ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
25 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Γαλλία πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια απέπλευσαν ταυτόχρονα 3 γαλλικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια SSBN με 16 διηπειρωτικούς πυραύλους Μ51!

1 min read

Για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, η Γαλλία ανέβασε τον δείκτη πυρηνικού συναγερμού. Τρία πυρηνοκίνητα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων (SSBN) κλάσης Le Triomphant απέπλευσαν ταυτόχρονα, απαντώντας στις πρόσφατες απειλές των Ρώσων για χρήση πυρηνικών όπλων.

Η τελευταία φορά που αναπτύχθηκαν μαζί τρία γαλλικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια ταυτόχρονα ήταν δέκα χρόνια πριν από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης ΗΠΑ-Σοβιετικής Ένωσης για πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς στην Ευρώπη.

Ο Μακρόν έκανε δεκτή την εισήγηση Γάλλου Α/ΓΕΕΘΑ

Συγκεκριμένα, δύο πυρηνοκίνητα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων (SSBN) που διαθέτουν πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές, απέπλευσαν από τη βάση τους στο Ιλ Λονγκ, νότια της Βρέστης και περιπολούν σε περιοχές που δεν ανακοινώνονται. Τα δύο υποβρύχια θα ενωθούν με ακόμη ένα που ήδη έχει αναπτυχθεί σε μυστική τοποθεσία.

Η απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν ελήφθη μετά από προτροπή του Γάλλου στρατηγού Τιερί Μπουρκάρ, επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Τα γαλλικά υποβρύχια βρίσκονται στη θάλασσα ως μέτρο πρόληψης και αποτροπής της χρήσης ρωσικών πυρηνικών όπλων.

Το γαλλικό υπουργείο Άμυνας θεωρεί ότι η «επιθετική γλώσσα» του Βλαντίμιρ Πούτιν είναι αποτέλεσμα της αποτυχίας του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, ένα μήνα μετά την εισβολή.

Από τα τέσσερα πυρηνοκίνητα υποβρύχια της κλάσης Le Triomphant, που έχει η Γαλλία, μόνο το ένα βρίσκεται στη βάση του αυτή τη στιγμή. Η περιπολία τους στις θάλασσες είναι και μέτρο προστασίας τους σε περίπτωση επίθεσης στη γαλλική βάση Ιλ Λονγκ, είπαν οι ειδικοί στους Times.

Τα υποβρύχια ονομάζονται Le Triomphant (Θριαμβευτής), Le Téméraire (Ατρόμητος), Le Vigilant (Εκδικητής) και Le Terrible (Τρομερός).

Οι περιπολίες τους διαρκούν δύο με τρεις μήνες στους οποίους δεν εκπέμπουν κανένα σήμα για να διατηρήσουν την τοποθεσία τους μυστική. Η Γαλλία διαθέτει επίσης πυρηνικούς πυραύλους που μπορούν να εκτοξευθούν από τα αεροσκάφη Rafale και τα αεροσκάφη του αεροπλανοφόρου Ντε Γκολ.

Επισπεύσθηκε η συντήρηση του τρίτου υποβρυχίου – Μη διαθέσιμο το τέταρτο

Γαλλικές πηγές σημειώνουν πως επί της ουσίας απέπλευσε όλη η υποβρύχια στρατηγική πυρηνική δύναμη της Γαλλίας καθώς το τέταρτο υποβρύχιο βρίσκεται για μακροπρόθεσμη συντήρηση στην βάση του και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αποπλεύσει.

Μάλιστα και το τρίτο υποβρύχιο που απέπλευσε υποβαλλόταν σε ενδιάμεσο στάδιο συντήρησης το οποίο απ’ ότι φαίνεται επισπεύστηκε.

«Το δύο είναι πάντα καλύτερο από ένα, πόσο μάλλον τα τρία», λέει ένας έμπειρος Γάλλος αξιωματικός.

“Σε περίπτωση αναχαίτισης ή τεχνικού προβλήματος σε ένα από αυτά, το δεύτερο θα συνεχίσει την αποτρεπτική αποστολή. Αυτό γίνεται για να ενισχυθεί η αξιοπιστία της αποτροπής, να διπλασιαστεί η “ασφάλεια ζωής”.

Κάποιοι μπορεί να αναρωτήθηκαν για αυτή την επιτάχυνση της διαδικασίας επαναφοράς ενός πυρηνικού υποβρυχίου στη θάλασσα. Δεν θέτουμε ένα SSBN σε περιπολία γυρίζοντας το κλειδί της μίζας. Απαιτείται μεγάλος αριθμός ελέγχων για την επανεκκίνηση και την επικύρωση όλων των συστημάτων (πυρηνικό λεβητοστάσιο, διαδικασίες εκτόξευσης πυραύλων, ακουστική διακριτικότητα κ.λπ.). Συνήθως πραγματοποιούνται προ-περιπολικές εκπαιδευτικές εξόδους.

«Εάν το υποβρύχιο έφυγε, είναι επειδή ακολουθήθηκαν και τηρήθηκαν όλες οι διαδικασίες, καθησυχάζει μια καλά ενημερωμένη πηγή. Η πρόκληση ζημιάς ή τεχνικού προβλήματος θα ήταν εντελώς αντιπαραγωγική στο πλαίσιο και τη στάση της αποτροπής. Η πρόκληση είναι να έχουμε τέλεια λειτουργικά υποβρύχια.

16 διηπειρωτικούς πυραύλους το καθένα

Tα πυρηνοκίνητα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων (SSBN) κλάσης Le Triomphant μπορούν να φέρουν 16 διηπειρωτικούς πυραύλους M51 με εμβέλεια που φτάνει τα 8.000-10.000 χιλιόμετρα. Κάθε πύραυλος κουβαλάει 6-10 κεφαλές αυτόνομου στόχου.

Πρόσφατα η Γαλλία δοκίμασε επιτυχώς στον Ατλαντικό τον στρατηγικό, βαλλιστικό πύραυλο Μ51.2.

Ο βάρους 54 τόνων πύραυλος αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της γαλλικής δύναμης αποτροπής. Είναι ένας πύραυλος τριών σταδίων που εξοπλίζει τα γαλλικά υποβρύχια και φέρει 6-10 θερμοπυρηνικές κεφαλές.

Δείτε βίντεο

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.