ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

H βασίλισσα Αμαλία μέτοχος της Εθνικής Τράπεζας

1 min read

Η ίδρυση της Εθνικής Τράπεζας 1841 κινητοποιεί τους «έχοντες και κατέχοντες» της εποχής, μεταξύ των οποίων είναι και το  βασιλικό ζεύγος που εκδηλώνει την επιθυμία να επενδύσει στη νέα προσπάθεια.



Η βασίλισσα Αμαλία την εποχή που επένδυε τα χρήματα της σε μετοχές της Εθνικής Τράπεζας.

Σε γράμμα της βασίλισσας προς τον πατέρα της Παύλο Φρειδερίκο Αυγούστο του Ολδεμβρούργου στις 11 Δεκεμβρίου 1841, η Αμαλία, αναφερόμενη σε μια υπόθεση που, η ίδια γράφει, καταλαβαίνει λίγα πράγματα, δίνει ενδιαφέροντα στοιχεία του κλίματος την εποχή δημιουργίας της Εθνικής Τράπεζας:

«Ο Όθων πιστεύει ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο αν αγόραζα και εγώ από τις μετοχές της Τράπεζας, και επειδή κάνω ευχαρίστως οτιδήποτε μπορεί με κάποιον τρόπο να ωφελήσει την Ελλάδα, θέλω να αγοράσω για το ποσόν του 1.000.000 δραχμών και είπα στον Σούτσο να γράψει σχετικά στον Σορχ, για να τηρηθούν οι τύποι.

Το κακό όμως είναι ότι έχω αναλάβει και την υποχρέωση(στη Γερμανία) να γνωστοποιήσω τη λήξη (της προθεσμίας κατάθεσης των χρημάτων) έξη μήνες πριν, αλλά εδώ, θα πρέπει να καταβάλω το μισό του ποσού μέσα σε τρεις μήνες. Θα ήθελα λοιπόν πάρα πολύ να μάθω αν θα ήταν δυνατό να αποσύρω μέσα σε τρεις μήνες το αυτό το ποσό, δηλαδή το ¼, γιατί αργότερα χάνω πάρα πολλά αν δεν γραφτώ τώρα. Ζητώ χίλιες φορές συγνώμη, ξέρω βέβαια ότι είμαι απαιτητική, αλλά τι να κάνω;

Αν το ήξερα στο Οδεμβούργο, θα μπορούσα να τα είχα τακτοποιήσει όλα αυτά. Δεν το κάνω με μεγάλη χαρά, αλλά αν είναι να αποδειχτεί ωφέλιμο, αυτό είναι το σπουδαιότερο. Μου λένε ότι δεν θα χάσω, το αντίθετο μάλιστα. Θέλω να το ελπίζω. Ο πεθερός μου πήρε για 200.000 δρχ. ο Ευνάρδος για 300.000 πήρε και ο Ρότσιλντ και άλλοι. Δίνονται ένα σωρό εγγυήσεις, περιμένουν θαύματα από την Τράπεζα. Μου φαίνεται ότι θα αρχίσει την λειτουργία της τον Ιανουάριο. Ο Σούτσος θα γράψει τα σχετικά καλύτερα».

Ο ιδρυτής και πρώτος διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, Γεώργιος Σταύρου.

Ένα μήνα μετά όμως, στις 15 Ιανουαρίου 1842, δείχνει περισσότερο συγκρατημένη σχετικά με τις προοπτικές της επένδυσης :«Αν σε ενδιαφέρει, μπορώ να σου στείλω τον κανονισμό της Τράπεζας. Ακούω εξάλλου ότι θα αποδίδει το πολύ 8%, και αυτό όχι τακτικά, γιατί πρώτα θα πρέπει να πληρωθούν όλα τα έξοδα και μετά θα αρχίσει να αποδίδει, δηλαδή ίσως τελικά πάρει κανείς μόνο 2 ή 3%».

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.