ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Για παγκόσμια διατροφική καταστροφή προειδοποιεί η Γερμανία – Όπλο στα χέρια του Πούτιν η πείνα – Ρωσία: Η Δύση φταίει

1 min read

Κλιμακώνεται η ανησυχία για το ξέσπασμα παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τη σχετική συζήτηση να βρίσκεται στο επίκεντρο εν όψει του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.
Η Γερμανία προειδοποιεί για παγκόσμια διατροφική καταστροφή και κατηγορεί τον πρόεδρο Putin, ενώ το Κρεμλίνο επιρρίπτει τις ευθύνες στην επιβολή κυρώσεων από τη Δύση.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, ζητά να δημιουργηθεί διάδρομος, προκειμένου να διευκολυνθούν οι εξαγωγές προϊόντων, τονίζοντας ότι είναι ο μοναδικός τρόπος για να αποφευχθεί η διατροφική κρίση.
Δραματικές είναι και οι προειδοποιήσεις που απευθύνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τον κίνδυνο εμφάνισης λιμού.
Η Ρωσία και η Ουκρανία μαζί αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων προμηθειών σιτηρών.
Η Ουκρανία είναι επίσης σημαντικός εξαγωγέας καλαμποκιού, κριθαριού και ηλιέλαιου, ενώ η Ρωσία και η Λευκορωσία -η οποία έχει υποστηρίξει τη Μόσχα στον πόλεμο και είναι επίσης υπό κυρώσεις- αντιπροσωπεύουν πάνω από το 40% των παγκόσμιων εξαγωγών της θρεπτικής ποτάσας.
Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν αναφέρει ότι 36 χώρες βασίζονται στη Ρωσία και την Ουκρανία για περισσότερες από τις μισές εισαγωγές σιταριού, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τις φτωχότερες, μεταξύ των οποίων ο Λίβανος, η Συρία, η Υεμένη, η Σομαλία και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Γερμανία: Όπλο στα χέρια του Putin η πείνα

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Robert Habeck δήλωσε ότι το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, μπορεί να βοηθήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να συντονίσουν τη στρατηγική για το πώς να αντιμετωπίσουν μια διαφαινόμενη παγκόσμια διατροφική «καταστροφή» και επανέλαβε την κατηγορία ότι ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin εργαλειοποιεί την πείνα.
«Δεν πρέπει να κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας ότι υπάρχουν όρια στη βαρβαρότητα του Putin», ανέφερε ο Habeck σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk.
«Το καθήκον μας εδώ στο Νταβός είναι να αναγνωρίσουμε ότι η πείνα χρησιμοποιείται ως όπλο», πρόσθεσε.
Η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή τέσσερις μεγάλες κρίσεις, υψηλού πληθωρισμού, ενέργειας, έλλειψης τροφίμων και κλιματικής αλλαγής, οι οποίες είναι αλληλένδετες και ήρθαν στο προσκήνιο λόγω της πολεμικής επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε ο Habeck και σημείωσε ότι «είναι σημαντικό τα προβλήματα να επιλύονται, αλλά όχι σε βάρος των άλλων».
«Εάν δεν λυθεί κανένα από τα προβλήματα, τότε φοβάμαι ότι θα βιώσουμε μια παγκόσμια ύφεση – με τεράστιες επιπτώσεις όχι μόνο στο κλίμα, αλλά και στην παγκόσμια σταθερότητα», επισήμανε ο υπουργός Οικονομίας και αναφέρθηκε ειδικά στην επισιτιστική κρίση που απειλεί ήδη κάποιες χώρες.
«Αν ένα τμήμα του πληθυσμού απειλείται με πείνα, αυτό οφείλεται στο βάναυσο ρωσικό καθεστώς, το οποίο προκαλεί αυτές τις συνέπειες», πρόσθεσε.
Ο Habeck ζήτησε και πάλι την επιβολή ευρωπαϊκού εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου και, αναφερόμενος στη στάση της Ουγγαρίας, τόνισε ότι όλοι πρέπει να εργαστούν στην κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης.

