ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

23 Σεπτεμβρίου 2023

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Για πρώτη φορά Ρωσία και Κίνα πραγματοποίησαν ναυτική προβολή ισχύος έξω από την αμερικανική επικράτεια και συγκεκριμένα στην Αλάσκα

1 min read

Ρωσία και Κίνα πραγματοποίησαν ναυτική προβολή ισχύος έξω από την αμερικανική επικράτεια και συγκεκριμένα στην Αλάσκα παρουσιάζοντας για πρώτη φορά μία κοινή ναυτική δύναμη αποτελούμενη από 11 πλοία!

Οι ΗΠΑ απέστειλαν τέσσερα αντιτορπιλικά Arleigh Burke καθώς και ένα αεροσκάφος επιτήρησης Poseidon P-8 αφού πολλά κινεζικά και ρωσικά στρατιωτικά πλοία πραγματοποίησαν κοινή ναυτική περιπολία κοντά στην Αλάσκα την περασμένη εβδομάδα.

Η κοινή ναυτική περίπολος, είναι ο μεγαλύτερος στόλος που προσέγγισε το έδαφος των ΗΠΑ, σύμφωνα με ειδικούς που μίλησαν στην Wall Street Journal.

«Είναι μια ιστορική πρωτιά», είπε στην Journal ο Brent Sadler, απόστρατος του αμερικανικού Ναυτικού και ανώτερος ερευνητής στο Heritage Foundation.

Είπε επίσης ότι η εγγύτητα του στόλου στην Αλάσκα ήταν ένας «άκρως προκλητικός» ελιγμός δεδομένου του συνεχιζόμενου πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και των πολιτικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για την Ταϊβάν.

Ο στόλος αποχώρησε αλλά έστειλε το μήνυμα στην Ουάσινγκτον ότι πλέον Ρωσία και Κίνα αποτελούν ένα κοινό στρατιωτικό και γεωπολιτικο «μπλοκ» απέναντι στους Αμερικανούς και η συνδυαστική ισχύς των δύο υπερδυνάμεων υπερβαίνει ακόμα και την αμερικανική.

Η Βόρεια Διοίκηση των ΗΠΑ επιβεβαίωσε την παρουσία της κοινής ναυτικής περιπόλου της Κίνας και της Ρωσίας, λέγοντας στην εφημερίδα:

«Αεροπορικές και θαλάσσιες δυνάμεις υπό τις εντολές μας διεξήγαγαν επιχειρήσεις για να εξασφαλίσουν την άμυνα των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά. Η περίπολος παρέμεινε στα διεθνή ύδατα και δεν θεωρήθηκε απειλή».

Η διοίκηση δεν διευκρίνισε τον αριθμό των σκαφών που αποτελούσαν τον στόλο ή την ακριβή θέση τους.

Ωστόσο, Αμερικανοί γερουσιαστές από την Αλάσκα είπαν ότι ο εν λόγω στολίσκος αποτελούταν από 11 κινεζικά και ρωσικά πολεμικά πλοία κοντά στα Αλεούτια νησιά.

Τέσσερα αντιτορπιλικά και ένα αεροπλάνο Poseidon P-8 αποτέλεσαν την απάντηση των ΗΠΑ στον κινεζικό και ρωσικό στολίσκο.

Σε δήλωση του στο Journal, ο εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, Liu Pengyu, είπε ότι η περίπολος «δεν στοχεύει σε κανένα τρίτο μέρος».

«Σύμφωνα με το ετήσιο σχέδιο συνεργασίας μεταξύ των κινεζικών και ρωσικών στρατιωτικών, οι ναυτικές δυνάμεις των δύο χωρών πραγματοποίησαν πρόσφατα κοινές θαλάσσιες περιπολίες σε σχετικά ύδατα στον δυτικό και βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό», δήλωσε ο Pengyu.

«Αυτή η ενέργεια δεν στοχεύει σε κανένα τρίτο μέρος και δεν έχει καμία σχέση με την τρέχουσα διεθνή και περιφερειακή κατάσταση».

Η εφημερίδα ανέφερε ότι τα αμερικανικά αντιτορπιλικά που στάλθηκαν για να παρακολουθήσουν τον στολίσκο ήταν τα USS John S McCain, το USS Benfold, το USS John Finn και το USS Chung-Hoon.

Οι γερουσιαστές της Αλάσκας Lisa Murkowski και Dan Sullivan είπαν ότι παρακολουθούν στενά την κατάσταση για τους ψηφοφόρους τους.

Η Murkowski είπε: «Είμαστε σε στενή επαφή με την ηγεσία… εδώ και αρκετές ημέρες και λάβαμε λεπτομερείς απόρρητες ενημερώσεις σχετικά με τα ξένα πλοία που διέρχονται από τα ύδατα των ΗΠΑ στους Αλεούτιους.

Αυτό είναι μια έντονη υπενθύμιση της εγγύτητας της Αλάσκας τόσο με την Κίνα όσο και με τη Ρωσία, καθώς και τον ουσιαστικό ρόλο που παίζει το κράτος μας στην εθνική μας άμυνα και στην εδαφική μας κυριαρχία».

Ο Sullivan συμφωνόντας με την Ρεπουμπλικανή Murkowski, προχώρησε σε μία άκρως επιθετική δήλωση:

«Η εισβολή από 11 κινεζικά και ρωσικά πολεμικά πλοία που λειτουργούν μαζί –στα ανοικτά των ακτών της Αλάσκας– είναι ακόμη μια υπενθύμιση ότι έχουμε εισέλθει σε μια νέα εποχή αυταρχικής επιθετικότητας υπό την ηγεσία των δικτάτορων στο Πεκίνο. και τη Μόσχα».

Συνέχισε συγκρίνοντας την κατάσταση με έναν τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν εντοπίστηκαν συνολικά επτά κινεζικά και ρωσικά πλοία κοντά στην Αλάσκα.

«Το περασμένο καλοκαίρι το κινεζικό και το ρωσικό ναυτικό διεξήγαγαν παρόμοια επιχείρηση στα ανοικτά των ακτών της Αλάσκας», είπε ο Σάλιβαν.

«Δεδομένου ότι η απάντησή μας ήταν χλιαρή, ενθάρρυνα τους ανώτερους στρατιωτικούς ηγέτες να είναι έτοιμοι με μια πολύ πιο σθεναρή απάντηση σε περίπτωση που συμβεί άλλη μια τέτοια κοινή κινεζο-ρωσική ναυτική επιχείρηση στα ανοικτά των ακτών μας.

Για αυτόν τον λόγο, ενθουσιάστηκα όταν είδα ότι αυτή η τελευταία εισβολή αντιμετωπίστηκε με τέσσερα αντιτορπιλικά του αμερικανικού Ναυτικού, το οποίο στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα… ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα διστάσουν να προστατεύσουν και να υπερασπιστούν τα ζωτικά εθνικά μας συμφέροντα στην Αλάσκα».

Φυσικά, όλα αυτά είναι για εσωτερική κατανάλωση. Και ο γερουσιαστής και οι ψηφοφόροι του, γνωρίζουν ότι αν ποτέ υπάρξει πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας-Κίνας, αυτός θα είναι πυρηνικός, και η διαφορά του γερουσιαστή από τους ψηφοφόρους του θα είναι ότι, αυτός θα έχει εξασφαλισμένη θέση σε ένα πυρηνικό καταφύγιο, ενώ αντίθετα αυτοί θα χαθούν μαζί με δισεκατομμύρια άλλους μέσα στο πυρηνικό ολοκαύτωμα.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.