ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

26 Σεπτεμβρίου 2023

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Φυσικό αέριο: Παραμένουν οι ανησυχίες για τον χειμώνα, μετά την νέα αύξηση στην τιμή του

1 min read

Ανοδικά κινήθηκαν και σήμερα οι τιμές στο φυσικό αέριο στην Ευρώπη, καθώς οι εργατικές διαφορές μεταξύ των εργαζομένων στο LNG της Αυστραλίας παραμένουν δυσεπίλυτες, με το  καλοκαίρι να οδεύει προς το τέλος του.

Αν οι διαφορές δεν επιλυθούν και οι εργαζόμενοι προχωρήσουν σε απεργία, όπως έχουν προειδοποιήσει,  τότε το πιο πιθανό είναι ότι θα σημειωθούν διαταραχές τις παγκόσμιες προμήθειες φυσικού αερίου, κάτι που με την σειρά του θα σημάνει αύξηση στην τιμή του.  Σήμερα τα προθεσμιακά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των Ολλανδών, διαπραγματεύονταν στα 39,15 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις 3:44 μ.μ. στο Άμστερνταμ, με την αύξηση να φτάνει το 18%. Αύξηση κατέγραφε επίσης και το αντίστοιχο συμβόλαιο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα μπορούσαν να απειλήσουν έως και το 10% των παγκόσμιων εξαγωγών LNG. Μπορεί η Ευρώπη σπάνια να αγοράζει αυστραλιανό αέριο, θα χρειαστεί ωστόσο να ανταγωνιστεί άλλες χώρες στην Ασία για φορτία αντικατάστασης.

Ο χειμώνας

Η αλήθεια είναι πάντως ότι οι τιμές του φυσικού αερίου είναι πολύ μακριά από τα υψηλά που παρατηρήθηκαν πέρσι το καλοκαίρι. Η αστάθεια ωστόσο αυτό το χειμώνα θα μπορούσε να σημαίνει υψηλότερους λογαριασμούς για τους πελάτες οικιακής θέρμανσης και οικιακής ενέργειας, καθώς και για καταναλωτές μεγάλης κλίμακας φυσικού αερίου που περιλαμβάνουν βιομηχανίες χάλυβα, λιπασμάτων, κεραμικών ή και ηλεκτρικού ρεύματος. Και αξίζει να σημειωθεί ότι η οδηγία των Βρυξελλών προς τις χώρες μέλη είναι να σταματήσουν οι κρατικές επιδοτήσεις στην ενέργεια και να ακολουθηθεί μια πιο σφιχτή οικονομική πολιτική.

Πάντως οι αποθήκες φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι γεμάτες σε ποσοστό που πλησιάζει το 88%. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί για αυτήν την εποχή του χρόνου, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe και αυτό είναι αισιόδοξο.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.