ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Μεγάλες διαδηλώσεις Στην Γαλλία για το ασφαλιστικό

1 min read

Αντιμέτωπη με έβδομη μέρα διαδηλώσεων βρέθηκε η Γαλλία σήμερα Σάββατο (11/3) κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν.

Οι κινητοποιήσεις είναι κυλιόμενες και έχουν επηρεάσει έως τώρα τα διυλιστήρια, τις δημόσιες μεταφορές και την αποκομιδή απορριμμάτων.

Ένας συνασπισμός γαλλικών συνδικάτων, σε μια σπάνια επίδειξη ενότητας από τότε που ξεκίνησε το κίνημα διαμαρτυρίας στα τέλη Ιανουαρίου, ελπίζει να συνεχίσει να πιέζει την κυβέρνηση να αποσύρει τη μεταρρύθμιση, το βασικό μέτρο της οποίας είναι αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 έτη, στα 64 έτη.

Όπως μεταδίδει το France24, περισσότερες από 200 διαδηλώσεις είχαν προγραμματιστεί σε όλη τη Γαλλία, ενώ η Γερουσία θα πρέπει να αποφασίσει μέχρι το βράδυ της Κυριακής για το κείμενο του νόμου που θα κατατεθεί προς ψήφιση.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας κάνει λόγο για χαμηλή συμμετοχή στις διαδηλώσεις του Σαββάτου. Τα συνδικάτα ωστόσο έχουν άλλη άποψη.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, 368.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Γαλλία, εκ των οποίων 48.000 στο Παρίσι, η χαμηλότερη συμμετοχή από τις 19 Ιανουαρίου

Αυτή η έβδομη ημέρα κινητοποίησης συγκέντρωσε 368.000 διαδηλωτές σε όλη τη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένων 48.000 στο Παρίσι, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών. Η CGT έχει καταμετρήσει 300.000 διαδηλωτές στο Παρίσι. Ο αριθμός για την εθνική συμμετοχή του CGT δεν έχει γίνει ακόμη γνωστός.

«Η αποφασιστικότητα μας είναι εδώ, περάσαμε σε ένα στάδιο μεγάλης οργής, με αυτό που έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας» την Παρασκευή, απορρίπτοντας το αίτημα των συνδικάτων να τον συναντήσουν, είπε ο γενικός γραμματέας της CGT, Philippe Martinez.

«Αφού είναι τόσο σίγουρος για τον εαυτό του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν έχει παρά να ακούσει τον κόσμο. Θα δούμε την ανταπόκριση του λαού», είπε, ερωτηθείς πριν από την έναρξη της διαδήλωσης που ήταν προγραμματισμένη στο Παρίσι.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στις 10:00 π.μ. (11:00 ώρα Ελλάδος) στους δρόμους μεγάλων πόλεων, όπως η Τουλούζη και η Νίκαια, ενώ η μεγάλη πορεία στο Παρίσι ξεκίνησε στις 3.00 μμ ώρα Ελλάδος.

Επεισόδια και συλλήψεις

gallia2 epeisodia

Από τη σημερινή μέρα των κινητοποιήσεων δεν έλειψαν τα επεισόδια και οι συλλήψεις.

Όπως μετέδωσε το live blog της Le Monde, ένταση σημειώθηκε σε όλη την πορεία από τις 3 μ.μ. στη λεωφόρο Beaumarchais, με βολές κατά της αστυνομίας και καμμένους κάδους.

Στη συνέχεια, η πομπή σταμάτησε προσωρινά στην Place de la Bastille, όπου η αστυνομία προσπάθησε να «διασπάσει το μπλοκ» που αποτελούνταν από ριζοσπάστες διαδηλωτές, δήλωσε το αρχηγείο της αστυνομίας του Παρισιού. «Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι» ήταν παρόντες σε αυτό το μπλοκ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στις 5 το απόγευμα έγιναν είκοσι έξι συλλήψεις, σύμφωνα με το αρχηγείο της αστυνομίας του Παρισιού. Χωρισμένη στα δύο, η διαδήλωση χρειάστηκε να σταματήσει πολλές φορές το απόγευμα λόγω αρκετών επεισοδίων βίας.

Πλήθος κόσμου στον δρόμο

NEO gallia

Την περασμένη Τρίτη, 1,28 εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε διαδηλώσεις, η μεγαλύτερη συμμετοχή από την έναρξη του κινήματος διαμαρτυρίας, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Τα συνδικάτα εκτιμούσαν το σύνολο σε 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων αντιτίθεται στο σχέδιο Μακρόν, ενώ μια ισχνή πλειοψηφία υποστηρίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.