ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

«Φουσκωμένοι» λογαριασμοί σε ρεύμα και φυσικό αέριο: Το ράλι αυξήσεων οδηγεί σε διακανονισμούς

1 min read

Φουσκωμένοι είναι οι λογαριασμοί που λαμβάνουν οι καταναλωτές για ρεύμα και φυσικό αέριο, παρά τις γενναίες επιδοτήσεις που δίνει το κράτος, και αυτό γιατί βρίσκονται ακόμα σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα οι τιμές ενέργειας στην Ε.Ε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο για το 2021 οι τιμές στα ενεργειακά προϊόντα πήραν «φωτιά», καθώς καταγράφηκαν ανατιμήσεις σε φυσικό αέριο (180,9%), πετρέλαιο θέρμανσης (45,2%), ηλεκτρισμό (37,8%) και καύσιμα (24,9%), σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Αποτέλεσμα αυτού, το ράλι αύξησης των τιμών να προκαλεί έντονο προβληματισμό σε χιλιάδες νοικοκυριά, με πληροφορίες να αναφέρουν στον «Ελεύθερο Τύπο» πως λόγω των αυξήσεων στους λογαριασμούς, πολλοί είναι εκείνοι που έχουν μπει σε διαδικασία διακανονισμών. Την ίδια ώρα, αρκετές ιδιωτικές εταιρίες προσεγγίζουν πελάτες προκειμένου να αλλάξουν πάροχο.

Αλλάζουν οι εκτιμήσεις

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η ενεργειακή κρίση δεν αναμένεται να υποχωρήσει πριν από το πρώτο τρίμηνο του έτους, με την κυβέρνηση να σχεδιάζει μέτρα και για το επόμενο διάστημα. Αλλωστε, η χώρα ήταν από τις πρώτες που προχώρησαν σε επιδοτήσεις.

«Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δίνει τα περισσότερα χρήματα για να στηρίξει τα νοικοκυριά από τις χώρες όλης της Ευρώπης, αναλογικά με τα οικονομικά της μεγέθη και τον πληθυσμό της», είχε επισημάνει χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Στήριξη με 1,3 δισ.

Πιο συγκεκριμένα, μέχρι τις 31/12/2021 διατέθηκαν 1,3 δισ. ευρώ είτε ως επιδοτήσεις στο ρεύμα είτε μέσα από την αύξηση και το διπλασιασμό του επιδόματος θέρμανσης είτε μέσα από τις εκπτώσεις στο φυσικό αέριο.

Πάντως, όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής δεδομένα στην αγορά ηλεκτρισμού της Ε.Ε., η μέση τιμή του ρεύματος για την Ελλάδα διαμορφώνεται στα 213 ευρώ/MWh, κατέχοντας μάλιστα μία από τις μεγαλύτερες τιμές.

Τι προβλέπεται όμως για τον τρέχοντα μήνα; Στα 42 ευρώ ανέρχεται η επιδότηση του κράτους στους λογαριασμούς ρεύματος για τον Ιανουάριο, 54 ευρώ σε όσους είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο στα 40 ευρώ για τους καταναλωτές φυσικού αερίου.

Τι θα ισχύσει

Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί, θα επιδοτηθούν όλες οι παροχές κύριας κατοικίας οριζόντια (περίπου 4,2 εκατ. παροχές), όπως αυτές δηλώνονται στο E1 ανεξαρτήτως εισοδήματος ή εμβαδού κατοικίας. Η συνολική αξία της επιδότησης θα ανέλθει συνολικά στα 157 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή, και συγκεκριμένα για τις πρώτες 150 KWh κατανάλωσης ανά μήνα επιδοτείται το 80% της αύξησης με 160€/MWh (ήτοι 24 ευρώ). Για τη μηνιαία κατανάλωση από 151-300 KWh επιδοτείται το 60% της αύξησης με 120€/MWh (δηλαδή 18 ευρώ).

Συνολικά για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες η επιδότηση θα είναι στα 42 ευρώ τον Ιανουάριο, από 49,5 ευρώ τον Δεκέμβριο του 2021, 39 ευρώ τον Νοέμβριο, 18 ευρώ τον Οκτώβριο και 9 ευρώ τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Κοινωνικό Τιμολόγιο

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο η επιδότηση θα ανέλθει στα 180€/MWh, δηλαδή 54 ευρώ το μήνα. Η συνολική αξία της επιδότησης ανέρχεται στα 157 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, θα επιδοτηθούν οριζόντια όλοι οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις (Χαμηλή, Μέση και Υψηλή Τάση) σε όλα τα μη οικιακά τιμολόγια, δηλαδή τα αγροτικά, εμπορικά, βιομηχανικά, επαγγελματικά κ.ά. Η επιδότηση ορίζεται στα 65€/MWh.

Καταμερισμός

Το σύνολο του μέτρου επιδότησης των επιχειρήσεων για τον Ιανουάριο εκτιμάται σε 133 εκατ. ευρώ. Ετσι, τα επαγγελματικά της Χαμηλής Τάσης θα επιδοτηθούν με 74.128.994 ευρώ, τα επαγγελματικά της Μέσης Τάσης (με λιγότερες από 13 GWh) με 41.562.529 ευρώ, τα Επαγγελματικά Μ.Τ. (με περισσότερες από 13 GWh) 8.226.919 ευρώ, τα βιομηχανικά Υψηλής Τάσης με 2.697.917 ευρώ, τα Αγροτικά Χαμηλής Τάσης 5.528.916 ευρώ και τα Αγροτικά Μέσης Τάσης με 611.672 ευρώ.

Οσον αφορά στις επιδοτήσεις τιμολογίων φυσικού αερίου σε νοικοκυριά, θα ανέλθουν σε 20€/MWh για όλους τους παρόχους για όλη τη μηνιαία κατανάλωση. Αφορά 540.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος ή μεγέθους κατοικίας. Παράλληλα, θα δοθεί και έξτρα έκπτωση από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας ύψους 20€/MWh για όλη τη μηνιαία κατανάλωση στους πελάτες της και θα ζητηθεί η ανάλογη συμβολή από τους υπόλοιπους παρόχους σε συνεργασία μαζί της.

Το συνολικό ύψος της επιδότησης από την κυβέρνηση και τη ΔΕΠΑ θα ανέλθει σε 54 εκατ. ευρώ για τον Ιανουάριο, όπου η χονδρική τιμή φυσικού αερίου εκτιμάται στα 114€/MWh.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.