ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
20 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Φορολογικό πιστοποιητικό: Νέα απόφαση της ΑΑΔΕ-Τι αναφέρει

1 min read

Μέχρι τέλος  Νοεμβρίου γίνεται υποβολή  για το φορολογικό πιστοποιητικό των επιχειρήσεων, όπως αναφέρει η νέα απόφαση της ΑΑΔΕ που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική προθεσμία έληγε στις 30 Οκτωβρίου 2022 για την υποβολή αυτή. Ωστόσο το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας είχε στείλει επιστολή στην ΑΑΔΕ για το  Ετήσιο Φορολογικό Πιστοποιητικό. Όπως είχε επισημαίνει « το Ετήσιο Φορολογικό Πιστοποιητικό, βάσει της ΠΟΛ 1124/2015, γνωστοποιείται εγγράφως στην ελεγχόμενη επιχείρηση και οριστικοποιείται με την ηλεκτρονική υποβολή του στη σχετική βάση δεδομένων, που τηρεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Σε αυτή τη βάση δεδομένων έχουν πρόσβαση οι νόμιμοι ελεγκτές, για την Έκθεση Φορολογικής Συμμόρφωσης που εκδίδουν, τα ελεγκτικά γραφεία, για τις Εκθέσεις που εκδίδονται από τα μέλη τους, καθώς και οι ελεγχόμενες επιχειρήσεις, για τα στοιχεία που τις αφορούν.

Η ως άνω ηλεκτρονική υποβολή πραγματοποιείται έως το τέλος του δέκατου (10ου) μήνα από τη λήξη της ελεγχόμενης διαχειριστικής περιόδου. Λόγω της παράτασης της προθεσμίας των φορολογικών δηλώσεων έως 30/8/2022 και της αντίστοιχης παράτασης διεξαγωγής της ετήσιας γενικής συνέλευσης των ΑΕ, ΕΠΕ και ΙΚΕ για την έγκριση των ετήσιων χρηματοοικονομικών καταστάσεων, μέχρι τις 30/10/2022 με το άρθρο 21 του Ν.4965/2022, κρίνεται αναγκαία η παράταση της προθεσμίας υποβολής του φορολογικού πιστοποιητικού μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2022 και παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.»

Ακολουθεί ολόκληρη η απόφαση της ΑΑΔΕ

Με τη νέα απόφαση 1141/2022 τροποποιείται η ΠΟΛ 1124/2015 «Καθορισμός της διαδικασίας εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 65Α του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (Ν. 4174/2013, Φ.Ε.Κ. 170Α’), σχετικά με το Ετήσιο Πιστοποιητικό που εκδίδεται από Νόμιμους Ελεγκτές και ελεγκτικά γραφεία εγγεγραμμένα στο δημόσιο Μητρώο του Ν. 3693/2008 (Φ.Ε.Κ. 174Α’)» απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών ως εξής:

Οι παρ. 6 και 7 του άρθρου 3 αντικαθίστανται ως εξής:

«6. Σχέδιο του Ετήσιου Φορολογικού Πιστοποιητικού υποβάλλεται στην ελεγχόμενη επιχείρηση, οπωσδήποτε μετά την υποβολή της δήλωσης φόρου εισοδήματος και το αργότερο μέχρι τη δέκατη (10η) ημέρα του ενδέκατου (11ου) μήνα από τη λήξη της ελεγχόμενης διαχειριστικής περιόδου. Η ελεγχόμενη επιχείρηση διατυπώνει εγγράφως προς τον ορκωτό ελεγκτή λογιστή τις παρατηρήσεις της επί των ευρημάτων του ελέγχου, εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την ημερομηνία υποβολής σε αυτήν του Σχεδίου της Έκθεσης Φορολογικής Συμμόρφωσης.

7. Το Ετήσιο Φορολογικό Πιστοποιητικό γνωστοποιείται εγγράφως στην ελεγχόμενη επιχείρηση και οριστικοποιείται με την ηλεκτρονική υποβολή του στη σχετική βάση δεδομένων που τηρεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στην οποία έχουν πρόσβαση οι ορκωτοί ελεγκτές λογιστές για την Έκθεση Φορολογικής Συμμόρφωσης που εκδίδουν και οι ελεγκτικές εταιρείες μόνο για τις Εκθέσεις που εκδίδονται από τα μέλη τους, καθώς και οι ελεγχόμενες επιχειρήσεις μόνο για τα στοιχεία που τις αφορούν. Η ως άνω ηλεκτρονική υποβολή πραγματοποιείται έως το τέλος του ενδέκατου (11ου) μήνα από τη λήξη της ελεγχόμενης διαχειριστικής περιόδου».

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.