ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

«Φωτιά» τα καύσιμα: Εκτινάχθηκαν οι τιμές σε βενζίνη και πετρέλαιο

1 min read

Τιμές καυσίμων: Μπορεί η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης να κινείται κάτω από το «φράγμα» του 1,50 ευρώ τις τελευταίες ημέρες πανελλαδικά, ωστόσο η χώρα μας κάνει… πρωταθλητισμό στην ακρίβεια.

Η Ελλάδα έχει την πιο «τσιμπημένη» τιμή στη βενζίνη στην Ευρώπη, κάτι που όπως γράφει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» αποδίδεται στη δυσβάστακτη φορολογία.

Παράλληλα, όπως ισχυρίζεται η ίδια εφημερίδα, σε ακριτικές περιοχές της Ελλάδας πληθαίνουν οι καταναλωτές που «φουλάρουν» τα ρεζερβουάρ τους σε κωμοπόλεις των Σκοπίων και της Βουλγαρίας, που απέχουν μόλις μερικά χιλιόμετρα από τα ελληνικά σύνορα.

«Ακόμη και στα επίπεδα που βρίσκεται την τελευταία εβδομάδα η τιμή της βενζίνης είναι ακριβή για… την τσέπη του Ελληνα, αφού η αγοραστική του δύναμη έχει μειωθεί περεταίρω, συγκριτικά με πέρυσι», δήλωσε στην εφημερίδα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), Γιώργος Ασμάτογλου, ζητώντας να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές.

Αξίζει να σημειωθεί πως ένα ευρώ στην τελική τιμή της βενζίνης αφορά σε φόρους και τέλη ενώ λιγότερο συμβάλλει στη διαμόρφωσή της η τιμή του διυλιστηρίου και το εκτιμώμενο περιθώριο των πρατηριούχων και των εταιρειών εμπορίας.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Όσον αφορά στο… ράλι ακρίβειας, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (4.2.2019, από το www.globalpetrolprices.com) η χώρα μας βλέπει… την πλάτη μόνο της Νορβηγίας, όπου η τιμή της βενζίνης διαμορφώνεται σε 1,63 ευρώ το λίτρο, καθώς επίσης των Ολλανδία και Ισλανδία, που ακολουθούν με 1,57 ευρώ και 1,55 ευρώ, αντίστοιχα. Στη δε Βουλγαρία, η τιμή είναι μόλις 0,99 ευρώ το λίτρο και στα Σκόπια 1,01 ευρώ το λίτρο.

Ενδεικτικά, επισημαίνεται πως η τιμή brent έκλεισε, την 7η.2.2019, στα 61,63 δολάρια το βαρέλι. Στην Ελλάδα, η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης την ίδια ημέρα, διαμορφώθηκε σε 1,49 ευρώ το λίτρο και του πετρελαίου θέρμανσης σε 1,028 ευρώ το λίτρο, σύμφωνα με στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων, του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας καταγράφηκε σύγκλιση στην τιμή των καυσίμων. Στη μεν Αττική, η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης διαμορφώθηκε στο 1,455 ευρώ το λίτρο και του πετρελαίου θέρμανσης στο 1,012 ευρώ το λίτρο, ενώ οι αντίστοιχες τιμές στη Θεσσαλονίκη ήταν 1,456 και 1,016 ευρώ.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.