ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
25 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Γιατί ο Musk έκοψε το Starlink στους Ουκρανούς και τους «τύφλωσε» τα drones Για ποιους λόγους εγκατέλειψε τον Zelensky

1 min read

O Elon Musk αποφάσισε να σταματήσει τη χρήση του δικτύου Starlink από τους Ουκρανούς προκειμένου να αποτραπεί η κλιμάκωση της σύγκρουσης.
Ο ιδιοκτήτης της SpaceX, του Twitter και της Tesla υποστήριξε την Ουκρανία με το δορυφορικό σύστημα του Διαδικτύου, ωστόσο, τελικά περιόρισε την υποστήριξη παρόλο που δέχθηκε πολλές επικρίσεις στη Δύση.
«Το Starlink είναι η ραχοκοκαλιά επικοινωνίας της Ουκρανίας, ειδικά στην πρώτη γραμμή, όπου σχεδόν όλη η άλλη συνδεσιμότητα στο Διαδίκτυο έχει καταστραφεί.
Αλλά δεν θα επιτρέψουμε την κλιμάκωση της σύγκρουσης που μπορεί να οδηγήσει στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο», έγραψε ο Musk στο Twitter.
Νωρίτερα, η SpaceX ανακοίνωσε ότι είχε περιορίσει την πρόσβαση της Ουκρανίας στις δορυφορικές επικοινωνίες του Starlink για τον έλεγχο των drones, καθώς το δίκτυο «δεν προοριζόταν ποτέ να οπλιστεί».

Γιατί όμως όπλισε αρχικά το Starlink;

Ο Musk πιθανότατα πίστευε ότι θα ενίσχυε την εικόνα και τη φήμη του και της SpaceX παρέχοντας υπηρεσίες στην Ουκρανία, σημειώνει ο γεωπολιτικός αναλυτής Ahmed Adel.
Στη Δύση, αναμφίβολα το έκανε.
Ωστόσο, τη στιγμή που ο Musk συνειδητοποίησε ότι ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποιούσε την τεχνολογία του για να αυξήσει τις μαχητικές του ικανότητες, ήταν αναπόφευκτο να αποκοπεί από το Κίεβο καθώς θα επηρέαζε αρνητικά τις μακροπρόθεσμες επιχειρηματικές προοπτικές της εταιρείας, ιδιαίτερα όταν προσπαθούσε να επεκταθεί σε μη Δυτικές αγορές.

Χιονοστιβάδα κριτικής

Τώρα, ο επικεφαλής του Twitter αντιμετωπίζει μια χιονοστιβάδα κριτικής για τον περιορισμό της χρήσης του Starlink στην Ουκρανία, αλλά από την άποψη των εμπορικών του συμφερόντων, είναι μια ρεαλιστική απόφαση.
Στην πραγματικότητα, ήταν τα tweets του πρώην αστροναύτη της NASA Scott Kelly που ώθησαν τον Musk να σχολιάσει για άλλη μια φορά τη χρήση του Starlink στην Ουκρανία.
Ο Kelly στις 11 Φεβρουαρίου κάλεσε τον Musk να «αποκαταστήσει την πλήρη λειτουργικότητα των δορυφόρων Starlink».
«Η άμυνα σε μια γενοκτονική εισβολή δεν είναι επίθεση. Είναι επιβίωση», έγραψε στο Twitter ο Kelly ο δίδυμος αδερφός του οποίου, ο Mark Kelly, είναι Δημοκρατικός γερουσιαστής των ΗΠΑ από την Αριζόνα.
Μια μέρα αργότερα, ο Musk έγραψε στο Twitter ότι «το Starlink είναι η ραχοκοκαλιά επικοινωνίας της Ουκρανίας», προτού πει ότι η SpaceX «δεν θα επιτρέψει την κλιμάκωση της σύγκρουσης που μπορεί να οδηγήσει στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο».
«Δεν έχουμε ασκήσει το δικαίωμά μας να τα απενεργοποιήσουμε», τόνισε ο Musk σε ξεχωριστό tweet.

Δεν είναι όπλο το Starlink

Η ανταλλαγή από το Twitter έγινε αφότου η πρόεδρος της SpaceX Gwynne Shotwell είπε ότι η εταιρεία είναι «πραγματικά χαρούμενη που ήταν σε θέση να παρέχει συνδεσιμότητα στην Ουκρανία και να τη βοηθήσει στον αγώνα τους για ελευθερία», αλλά πρόσθεσε ότι το Starlink «δεν προοριζόταν ποτέ ως όπλο».
«Οι Ουκρανοί το χρησιμοποίησαν με τρόπους που ήταν ακούσιοι και δεν ήταν μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας, επομένως πρέπει να εργαστούμε για αυτό στο Starlink», είπε η Shotwell, μιλώντας σε διαστημική διάσκεψη στην Ουάσιγκτον στις 8 Φεβρουαρίου.
Η Shotwell τόνισε ότι η χρήση του Starlink ως συστήματος επικοινωνίας «για τον στρατό είναι μια χαρά, αλλά η πρόθεσή μας δεν ήταν ποτέ να τους προτείνουμε να το χρησιμοποιήσουν για επιθετικούς σκοπούς».
Τοποθετήθηκε σε αναφορές σχετικά με την Ουκρανία που χρησιμοποιεί το Starlink σε drones.
«Δεν πρόκειται να μπω σε λεπτομέρειες. υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να περιορίσουμε την ικανότητά τους να το κάνουν… υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε και έχουμε κάνει», πρόσθεσε.

