ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
24 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να «κάψει» τις πρόωρες εκλογές -Ο φόβος του Τσίπρα και η πρόκληση για τον Μητσοτάκη

1 min read

Ο μεγάλος φόβος της Κουμουνδούρου

«Κολλημένος» με τις πρόωρες εκλογές εμφανίζεται εδώ και καιρό ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο μεγάλος φόβος στην Κουμουνδούρου είναι ότι μετά την αλλαγή του εκλογικού νόμου ο δρόμος για τις κάλπες είναι ανοιχτός. Και όπως έχει πει πολλές φορές ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτές- έστω και αν υποστηρίζει ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας- θα είναι διπλές.

Η αγωνία του Αλέξη Τσίπρα είχε εκδηλωθεί, ήδη, από τον Νοέμβριο, όταν προκάλεσε αίσθηση η επιλογή του να μην προσπεράσει σχετική ερώτηση που δέχθηκε στη διάρκεια συζήτησης που είχε με πολίτες στη Νίκαια, «Εάν αυτό ισχύει δείχνει την επίγνωση που έχουν -στην κυβέρνηση- για την επικοινωνιακή φούσκα που κατασκεύασαν», απάντησε. Για να προσθέσει «σούπερ σχέδιο που αποβλέπει στο να αιφνιδιάσει εκλογικά και να ισοπεδώσει τον ΣΥΡΙΖΑ, μέσω διπλών εκλογών». Σημείωσε μάλιστα ότι αυτή η «φούσκα», όπως την χαρακτήρισε, «πουσάρεται από τα μέσα ενημέρωσης που στηρίζουν την κυβέρνηση» μόνο που «όλες οι φούσκες κάποια στιγμή σκάνε». Και κατέληξε: «Ας το τολμήσουν, αλλά αν τελικά το κάνουν θα γίνει το εξής οξύμωρο: αυτοί οι οποίοι είχαν ενορχηστρώσει, είχαν σχεδιάσει και περίμεναν να υλοποιήσουν την στρατηγική της παρένθεσης, τελικά θα είναι αυτοί οι ίδιοι οι οποίοι θα υλοποιήσουν όχι την αριστερή παρένθεση αλλά την δεξιά παρένθεση. Αυτό θα κάνουν».

Η επιχειρηματολογία ωστόσο περισσότερο παραπέμπει στην αποτροπή αυτού του ενδεχόμενου παρά στο να προκληθούν πρόωρες εκλογές όπως συνηθίζεται να επιθυμεί η εκάστοτε αξιωματική αντιπολίτευση.  

Ο λόγος βέβαια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκεται και στην καλύτερη εσωκομματική κατάσταση ενόψει συνεδρίου με τις ομάδες και τις τάσεις να «σφάζονται» αλλά και με την απουσία αντιπολιτευτικού αφηγήματος.

Οι πολιτικές νίκες Μητσοτάκη σε δυο θεσμικά ζητήματα, αυτό της ψήφου των απόδημων αλλά και της εκλογής της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, όσο και αν βαφτίζονται από την  Κουμουνδούρου ως ένδειξη συναίνεσης δείχνουν τα περιορισμένα περιθώρια επιλογών και στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ με τις απαιτήσεις της συγκεκριμένης πολιτικής περιόδου. Σημαντικές πολιτικές υποχωρήσεις από τον Αλέξη Τσίπρας που δεν αφήνει ανεκμετάλλευτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης που επιχειρεί να επικρατήσει στο χώρο του κέντρου.

Ο προβληματισμός είναι διάχυτος σε στελέχη της Αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά   την αλλαγή του εκλογικού νόμου, η οποία πέρασε την προηγούμενη Παρασκευή από τη Βουλή.

Ανεξάρτητα από τις επιλογές του Πρωθυπουργού, το μόνο σίγουρο είναι ότι όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές, αυτές θα είναι διπλές και μόνο οι πρώτες θα είναι με απλή αναλογική.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται αντιμέτωπος με μία μεγάλη πρόκληση, έχοντας δημοσκοπικό προβάδισμα, πολιτική υπεροχή σε συνδυασμό με τη κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις στην κάλπη, να στείλει στο καναβάτσο τον Αλέξη Τσίπρα προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές.   

Η διαφορά της ΝΔ κυμαίνεται μεταξύ 10 και 15 μονάδων, ενώ τα στοιχεία για τον ίδιο τον κ. Τσίπρα είναι συντριπτικά. Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία βρίσκεται περί τις 20 μονάδες πίσω από τον κ. Μητσοτάκη, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει και τις περισσότερες αρνητικές γνώμες από όλους τους υπολοίπους, φθάνοντας τις 50 ποσοστιαίες μονάδες.

Από την άλλη, οι δημοσκοπήσεις είναι φωτογραφίες της στιγμής και τίποτα δεν είναι δεδομένο και γραμμικό ως προς τις εξελίξεις ώστε να είναι απόλυτα σίγουρος για την εικόνα της κυβέρνησης στο τέλος της τετραετίας. Η κυβέρνηση θα μπορέσει να ελέγξει  το προσφυγικό; Που συνδυαστικά με τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα και τις σοβαρές αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν να οδηγούν σε σκέψεις για ανανέωση της λαϊκής εντολής πριν δημιουργηθούν ενδεχόμενες εσωκομματικές τριβές και φυγόκεντρες τάσεις στη ΝΔ αλλά και δυσαρέσκεια στο εκλογικό σώμα, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που ίσως να βλέπουν με καλό μάτι έναν δεξιό φορέα ως ρυθμιστή με φόντο την απλή αναλογική.

Η ανησυχία  του κ. Τσίπρα έγινε φανερή από τον τρόπο με τον οποίο αναφέρθηκε στην αλλαγή του εκλογικού νόμου μιλώντας την προηγούμενη εβδομάδα στη βουλή, ανέφερε μεταξύ των άλλων: «Σκάβοντας όμως τον λάκκο της απλής αναλογικής παραβλέπει τη μεγάλη πιθανότητα να πέσει μέσα ο ίδιος στον λάκκο που αυτός έσκαψε. Θα του συνιστούσα να μην προτρέχει. Γιατί οι επόμενες εκλογές με απλή αναλογική μπορούν να δώσουν κυβερνητική λύση. Απλά αυτή δε θα τον περιλαμβάνει, γιατί πρέπει να είναι – και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να είναι – προοδευτική και δημοκρατική λύση».

Δηλαδή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προτρέπει τον πρωθυπουργό να μην κάνει εκλογές για να μην τις χάσεις, πολύ αλτρουιστικό για να είναι…αληθινό.  

Οι επαναλαμβανόμενες αναφορές του κ. Τσίπρα δείχνουν και τον βαθμό που τον απασχολούν, αφενός φανερώνει την αγωνία του, αφετέρου καθορίζει τον πολιτικό του σχεδιασμό για το επόμενο διάστημα.  Αλλά στέλνει και το μήνυμα στο εσωτερικό, ώστε να ελέγξει τις εξελίξεις, για τερματισμό της γκρίνιας και προσπάθεια συσπείρωσης ενόψει αιφνιδιαστικών πολιτικών εξελίξεων.  

Άλλωστε: «Το μισό μιας νίκης είναι η επιλογή του πεδίου μάχης. Το άλλο μισό είναι η επιλογή της κατάλληλης στιγμής»-Jacques Deval, 1895-1972, Γάλλος συγγραφέας.

Και όλοι γνωρίζουν ότι στην παρούσα φάση και στις δυο περιπτώσεις το πάνω χέρι το έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.