ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

FT : Τα πυρηνικά υποβρύχια της Αυστραλίας και η «περικύκλωση» της Κίνας

1 min read

Η απόκτηση οκτώ πυρηνοκίνητων υποβρυχίων από την Αυστραλία αλλάζει τις ισορροπίες για το Πεκίνο στον Ειρηνικό. Το νέο ενιαίο μέτωπο κατά της Κίνας και η συνέχιση της πολιτικής Τραμπ από τον Μπάιντεν.

Οι γεωπολιτικές επιδιώξεις της Κίνας αντιμετωπίζουν μια νέα μεγάλη πρόκληση, καθώς οι ΗΠΑ συμφώνησαν να βοηθήσουν την Αυστραλία να κατασκευάσει οκτώ πυρηνοκίνητα υποβρύχια και να την προμηθεύσουν με πυραύλους Τόμαχοκ, υποστηρίζουν τοπικοί αξιωματούχοι και αναλυτές.

Η συμφωνία, μέρος μιας νέας τριμερούς αμυντικής συνεργασίας η οποία περιλαμβάνει ακόμα το Ηνωμένο Βασίλειο, θα επιτρέψει στην Αυστραλία να προβάλει ισχύ στον Δυτικό Ειρηνικό.Μέχρι τώρα, ο κινεζικός στρατός υπολόγιζε ότι ήταν πιθανό να αντιμετωπίσει παρεμβάσεις μόνο από το ναυτικό των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, στην προσπάθειά του να κυριαρχήσει στρατιωτικά στις γειτονικές θάλασσες, ειδικά στη θαλάσσια περιοχή γύρω από την Ταϊβάν. Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ο πιο ισχυρός Κινέζος ηγέτης μετά τον Μάο Τσετούνγκ, έχει επανειλημμένα πει ότι η ενοποίηση με την Ταϊβάν ήταν «ιστορική αποστολή και ακλόνητη δέσμευση», η οποία δεν «μπορεί να μετατίθεται από τη μία γενιά στην άλλη». Το Πεκίνο έχει υποσχεθεί να πάρει τον έλεγχο της Ταϊβάν και δια της βίας, αν χρειαστεί.

O στρατηγός Λι Χσι Μινγκ, πρώην επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού της Ταϊβάν, δήλωσε την Πέμπτη: «Τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια δίνουν για πρώτη φορά στην Αυστραλία δυνατότητες στρατηγικής αποτροπής και επίθεσης».

«Θα είναι σε θέση όχι απλώς να προστατεύουν τις δικές τους θαλάσσιες λωρίδες επικοινωνίας, αλλά και να αναπτύξουν δυνάμεις μακριά από τα εδάφη τους. Προσθέστε σε αυτό τους πυραύλους Τόμαχοκ και η γροθιά της Αυστραλίας φτάνει ως την ενδοχώρα της Κίνας».

O Λι πρόσθεσε ότι η «λογική περιοχή ανάπτυξης αυτών των υποβρυχίων θα ήταν τα βαθιά νερά του Δυτικού Ειρηνικού κοντά στην Ταϊβάν». «Δεν υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός για να αντιμετωπίσει αυτή τη νέα στρατιωτική ικανότητα», σημείωσε. «Οι ανθυποβρυχιακές πολεμικές επιχειρήσεις είναι από τις πιο δύσκολες και επικίνδυνες και ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός θα χρειαστεί περισσότερο καιρό να εκπαιδευτεί σε αυτές από όσο θα χρειαστεί για να κατασκευαστούν και να αναπτυχθούν τα υποβρύχια της Αυστραλίας».

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι η συμφωνία με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία είναι γνωστή και ως AUKUS, «αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο άλμα όσον αφορά τις στρατιωτικές ικανότητες του βασιλικού ναυτικού της Αυστραλίας».

«Τα πυρηνικά υποβρύχια είναι ανώτερα όσον αφορά την ταχύτητα, την ευελιξία, την επιβιωσιμότητα και την απόκρυψη ίχνους και διαθέτουν σχεδόν απεριόριστη ανθεκτικότητα, σε σχέση με τα παραδοσιακά υποβρύχια», πρόσθεσε. «Οι ικανότητες αυτές επιτρέπουν στα πυρηνοκίνητα υποβρύχια να λειτουργούν σε αμφισβητούμενα ύδατα με μικρότερο κίνδυνο εντοπισμού».

Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών επέκρινε την Πέμπτη την τριμερή συμφωνία ως «εξαιρετικά ανεύθυνη», λέγοντας ότι θα «υπονόμευε την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και θα ενέτεινε την κούρσα εξοπλισμών».

Ο Σι έχει προγραμματίσει να μιλήσει την Παρασκευή διαδικτυακά σε συνάντηση του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, ο οποίος συνέρχεται στο Τατζικιστάν, με τις συνομιλίες να επικεντρώνονται στην κατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο Σι δεν απάντησε στην πρόταση της Ουάσιγκτον για συνάντηση των δύο ηγετών πρόσωπο με πρόσωπο, εν μέρει επειδή το Πεκίνο θέλει η Ουάσιγκτον να κάνει βήματα για να βελτιώσει τις τεταμένες διμερείς σχέσεις.

Αξιωματούχοι στο Πεκίνο έχουν ανησυχήσει από την απροθυμία του Μπάιντεν να αποσύρει πολλές από τις σκληροπυρηνικές πολιτικές που εφάρμοσε κατά της Κίνας ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ. Την Τετάρτη, ο Γιανγκ Τζιέκι, ο κορυφαίος Κινέζος αξιωματούχος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, κάλεσε την κυβέρνηση Μπάιντεν να «επανορθώσει τις εσφαλμένες πολιτικές κατά της Κίνας και να συνεργαστεί με την Κίνα για να επαναφέρει τις διμερείς σχέσεις στη σωστή τροχιά το συντομότερο δυνατόν».

Ο Ζου Φενγκ, ειδικός στις διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Τσινγκούα στο Πεκίνο, τόνισε ότι η συμφωνία AUKUS «στοχεύει άμεσα στη συγκράτηση της ανόδου της Κίνας. Η πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν απέναντι στην Κίνα «είναι τραμπισμός χωρίς τον Τραμπ», το οποίο συνιστά ουσιαστικά μια συνέχιση της στρατηγικής καταπίεσης της Κίνας από τον Τραμπ».

για τη συνέχεια Euro2Day

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.