ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
20 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

H έλλειψη πρασίνου είναι θανατηφόρα για τους Αθηναίους!

1 min read

«Μαύρη» διάκριση για την Αθήνα, καθώς κατατάσσεται στις πρωτεύουσες της Ευρώπης με τη μεγαλύτερη θνησιμότητα λόγω ανεπαρκών χώρων πρασίνου.

Ερευνητές που μελέτησαν το αστικό περιβάλλον μεγαλουπόλεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο θέλησαν να συσχετίσουν τους πρόωρους θανάτους με το πράσινο και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι πόλεις της Ευρώπης θα μπορούσαν να αποτρέψουν έως 43.000 πρόωρους θανάτους ετησίως, αν ικανοποιούσαν τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αναφορικά με την ύπαρξη επαρκών χώρων πρασίνου κοντά στους κατοίκους τους.

Η Αθήνα θεωρείται μία από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με τη μεγαλύτερη αναλογία θανάτων σχετιζόμενων με την έλλειψη προσβάσιμου πρασίνου, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, δυστυχώς όμως και άλλες ελληνικές πόλεις (Θεσσαλονίκη, ΣέρρεςΚαβάλαΒόλος κ.ά.) βρίσκονται μεταξύ αυτών που έχουν αντίστοιχο πρόβλημα.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ερευνητές συμπέραναν ότι πόλεις με τη μεγαλύτερη θνησιμότητα λόγω ανεπαρκούς πρόσβασης στο πράσινο είναι αρκετές της Ελλάδας, της Ιταλίας, της ανατολικής Ευρώπης και της Βαλτικής, καθώς και πολλές πρωτεύουσες της Ευρώπης. Ειδικότερα, οι πρωτεύουσες με το μεγαλύτερο πρόβλημα θεωρούνται η Αθήνα, οι Βρυξέλλες, η Βουδαπέστη, η Κοπεγχάγη και η Ρίγα.

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι σχεδόν το 88% του πληθυσμού της Αθήνας (της μητροπολιτικής περιοχής) και της Θεσσαλονίκης δεν πληροί τον ελάχιστο στόχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την πρόσβαση των κατοίκων σε κοντινό πράσινο, ούτως ώστε να αποφεύγονταν 1.431 θάνατοι τον χρόνο στην πρωτεύουσα και 245 στη συμπρωτεύουσα. Από την άλλη, σε συγκριτικά καλύτερη θέση από τις ελληνικές πόλεις εκτιμάται ότι βρίσκονται η Λάρισα, τα Ιωάννινα, τα Χανιά, η Πάτρα, τα Τρίκαλα και η Καλαμάτα.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.