Η εικόνα της SpaceX

Ο Musk ενεπλάκη στην ουκρανική αντιπαράθεση με την πεποίθηση ότι θα ενίσχυε την εικόνα της SpaceX, αλλά στη συνέχεια ψυχροί οικονομικοί παράγοντες τον ανάγκασαν σε μια ταπεινωτική μερική απόσυρση από την Ουκρανία.
Ο Musk απάντησε για πρώτη φορά στην έκκληση για βοήθεια που έκανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Mykhailo Fedorov στις αρχές του 2022, αποστέλλοντας 20.000 τερματικούς σταθμούς SpaceX Starlink στη χώρα.
Λόγω της αποτελεσματικότητας της Ρωσίας να πλήττει την τηλεπικοινωνιακή υποδομή της Ουκρανίας με πυραυλικές επιθέσεις, η χώρα βασίστηκε στην τεχνολογία της SpaceX για αδιάλειπτη και ασφαλή πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
«Περισσότεροι από 100 πύραυλοι cruises επιτέθηκαν σε υποδομές ενέργειας και επικοινωνιών.
Αλλά με το Starlink αποκαταστήσαμε γρήγορα τη σύνδεση σε κρίσιμες περιοχές. Το Starlink συνεχίζει να αποτελεί ουσιαστικό μέρος της υποδομής ζωτικής σημασίας», έγραψε ο Fedorov στις 12 Οκτωβρίου.
Παρά τους ατελείωτους επαίνους, ο Musk εξέφρασε την επιφύλαξη του στις 31 Ιανουαρίου σχετικά με τον ουκρανικό στρατό που χρησιμοποιεί το Starlink για να πετάξει drones που μεταφέρουν αντιαρματικές χειροβομβίδες πάνω από ρωσικές θέσεις.
Τόνισε ότι «δεν θα επιτρέψει» να συνεχιστεί η πρακτική.
«Το SpaceX Starlink έχει γίνει η ραχοκοκαλιά συνδεσιμότητας της Ουκρανίας μέχρι την πρώτη γραμμή. Ωστόσο, δεν επιτρέπουμε τη χρήση του Starlink για επιθέσεις με drones μεγάλης εμβέλειας.
Ο Mykailo Podolyak, ανώτερος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky, προσπάθησε να πιέσει τον Musk για το Starlinkg με τον συνήθη αλαζονικό τρόπο του Κιέβου, εκδίδοντας ένα τελεσίγραφο: «Είτε είναι στο πλευρό της Ουκρανίας και του δικαιώματος στην ελευθερία, είτε είναι στο πλευρό της Ρωσίας και το ‘’δικαίωμά’’ της να σκοτώνει και να καταλαμβάνει εδάφη.
Η SpaceX (Starlink) και η κυρία Shotwell θα πρέπει να επιλέξουν μια συγκεκριμένη επιλογή», ανέφερε.

Τώρα ο Musk βάλλεται πανταχόθεν

Ωστόσο, ο Musk έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του, γράφοντας στο Twitter στις 16 Σεπτεμβρίου:
«Το Starlink προορίζεται μόνο για ειρηνική χρήση».
Αυτό ευθυγραμμίζεται επίσης με τους Όρους Παροχής Υπηρεσιών της Starlink, οι οποίοι δηλώνουν: «Το Starlink δεν έχει σχεδιαστεί ούτε προορίζεται για χρήση με ή σε επιθετικά ή αμυντικά όπλα ή άλλες συγκρίσιμες τελικές χρήσεις».
Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο, ο Musk πυροδότησε διαμάχη στον δυτικό κόσμο όταν ανάρτησε στο Twitter την πρότασή του για ειρήνη, η οποία περιελάμβανε εδαφικές παραχωρήσεις στη Ρωσία και την Ουκρανία να είναι ουδέτερη.
«Επαναλάβετε τις εκλογές των προσαρτημένων περιοχών υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ. Η Ρωσία φεύγει αν αυτή είναι η βούληση του λαού», είπε ο Musk.
«Η Κριμαία τυπικά μέρος της Ρωσίας, όπως ήταν από το 1783 (μέχρι το λάθος του Khrushchev). Εξασφαλισμένη η παροχή νερού στην Κριμαία. Η Ουκρανία παραμένει ουδέτερη.
Αυτό είναι πολύ πιθανό να είναι το αποτέλεσμα στο τέλος – απλώς ένα ερώτημα πόσοι θα πεθάνουν πριν από τότε. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι μια πιθανή, αν και απίθανη, έκβαση αυτής της σύγκρουσης είναι ο πυρηνικός πόλεμος».
Εδώ βλέπουμε για πρώτη φορά τον Musk να προσπαθεί να κάνει πίσω από το λάθος που διέπραξε εμπλέκοντας την εταιρεία του στον πόλεμο.
Αποφασίζοντας να εμπλακεί άσκοπα σε ένα μείζον γεωπολιτικό και στρατιωτικό ζήτημα, δέχεται τώρα κριτική και καταδίκη από όλο τον Δυτικό Κόσμο για τον περιορισμό της υποστήριξης στην Ουκρανία, ενώ έχει δημιουργήσει δυσπιστία για τυχόν μελλοντικούς πελάτες από τον μη δυτικό κόσμο.

www.bankingnews.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.