ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Φυσικό αέριο: Η Γερμανία για άλλη μια φορά κάνει κουρελόχαρτο την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη

1 min read

Η Γερμανία για άλλη μια φορά κάνει κουρελόχαρτο την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και η πρόεδρος της Κομισιόν λειτουργεί περίπου ως υπάλληλος της Καγκελαρίας.

Ακόμα ένα ναυάγιο έλαβε χώρα στη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. Η μπάλα στην εξέδρα και πάμε για νέο γύρο συζητήσεων στις 13 Δεκεμβρίου. Ούτε αυτήν τη φορά φαίνεται πως οι χώρες της Ε.Ε. είναι έτοιμες να τα βρουν όσον αφορά στο πλαφόν στο φυσικό αέριο, αφού βεβαίως τα όσα προτείνει η κυρία φον ντερ Λάιεν είναι εκτός πραγματικότητας και αγγίζουν τα όρια της κοροϊδίας.

  • Η Τσεχική Προεδρία ενημερώθηκε για το αποτέλεσμα της συντονιστικής συνάντησης των 15 κρατών-μελών της Ε.Ε., στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα, λίγο πριν από την έναρξη του Συμβουλίου Ενέργειας το πρωί της Πέμπτης (24/11) και οι οποίες είπαν όχι σε πλαφόν στην τιμή των 275 ευρώ. Την αντίθεσή τους εξέφρασαν η Ολλανδία, η Αυστρία, η Φινλανδία, η Δανία, η Εσθονία, η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο, οι οποίες θέλουν να υιοθετηθούν σήμερα οι δύο πρώτοι κανονισμοί, για τους οποίους υπάρχει ήδη κατ’ αρχήν συμφωνία.

Από την πλευρά της, η Γερμανία είπε ότι αποδέχεται την πρόταση της Προεδρίας για έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας στις 13 Δεκεμβρίου και για ταυτόχρονη υιοθέτηση των τριών κανονισμών, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνουν σεβαστές οι δικλείδες ασφαλείας που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, η Γερμανία δεσμεύτηκε, ενόψει του νέου έκτακτου Συμβουλίου Ενέργειας, να διαπραγματευτεί με καλή πίστη για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

  • Την πλήρη αντίθεσή του εξέφρασε δημοσίως και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Απέρριψε το πλαφόν στα 275 ευρώ και γνωστοποίησε το ποσό που θα δεχόταν η Ελλάδα. «To να μπει μία οροφή (ένα πλαφόν) στα 275 ευρώ, δεν είναι στην ουσία οροφή» τόνισε κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο των αρμόδιων Υπουργών στις Βρυξέλλες και επισήμανε ότι ένα πλαφόν μεταξύ «150 ευρώ και 200 ευρώ είναι ρεαλιστική οροφή».

Ο κ. Σκρέκας προσέθεσε ότι «η ενεργειακή κρίση είναι σοκαριστική. Για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να κάνουμε κάτι. Δεν μπορούμε να μένουμε χωρίς να κάνουμε τίποτα. Οι τιμές που εκτοξεύονται απειλούν τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Χάνουμε πολύτιμο χρόνο χωρίς αποτελέσματα».

Ερωτηθείς για το τι θα έπρεπε να έχει προτείνει η Κομισιόν, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε ότι «ένας διορθωτικός μηχανισμός πρέπει να είναι πιο ρεαλιστικός, γιατί ακόμη και τον Αύγουστο, εκείνη την περίοδο που υποφέραμε από τις τιμές στο φυσικό αέριο που είχαν εκτοξευτεί, αυτός ο διορθωτικός μηχανισμός δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί. Σίγουρα πρέπει να είναι διαφορετικός και λογικός. Πρέπει να είναι αυτός που θα μας βοηθήσει να ρίξουμε τις τιμές του φυσικού αερίου. Διότι αυτήν τη στιγμή αυτό είναι μεγάλο ζήτημα. Το μεγάλο ζήτημα που έχει η Ευρώπη είναι ότι αγοράζουμε το πιο ακριβό φυσικό αέριο στον κόσμο».

«Πρέπει να αντιδράσουμε το συντομότερο δυνατόν. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να χάνουμε χρόνο» ανέφερε ο Κώστας Σκρέκας συμπληρώνοντας ότι «ο μηχανισμός αλληλεγγύης πρέπει να πάει μαζί και να είναι συνδεδεμένος με τον διορθωτικό μηχανισμό».

Ο ρόλος της φον ντερ Λάιεν

Το τραγικό σε όλη αυτή την ιστορία είναι ότι η κυρία Φον ντερ Λάιεν επανήλθε χθες με δηλώσεις της στην αντιπαράθεση της Ευρώπης με τη Ρωσία λέγοντας: «Θα χτυπήσουμε τη Ρωσία όπου πονάει». Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προανήγγειλε δηλαδή ένα νέο, ένατο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας, ενώ τόσο η ίδια όσο και οι υπόλοιποι γραφειοκράτες της Ε.Ε. δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα της ενεργειακής επάρκειας!

Πάει σε ένατο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας την ώρα που έρχεται ο πιο ζοφερός χειμώνας και μέχρι σήμερα προστατεύει μόνο τα συμφέροντα της Γερμανίας.

«Εργαζόμαστε σκληρά για να χτυπήσουμε τη Ρωσία όπου πονάει να αμβλύνουμε ακόμη περισσότερο την ικανότητά της να διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία και μπορώ να ανακοινώσω σήμερα ότι εργαζόμαστε με πλήρη ταχύτητα για ένα 9ο πακέτο κυρώσεων», είπε η φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου την ώρα που η ραχοκοκαλιά της Ρωσικής οικονομίας παραμένει άθικτη και η Ευρώπη βυθίζεται στη φτώχεια και στην ύφεση. Η υποκρισία στους κόλπους της Ένωσης περισσεύει… Η κρίση είναι σοκαριστική πρωτίστως για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και χάνουμε πολύτιμο χρόνο χωρίς αποτελέσματα.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.