ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Γαλλία: Αυξάνονται οι διαδηλωτές κατά του εμβολιαστικού πάσου και των εμβολίων

1 min read

Αυξήθηκε κατά πολύ ο αριθμός των διαδηλωτών που βγήκαν το τελευταίο 24ωρο στους δρόμους διάφορων πόλεων της Γαλλίας για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο εμβολιαστικό πάσο και τα εμβόλια κατά της covid-19, την ώρα που ο ημερήσιος αριθμός των νέων κρουσμάτων στη χώρα παραμένει πάνω από τις 300.000.

Σύμφωνα με τις αρχές, συνολικά 105.200 άνθρωποι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις σε όλη της Γαλλία, αριθμός τετραπλάσιος σε σχέση με την προηγούμενη κινητοποίηση, στις 18 Δεκεμβρίου.

Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται μετά τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος την Τρίτη σχολίασε ότι θέλει να «τσαντίσει» όσους αρνούνται να εμβολιαστούν κατά της covid-19 θέτοντάς τους νέους περιορισμούς.

«Τους ανεμβολίαστους θέλω πολύ να τους τσαντίσω. Και άρα θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, μέχρι το τέλος. Αυτή είναι η στρατηγική», δήλωσε ο Μακρόν σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Parisien.

Δύο ημέρες αργότερα ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι εννοεί «απολύτως» τις δηλώσεις του αυτές.

Οι δηλώσεις Μακρόν προκάλεσαν πολιτική θύελλα την ώρα που στην Εθνοσυνέλευση εξεταζόταν το νομοσχέδιο που προωθούσε η κυβέρνηση για τη μετατροπή του υγειονομικού πάσου σε εμβολιαστικό πάσο. Τελικά το νομοσχέδιο υιοθετήθηκε την Πέμπτη.

Στο Παρίσι σε τρεις συγκεντρώσεις συμμετείχαν 18.000 άνθρωποι, ενώ άλλοι 87.200 βγήκαν στους δρόμους άλλων πόλεων της Γαλλίας, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Δέκα αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε επεισόδια και 34 άνθρωποι συνελήφθησαν.

Στις 18 Δεκεμβρίου στις κινητοποιήσεις είχαν συμμετάσχει 25.500 διαδηλωτές, εκ των οποίων 5.500 στο Παρίσι, κυρίως έπειτα από έκκληση των Πατριωτών του Φλοριάν Φιλιπό, υποψήφιου της ακροδεξιάς για τις προεδρικές εκλογές.

Μεγάλη πίεση

Στο μεταξύ η πίεση στα γαλλικά νοσοκομεία παρέμενε μεγάλη σήμερα, με περισσότερους από 3.800 ασθενείς με covid-19 να νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, σύμφωνα με την υπηρεσία Δημόσιας Υγείας.

Εξάλλου και ο αριθμός των νέων μολύνσεων δεν φαίνεται να μειώνεται, καθώς τις προηγούμενες 24 ώρες εντοπίστηκαν 303.669 νέα κρούσματα.

Από την αρχή της πανδημίας στη Γαλλία 125.349 άνθρωποι έχουν πεθάνει λόγω της covid-19, εκ των οποίων 143 το προηγούμενο 24ωρο.

Το 79% του συνολικού πληθυσμού της Γαλλίας έχει λάβει μία δόση εμβολίου κατά της covid-19 και το 77,1% έχει ανοσοποιηθεί πλήρως.

Προσφυγή κατά του Μακρόν

Ένας Γάλλος συνταξιούχος – που δεν έχει ανοσοποιηθεί κατά της covid-19—προσέφυγε κατά του Μακρόν μετά τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του για τους ανεμβολίαστους, καταγγέλλοντας ότι «σοκαρίστηκε και πληγώθηκε» από αυτές.

Ο 63χρονος Ντιντιέ Λαλάντ χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Μακρόν «προσβλητικές» και εκτίμησε ότι ο Γάλλος πρόεδρος «κάνει διακρίσεις».

Για τον λόγο αυτό κατέθεσε συμβολικά — καθώς ο πρόεδρος της Γαλλίας προστατεύεται από ασυλία λόγω του αξιώματός του– προσφυγή εναντίον του την Τετάρτη για «δυσφήμηση και δημόσιες απειλές από ένα πρόσωπο που έχει εξουσία», όπως εξήγησε σήμερα στο AFP, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της περιφερειακής εφημερίδας La Montagne.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.