσεις, ενισχύθηκε έως το επίπεδο των 4,0307 λιρών ανά δολάρια από περίπου 4,1177 προηγουμένως. Στη συνέχεια, υποχώρησε στο 4,0859, λίγο χαμηλότερα από το χθεσινό κλείσιμο, ενώ πριν από λίγο διαμορφωνόταν στο 4,0995.

Η κεντρική τράπεζα επέμεινε σε αντίστοιχη φρασεολογία με αυτή παλαιότερων ανακοινώσεων της, επαναλαμβάνοντας ότι θα διατηρήσει σφιχτή στάση, έως ότου υπάρξει βελτίωση στις προοπτικές για τον πληθωρισμό.

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση