ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
18 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

«Φούσκα» το πολυδιαφημισμένο μέτρο της κυβέρνησης: Επιδότηση παγίων δαπανών με… κρατικά κουπόνια!

1 min read

Το πολυδιαφημισμένο μέτρο της κυβέρνησης για την επιδότηση παγίων δαπανών, που αναμένεται να ανακοινωθεί τις προσεχείς εβδομάδες, «χτίζει» το οικονομικό επιτελείο σε άμεση συνεργασία με την Κομισιόν.

Το μέτρο θα αντικαταστήσει τις περισσότερες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας, στο πλαίσιο του αναθεωρημένου ευρωπαϊκού κανονισμού για τις κρατικές ενισχύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών, δεχόμενο ασφυκτική πίεση από τον δημοσιονομικό αντίκτυπο της πανδημίας μετά τις συνεχείς παρατάσεις του lockdown, φαίνεται ότι ενισχύεται το σενάριο επιδότησης των παγίων δαπανών κυρίως με… κουπόνια και όχι με άμεση ρευστότητα!

Στην ουσία προωθείται η επιδότηση των δαπανών που έχουν πραγματοποιήσει οι πληττόμενες επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας με vouchers, τα οποία στη συνέχεια θα υπόκεινται σε συμψηφισμό με τους πιστωτές. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα επηρεαστούν άμεσα και σε σημαντικό βαθμό τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους, τα οποία φθίνουν καθημερινά λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι το συνολικό κονδύλι που έχει υπολογιστεί για την επιδότηση παγίων δαπανών αγγίζει τα 500.000.000 ευρώ, ένα ποσό που θεωρείται μικρό σε σχέση με τις ανάγκες της αγοράς. Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο προβλέπει την επιδότηση ενοικίων, ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και λογαριασμούς ρεύματος, τηλεφώνου και ύδρευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε όσες επιχειρήσεις είχαν εισπράξει επιστρεπτέα προκαταβολή, την κρατική αποζημίωση για τα «κουρεμένα» ενοίκια ή έθεσαν τους εργαζομένους στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» τα ποσά θα αφαιρεθούν από το ύψος της επιδότησης που δικαιούνται για τις πάγιες δαπάνες.

«Πρόωρη» υποβολή φορολογικής δήλωσης

Τις επόμενες εβδομάδες το οικονομικό επιτελείο θα ζητήσει από τις επιχειρήσεις να υποβάλουν όλα τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία του 2020, όπως είναι η πτώση τζίρου, οι δαπάνες, οι ζημίες, η ακίνητη περιουσία που διαθέτουν, το υπόλοιπο των τραπεζικών δανείων και το ύψος των καταθέσεων. Η διαδικασία αναμένεται να προσομοιάζει με μια «πρόωρη» υποβολή φορολογικής δήλωσης, όπου οι ελεγκτικές Αρχές διαχωρίζουν στη συνέχεια τις βιώσιμες από τις μη βιώσιμες επιχειρήσεις.

Στη συνέχεια το υπουργείο Οικονομικών θα ενεργοποιεί τον ειδικό αλγόριθμο προκειμένου να υπολογίσει τις «πάγιες» δαπάνες που θα επιδοτηθούν σε κάθε επιχείρηση. Σύμφωνα με τον κοινοτικό κανονισμό θα επιδοτείται:

  • έως το 90% των παγίων δαπανών σε μικρές επιχειρήσεις
  • έως το 70% των δαπανών στις μεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν έως 250 εργαζομένους.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.