ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

2 Απριλίου 2023

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Γύρω από τα 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης στήνεται ένα τεράστιο «φαγοπότι» μεταξύ φίλων και γνωστών

1 min read

Ένα μεγάλο… πάρτι ετοιμάζεται να στήσει η κυβέρνηση για τα 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης. Το τελικό σχέδιο περιλαμβάνει αμφιλεγόμενα έργα και παρεμβάσεις για την ελληνική οικονομία, που θα τα παρουσιάσουν με το «κάλυμμα» των μεταρρυθμίσεων.

Τα κράτη-μέλη έχουν διορία να καταθέσουν τα σχέδιά τους για την αξιοποίηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης έως τις 30 Απριλίου, ωστόσο η κυβέρνηση κρατά ως «επτασφράγιστο μυστικό» τα έργα που θα προχρηματοδοτηθούν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Ανώτατη πηγή του οικονομικού επιτελείου αναφέρει πως οι πρώτες δράσεις θα ανακοινωθούν έως το τέλος του μήνα, χωρίς, ωστόσο, να είναι σε θέση να «αποκαλύψει» περαιτέρω πληροφορίες. Όπως είχε επισημάνει η «δ» πριν από λίγες ημέρες, στην κυβέρνηση ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν μια επικοινωνιακή «φιέστα», την οποία θα αναλαμβάνει εκ περιτροπής ο πρωθυπουργός ή ο αρμόδιος υπουργός, προκειμένου να φανεί ότι «λειτουργεί» όλο το φάσμα του κυβερνητικού επιτελείου, μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό.

Επισημαίνεται ότι το ελληνικό σχέδιο δεν έχει δοθεί σε δημόσια διαβούλευση, ενώ δεν έχει περιέλθει σε γνώση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και των φορέων της οικονομίας, με την αγορά να ανησυχεί πως τα 32 δισ. ευρώ θα αποτελέσουν ένα τεράστιο «φαγοπότι» μεταξύ φίλων και γνωστών, με έργα όπως αναδασώσεις 500.000 στρεμμάτων σε υποβαθμισμένες περιοχές της χώρας, ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής των πολιτών, και προγράμματα καταπολέμησης των διακρίσεων!

Τα πρώτα έργα

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, στα πρώτα έργα, για τα οποία θα ανάψει το πράσινο φως, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

Τα vouchers για την αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών από μαθητές για τις ανάγκες της τηλεκπαίδευσης, άσχετα αν τα σχολεία έχουν παραμείνει κλειστά επί μήνες. Υπολογίζεται ότι θα διατεθούν πάνω από 100.000.000 ευρώ σε περίπου 500.000 μαθητές.

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».

Ηλεκτρικές διασυνδέσεις νησιών, όπως η διασύνδεση της Κρήτης και των Κυκλάδων με το δίκτυο μετάδοσης ηλεκτρικής ενέργειας της ηπειρωτικής χώρας.

Αγορά 600.000 ταμειακών μηχανών που θα συνδέονται online με τις φορολογικές Αρχές, προκειμένου να φαίνονται σε πραγματικό χρόνο οι συναλλαγές κάθε επιχείρησης.

Στο πρώτο πακέτο «ώριμων» έργων-μεταρρυθμίσεων που δρομολογεί η κυβέρνηση περιλαμβάνονται επίσης:

 • Η δημιουργία των δικτύων πέμπτης γενιάς 5G,
 • η ψηφιοποίηση όλων των βαθμίδων της Εκπαίδευσης,
 • η σύνδεση της ακαδημαϊκής έρευνας και παραγωγής,
 • η ψηφιοποίηση της Υγείας και της Δικαιοσύνης,
 • τοπικά και ειδικά πολεοδομικά σχέδια,
 • η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων,
 • νέα προγράμματα κατάρτισης,
 • περαιτέρω ψηφιοποίηση της ΑΑΔΕ, με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τελικά τη μείωση των φόρων,
 • χρηματοδοτικά εργαλεία για ιδιωτικές επενδύσεις, με στόχο την αύξηση των εξαγωγών και τη μεγέθυνση των επιχειρήσεων, επενδύσεις στους τομείς των πράσινων και ψηφιακών τεχνολογιών, την έρευνα και ανάπτυξη, τα βιομηχανικά πάρκα κ.ο.κ.,
 • η αναβάθμιση της ψηφιακής υποδομής των επιχειρήσεων
 • η ανάπτυξη υψηλής ποιότητας, έξυπνων υποδομών-μεταφορών με επενδύσεις σε οδικούς άξονες, σε λιμένες, αερολιμένες και σε συνδυασμένες πολυτροπικές μεταφορές

Πηγή newsbreak.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.