ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
25 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Για 6 μέρες συνεχώς στο… κόκκινο το Χρηματιστήριο

1 min read

Τελικά το ήδη πενθήμερο πτωτικό σερί του Χρηματιστηρίου Αθηνών δεν φάνηκε αρκετό στους πωλητές, οι οποίοι επενέβησαν μετά τις 15:00 και πρόσθεσαν άλλη μια μέρα στο αρνητικό πρόσωπο της αγοράς, αναιρώντας μάλιστα με χαρακτηριστική ευκολία τα μέχρι εκείνη την ώρα κέρδη της, αλλά και την “αφύπνιση” του τραπεζικού κλάδου.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,07% στις 909,99 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 909,79 μονάδων (-0,09%) και 919,80 μονάδων (+1,01). Ο τζίρος ανήλθε στα 306,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 53,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,9 εκατ. τεμάχια.

Για 6 μέρες συνεχώς στο… κόκκινο το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,05%, στις 2.191,18 μονάδες, ενώ στο -0,17% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.509,52 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,43% στις 591,54 μονάδες.

Ολοκληρώθηκε η εισαγωγή μετοχών και το rebalancing στη ΔΕΗ

Άλλη μία συνεδρίαση… αφιερωμένη στη ΔΕΗ ήταν η σημερινή, καθώς εκτός από την εισαγωγή των νέων μετοχών που προέκυψαν από την αύξηση κεφαλαίου, κορυφώθηκαν και οι κινήσεις λόγω της ένταξής της στον δείκτη Standard του MSCI. Αυτό όμως που έκανε μεγάλη εντύπωση στο ταμπλό, εκτός από τον τζίρο που έφτασε στη ΔΕΗ στα 234 εκατ. ευρώ (με τα 156 εκατ. να γίνονται στις δημοπρασίες), ήταν και οι μεγάλες διακυμάνσεις της μετοχής. Ειδικότερα, η μετοχή άνοιξε στο -4,37%, για να γυρίσει στα μέσα της συνεδρίασης έως το +0,38%, αλλά να κλείσει τελικά στο -0,96% και στα 10,32 ευρώ.

Αυτή η κίνηση, σε συνδυασμό και με τις πιέσεις που δέχτηκαν κυρίως οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Motor Oil ουσιαστικά “εξουδετέρωσαν” τη στήριξη που έδωσαν στην αγορά, στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, τα ισχυρά κέρδη σε Εθνική, Coca Cola και Eurobank. Αν και η πρώτη άφησε μια θετική εικόνα, ανακάμπτοντας από το πενθήμερο πτωτικό σερί που της στέρησε πάνω από το 8% της αξίας της, έκλεισε τελικά πολύ χαμηλότερα από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά.

Παραμένει “ουδέτερο” το Χρηματιστήριο στις θετικές εκτιμήσεις

Πάντως, πέραν των κινήσεων της αγοράς με βάση τις επιχειρηματικές εξελίξεις, εικόνα που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί σε καμία περίπτωση προβληματική, η μέση εκτίμηση των αναλυτών είναι ότι το Χρηματιστήριο δεν έχει αποτιμήσει ακόμη τις θετικές προοπτικές που βλέπουν οι ξένοι αναλυτές. Χτες η Morgan Stanley έβλεπε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s, ενώ σήμερα η UBS χαρακτηρίζει την Ελλάδα πρωταθλήτρια ανάπτυξης.

Βέβαια, σύμφωνα με τους αναλυτές, αναμένεται να δούμε πως θα επηρεάσει το ενεργειακό κόστος τη δυναμική της ανάκαμψης, καθώς οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και των πρώτων υλών δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Και οι φόβοι είναι ότι μπορεί να επηρεάσουν τη δυναμική ανάπτυξη στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία, με την αγορά σαφώς να τηρεί πιο επιφυλακτική στάση.

Επίσης, όπως επισημαίνουν αρκετοί εγχώριοι αναλυτές τις τελευταίες ημέρες, η αγορά δεν αναμένεται να αναλάβει στην παρούσα μεγαλύτερο ρίσκο, καθώς η χώρα βρίσκεται στην κορύφωση του τέταρτου κύματος της πανδημίας με την αύξηση σε κρούσματα. Πλέον, και ενώ βρισκόμαστε στα μέσα του Νοέμβρη, με το βλέμμα προς τα Χριστούγεννα και την εορταστική περίοδο, το ερώτημα που ταλανίζει κυρίως εμπόρους και εργαζόμενους στον χώρο της εστίασης είναι κατά πόσο θα μπορέσουν να κάνουν γιορτές χωρίς απρόβλεπτα και χωρίς λήψη νέων μέτρων που θα επιβαρύνουν την ήδη άσχημη κατάσταση.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Ελλάκτωρ και Motor Oil σημείωσαν πτώση 2,31% και 2,19% αντίστοιχα, με τις ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Aegean, ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΛΧΑ και Σαράντη να ακολουθούν με απώλειες άνω του 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΔΕΗ, Titan, Λάμδα, ΕΧΑΕ, Jumbo, ΑΔΜΗΕ και ΟΛΠ.

Στον αντίποδα, η Εθνική ενισχύθηκε κατά 2,99%, ενώ η Coca Cola, η Eurobank και η Τέρνα Ενεργειακή την πλαισίωσαν με κέρδη που ξεπέρασαν το 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Πειραιώς, Alpha Bank, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα και Βιοχάλκο.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.