ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
23 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Φρένο σε τηλεργασία: Επιτρέπεται μόνο σε 1 στους 10 εργαζόμενους που έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας

1 min read

Υπουργείο Εργασίας: Μόνο το 10% του προσωπικού μιας επιχείρησης που έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους θα μπορούν να κάνουν χρήση της τηλεργασίας, μετά τα έκτακτα μέτρα για κορονοϊό.

Εμπόδια βάζει το υπουργείο Εργασίας στην χρήση της τηλεργασίας για τους εργαζόμενους που ανεστάλη η σύμβαση εργασίας τους. Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες μόνο το 10% των εργαζομένων που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης εργασίας θα μπορούν να παρέχουν πρόσκαιρη εργασία σύμφωνα με την διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Λόγω του ότι πολλές επιχειρήσεις επιθυμούν να κάνουν χρήση της εν λόγω ρύθμισης το υπουργείο Εργασίας θεωρεί ότι πρόκειται για κρυφή απασχόληση. Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι που θα δουλέψουν με τηλεργασία για τις πρόσκαιρες, κι όχι πάγιες και διαρκείς ανάγκες της επιχείρησης, θα πρέπει να λάβουν επιμίσθιο που θα συμφωνηθεί με τον εργοδότη τους με βάση τις μεικτές μηνιαίες αποδοχές τους και να καταβάλουν αντίστοιχα οι εργοδότες το τμήμα των ασφαλιστικών εισφορών που αναλογεί για το επιμίσθιο.

Ειδικότερα στην ΚΥΑ αναφέρεται ότι προβλέπεται κατ’ εξαίρεση η δυνατότητα των επιχειρήσεων εργοδοτών, που πλήττονται σημαντικά βάσει των ΚΑΔ να συμφωνήσουν παροχή εργασίας με τηλεργασία από εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή και είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, μόνο για πρόσκαιρες ανάγκες της επιχείρησης.

Ειδικότερα θα αναφέρεται στην εγκύκλιο ότι κατ’ εξαίρεση συμφωνία για παροχή εργασίας με τηλεργασία για κάλυψη πρόσκαιρων αναγκών της επιχείρησης, από εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει τεθεί σε αναστολή και είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, μπορεί να τύχει εφαρμογής μόνο σε ποσοστό 10%, κατ’ ανώτατο όριο, επί των εργαζομένων της επιχείρησης των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή.

Το ποσό των καταβαλλόμενων αποδοχών για την εργασία αυτή, μπορεί να φθάνει έως το ύψος των αποδοχών για την νομίμως παρεχόμενη εργασία τους, αφαιρουμένου του ποσού της δικαιούμενης αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Για τις αποδοχές που αντιστοιχούν στην παροχή της ανωτέρω εργασίας, υποβάλλεται ΑΠΔ και οι ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στο επιπλέον ποσό καλύπτονται από τον εργοδότη και αφαιρούνται από την υποχρέωση κάλυψής τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στην περίπτωση παρεχόμενης εργασίας, με τηλεργασία ως ανωτέρω, η επιχείρηση-εργοδότης υποχρεούται, πριν την έναρξη πραγματοποίησης της, να τη δηλώσει στο έντυπο ειδικού σκοπού που τηρείται για το σκοπό αυτό στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.