H προειδοποίηση του ΠΟΥ

Ο ειδικός απεσταλμένος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας προειδοποίησε ότι 94 χώρες κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν σοβαρή πείνα ή λιμό και ότι η αύξηση των τιμών καταναλωτή απειλεί να προκαλέσει μεγάλη κοινωνική αναταραχή.
«Αυτή η κρίση κόστους ζωής θα μπορούσε να οδηγήσει στις χειρότερες οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις που έχουμε δει εδώ και τέσσερις ή πέντε δεκαετίες», δήλωσε ο David Nabarro, ειδικός απεσταλμένος για την Covid-19 στον ΠΟΥ.
Οι ελλείψεις ενέργειας αυξάνουν το κόστος παραγωγής και οδηγούν σε ελλείψεις λιπασμάτων, που δυνητικά επηρεάζουν 1,7 δισεκατομμύρια ανθρώπους, πρόσθεσε.

Peskov (Κρεμλίνο): Δεν είμαστε εμείς η πηγή του προβλήματος για τη διατροφική κρίση

Την θέση πως δεν είναι η Ρωσία αυτή που αποτελεί την πηγή του προβλήματος για την διατροφική κρίση διατύπωσε ο Dmitry Peskov, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
«Δεν είμαστε η πηγή του προβλήματος.
Η πηγή του προβλήματος που οδηγεί στην παγκόσμια πείνα είναι αυτοί που μας επέβαλαν κυρώσεις, και οι ίδιες οι κυρώσεις» ανέφερε ο Peskov.
Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου υποστήριξε πως η πρόταση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Josep Borrell για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού, δεν πρόκειται να βελτιώσει την ασφάλεια στην Ευρώπη.
«Γνωρίζουμε ότι ο Borrell δεν είναι υπέρμαχος των διπλωματικών μεθόδων για την επίλυση διαφορών.
Σε αντίθεση με το αξίωμα του, δείχνει συνεχώς και δημόσια τη δέσμευσή του να ενεργεί από θέση ισχύος» ανέφερε ο Peskov, ο οποίος υπενθύμισε τη δήλωση Borrell ότι το πρόβλημα της Ουκρανίας πρέπει να διευθετηθεί στο πεδίο της μάχης.

Zelensky: Διάδρομος για τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων ή διατροφική κρίση

Αναφερόμενος στη διατροφική κρίση που απειλεί τον πλανήτη, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky ανέφερε στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ότι «η Ρωσία κλέβει τα σιτηρά της Ουκρανίας, έχοντας αποκλείσει τα λιμάνια της στη Μαύρη Θάλασσα».
Ο Zelensky έχει επικοινωνήσει με πολλούς ηγέτες όπως ο Boris Johnson, οι ηγέτες της Πολωνίας, της Τουρκίας και της Ελβετίας, καθώς και του ΟΗΕ, για να βρουν λύσεις.
«Πρέπει να δημιουργηθεί ένας διάδρομος που θα επιτρέπει εξαγωγές, για προϊόντα όπως σιτάρι και ηλιέλαιο.
Διαφορετικά, θα υπάρχουν ελλείψεις σε αυτά τα προϊόντα διατροφής – συμπεριλαμβανομένης της Ασίας και της Αφρικής, παντού», ποοειδοποίησε.
«Αποκλείοντας λιμάνια για να σταματήσει η εξαγωγή τροφίμων, η Ρωσία συντηρεί την ενεργειακή κρίση.
Πρέπει να συμφωνήσουμε έναν διάδρομο και η Ρωσία δεν θα μπορέσει να σταθεί απέναντι στις κορυφαίες χώρες του κόσμου,
Αυτό θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει σιδηροδρόμους ή λιμάνια στις ακτές της Βαλτικής, αλλά δεν υπάρχει απλή λύση», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.