ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
20 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Γιατί το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι σημαντικό για τις ΗΠΑ και την Πολωνία..

1 min read

Τη σημασία του λιμένα της Αλεξανδρούπολης στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και τις προοπτικές που διανοίγονται τόσο σε θέματα ασφάλειας όσο και οικονομίας, καθώς και τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στην υποστήριξη των μετακινήσεων των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ μέσω των λιμανιών και της προώθησής τους στα Βαλκάνια, στο πλαίσιο των στρατιωτικών ασκήσεων του ΝΑΤΟ, επεσήμανε την Τρίτη από την Αλεξανδρούπολη ο γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέγκερ.

Η δήλωση αυτή έγινε με αφορμή την άφιξη στο λιμάνι της ακριτικής πόλης του πλοίου M/V Green Ridge, το οποίο μετέφερε περισσότερα από 800 οχήματα και εξοπλισμό για τις Νατοϊκές ασκήσεις «Saber Guardian» και «Decisive Strike» που θα πραγματοποιηθούν στην Ρουμανία και τις Βαλτικές χώρες.

Ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη «αποστολή» του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ. Αν και η σημασία της πόλης έχει συνδυαστεί με τον σταθμό FSRU και την Ενεργειακή Διαφοροποίηση, ένας δεύτερος πολύ σημαντικός ρόλος (του λιμανιού) είναι η σύνδεση τους με δύο πολύ κομβικούς δρόμους, της Εγνατίας Οδού και της Via Carpathia.

Πρόβα για μεταφορά για άμεση μεταφορά δυνάμεων στις Βαλτικές χώρες και την Ρουμανία

Τον Σεπτέμβριο του 2017, ο Πρόεδρος της Πολωνίας, Άντρζεϊ Ντούντα, κάλεσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία Via Carpathia. Το έργο είναι ζωτικής σημασίας για την Πολωνία αφού της εξασφαλίζει την μεταφορά Αμερικανικού Σχιστολιθικού αερίου, και την άμεση μεταφορά αμερικανικών δυνάμεων στην χώρα. Και στις δύο περιπτώσεις, οι Πολωνοί εξαρτώνται άμεσα από τα Ελληνικά Λιμάνια, αυτό της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης.

Η Θεσσαλονίκη μπορεί να εξυπηρετήσει την μεταφορά τόσο Αμερικανικών όσο και Νατοϊκών δυνάμεων, ενώ η Αλεξανδρούπολη έχει διπλό ρόλο, αυτό της μεταφοράς ενέργειας και στρατιωτικών δυνάμεων. Για το λόγο αυτό ο Αμερικανός Πρέσβης, όπως και ο ίδιος δήλωσε, είναι σε αναζήτηση Αμερικανού επενδυτή, ο οποίος θα βελτιώσει και θα αναπτύξει τις υποδομές. Ήδη δύο Αμερικανικές εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις.

Η Via Carpathia αφήνει εκτός την Σερβία και την Μαύρη Θάλασσα

Παρατηρώντας τον χάρτη, ο κάθετος αυτός δρόμος αφήνει εκτός την Σερβία και την Μαύρη Θάλασσα, ενώ περνάει αποκλειστικά από χώρες που είναι στο ΝΑΤΟ και η συμμαχία διατηρεί σημαντικά στρατεύματα. Στην Λετονία, την Εσθονία , την Λιθουανία και την Ρουμανία, το ΝΑΤΟ διαθέτει ισχυρές δυνάμεις οι οποίες πραγματοποιούν καθημερινές ασκήσεις και έτοιμες να παρέμβουν οποιαδήποτε στιγμή.

Για τις μονάδες αυτές, ο δρόμος αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα αφού έχουν άμεση πρόσβαση στο Στρατηγικό Βάθος των ΗΠΑ που δεν είναι άλλο από την Ελλάδα

Ο ρόλος των Kiowa Warrior για την Αλεξανδρούπολη και τους δρόμους

Η Αλεξανδρούπολη θα αποτελέσει μια από τις περιοχές που θα αναπτυχθούν τα επιθετικά ελικόπτερα Kiowa Warrior που απέκτησε πρόσφατα η Ελλάδα. Όπως σημείωσε και πριν λίγες ημέρες το Viadipomacy, τα Kiowa Warrior δεν θα ερχόταν στην Ελλάδα αν δεν εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα των ΗΠΑ, που δεν είναι άλλα από την προστασία του σταθμού FSRU στην Αλεξανδρούπολη, τους αγωγούς TAP και iGB, και την προστασία των δύο κομβικών δρόμων, της Εγνατίας Οδού και της Via Caprathia

Τα επόμενα χρόνια τα Βαλκάνια θα έχουν να αντιμετωπίσουν εξτρεμιστικές ομάδες οι οποίες θα προσπαθούν να πλήξουν τόσο την Ενεργειακή Διαφοροποίηση όσο και τις μεταφορές δυνάμεων. Οι συνεκπαιδεύσεις στην Ανατολική Μεσόγειο (Αίγυπτος, Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, που αφορούν την  αντιμετώπιση τρομοκρατικών απειλών, πραγματοποιούνται ήδη στα Βαλκάνια ανάμεσα σε δυνάμεις της Ελλάδας και της Βουλγαρίας

πηγη Via diplomacy

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.