ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Γερμανία: Στέρηση της υπηκοότητας από τους τζιχαντιστές που φεύγουν στο εξωτερικό

1 min read

Η απόφαση δεν θα ισχύσει αναδρομικά για τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) που κρατούνται αιχμάλωτα στη Συρία

Η κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας φέρεται να κατέληξε σε συμφωνία που προβλέπει να αφαιρείται από γερμανούς τρομοκράτες που πηγαίνουν στο εξωτερικό να πολεμήσουν η υπηκοότητα, πάντως αυτό δεν θα ισχύσει αναδρομικά για τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) που κρατούνται αιχμάλωτα στη Συρία.

Για τη στέρηση της γερμανικής υπηκοότητας προϋποθέσεις είναι το πρόσωπο σε βάρος του οποίου εφαρμόζεται το διοικητικό μέτρο να έχει δεύτερη υπηκοότητα και να είναι από 18 ετών και πάνω. Το μέτρο δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ, όπως ανέφεραν δημοσιεύματα της Süddeutsche Zeitung και των δικτύων WDR και NDR αργά το βράδυ της Κυριακής.

Στη συμφωνία αυτή, κατά τα δημοσιεύματα, κατέληξαν ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) και η υπουργός Δικαιοσύνης Καταρίνα Μπάρλεϊ των Σοσιαλδημοκρατών (SPD).

Οι δύο πλευρές είχαν ήδη συνεννοηθεί για το μέτρο αυτό ήδη όταν διαπραγματεύθηκαν τους όρους για τον σχηματισμό της κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού», όμως η συμφωνία δεν είχε μετουσιωθεί σε νόμο ως τώρα, με τη συντηρητική παράταξη να κατηγορεί την Μπάρλεϊ ότι έσερνε τα πόδια της.

Η τύχη των ξένων τζιχαντιστών προκάλεσε εντάσεις τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την απαίτηση που πρόβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ οι ευρωπαϊκές χώρες να επαναπατρίσουν 800 και πλέον μαχητές του ΙΚ που αιχμαλωτίστηκαν και κρατούνται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), μια κουρδοαραβική συμμαχία.

Αλλά πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα προτιμούσαν να αποφύγουν τους επαναπατρισμούς αυτούς, καθώς φοβούνται πως θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να συγκεντρωθούν πειστήρια και να καταδικαστούν από τα δικαστήρια, πράγμα που θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα αφεθούν ελεύθεροι.

Μόλις περίπου το ένα τρίτο από το σύνολο των Γερμανών που πήγαν τα τελευταία χρόνια στη Μέση Ανατολή για να ενταχθούν στις τάξεις του ΙΚ έχει διπλή υπηκοότητα. Όσοι έχουν μόνο τη γερμανική υπηκοότητα θα πρέπει να επιτραπεί από τις αρχές να επιστρέψουν στη χώρα, βάσει του γερμανικού Συντάγματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.