ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Γιατί η Ελλάδα χρειάζεται το “αποθεματικό” και μετά το 2023

1 min read

Υπό τις παρούσες συνθήκες οι αγορές έχουν αρχίσει να “αναγνωρίζουν” το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική από τις υπερχρεωμένες χώρες στην Ευρωζώνη που δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο εξ αυτού, λόγω αφ’ ενός της ύπαρξης του αποθεματικού που έχει αγγίξει τα 50 περίπου δισ. ευρώ. Και αφ’ ετέρου λόγω της δέσμευσης να τροφοδοτεί την εξυπηρέτηση του χρέους της από τα υποχρεωτικά υπερπλεονάσματα μέχρι και το 2032.

Το γεγονός αυτό έχει συμβάλει καθοριστικά στο ότι οι αποδόσεις και τα spreads των ελληνικών ομολόγων, παρά τις ισχυρές διεθνείς πιέσεις στις αγορές, σημειώνουν μεταβολές οι οποίες “συμβαδίζουν” με εκείνες της Ιταλίας, η οποία βρίσκεται ακόμα σε βαθμίδα investment grade (ΒΒΒ), σε αντίθεση με την Ελλάδα η οποία παραμένει ακόμα σε non investment grade (junk bond).

Η πολυετής δέσμευση για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και το υψηλό αποθεματικό αποτελούν ένα ολοένα και περισσότερο αναγνωρίσιμο “μέγεθος” που λειτουργεί προστατευτικά στις κινήσεις που παρατηρούνται στα ελληνικά ομόλογα, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα (3,5% μέχρι και το 2022 και η διατήρησή τους μέχρι και το 2032 τουλάχιστον κατά Μ.Ο. στο 2% παραμένουν το ισχυρό “εργαλείο” τροφοδοσίας αυτής της εγγύησης του χρέους μέχρι τότε. Εξ ου και η απόφαση να επανεξεταστούν τα μέτρα για το χρέος το 2032 εάν η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί με καθοριστικό τρόπο μέχρι τότε.

Οι κίνδυνοι όμως στο διεθνή ορίζοντα έχουν αρχίσει να διευρύνονται όσο αφορά το χρέος και το ενδεχόμενο να “σκάσει” ένα νέο γεγονός τύπου 2008 που θα μπορούσε να συμπαρασύρει οικονομίες και τραπεζικό σύστημα.

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ένα συγκεκριμένο μέγεθος χρέους να αναδεικνύεται ως πιθανή θρυαλλίδα ενός “νέου 2008”. Πρόκειται για το ιδιωτικό κατά βάση χρέος διαβάθμισης ΒΒΒ, ήτοι τίτλων χρέους με το τελευταίο επίπεδο διαβάθμισης investment grade.

Συνολικά, τα εταιρικά ομόλογα και τα δάνεια αυτής της διαβάθμισης ξεπερνούν αυτή την στιγμή τα 4 τρισ. δολ και η “ωρίμανσή” τους τοποθετείται την διετία 2023 – 2024. Ο όγκος αυτός είναι στα επίπεδα αυτά σήμερα, αλλά συνεχίζει να διογκώνεται επικίνδυνα.

Το ανησυχητικό στοιχείο δεν είναι ο όγκος τους, αυτός καθαυτός, αλλά το γεγονός ότι έχει αρχίσει να συγκεντρώνει την προσοχή κάποιων επενδυτών funds που όπως συνέβη με τα subprime loans το 2007-8, αρχίζουν να “ποντάρουν” κόντρα στην αξιοπιστία και στην ομαλή εξυπηρέτησή τους…

Με δεδομένο ότι πολύ μεγάλο μέρος του δανεισμού, ειδικά στις πιστωτικές κάρτες αλλά και σε άλλα δάνεια μειωμένης εξασφάλισης, μπορεί εύκολα να διολισθήσει σε “junk” με μία ισχυρή επιβράδυνση της οικονομίας, τα “στοιχήματα” αυτά συγκεντρώνουν ολοένα και περισσότερο την προσοχή των αγορών και ενισχύουν την επενδυτική απομάκρυνση από τις περιοχές υψηλού κινδύνου.

Αυτός ο “ορίζοντας” έχει αυξήσει την ανησυχία στην Ευρωζώνη για τις περιοχές υψηλού κινδύνου όσο αφορά το χρέος και ειδικά για την Ελλάδα η οποία τώρα επιχειρεί με δυσκολία την ανάδυσή της στις βαθμίδες investment grade. Η ανησυχία αυτή άλλωστε έχει τροφοδοτήσει την “δυσαρέσκεια” για τις συζητήσεις που έχουν ανοίξει στο πλαίσιο των προεκλογικών ανταγωνισμών για την πρόωρη μείωση των δεσμεύσεων για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων…

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.