ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Φορολογική δήλωση: Ποιοι κωδικοί κρύβουν παγίδες και τι πρέπει να προσέξετε

1 min read

Ορισμένες παγίδες κρύβονται πίσω από τους κωδικούς της φετινής φορολογικής δήλωσης των πολιτών.

Αυτές είναι:

Τα ανείσπρακτα ενοίκια

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να αναφέρουν φέτος στη φορολογική τους δήλωση τα ανείσπρακτα ενοίκια του 2021 που έλαβαν το 2022.  Αυτά αρχικά θα πρέπει να δηλωθούν στο έντυπο Ε2 και μετά αυτά θα πρέπει να μεταφερθούν στο  έντυπο Ε1 για να φορολογηθούν με συντελεστές 15%-45%.  Ενώ οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν εισέπραξαν ενοίκια το 2022 θα πρέπει να έχουν εκδώσει μέχρι την προθεσμία υποβολής της φορολογικής δήλωσης διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή να έχει ασκηθεί (κατατεθεί και κοινοποιηθεί) εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.

Οι φιλοξενούμενοι

Δεν επιβαρύνονται με το τεκμήριο κατοικίας τα τέκνα που φιλοξενούνται  στην κατοικία των γονέων τους  αλλά και οι γονείς που φιλοξενούνται στην κατοικία των τέκνων τους.

Φοιτητική κατοικία 

Η φοιτητική κατοικία των παιδιών -εξαρτώμενων μελών που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο μόνιμης διαμονής δηλώνεται ως δευτερεύουσα από τον γονέα. Αυτό γίνεται για να επιβαρυνθεί ο γονέας το τεκμήριο διαβίωσης για την κατοικία αυτή. Στην πράξη αυτό σημαίνει για τον γονέα ότι θα έχει μεγαλύτερο τεκμήριο διαβίωσης κατοικίας. Αν δεν καλύπτεται από τα εισοδήματά του, τότε κινδυνεύει να  καταβάλει επιπλέον φόρο στη διαφορά που θα προκύψει.

Δωρεάν παραχώρηση κατοικίας 

Εισόδημα από ακίνητα θεωρούνται αυτά:

  • που αποκτά ο φορολογούμενος από μακροχρόνια ή βραχυχρόνια μίσθωση μιας κατοικίας, ενός καταστήματος ή ενός γραφείου.
  • αλλά και η περίπτωση της δωρεάν παραχώρησης χρήσης ακινήτων. Δηλαδή  όταν οι  φορολογούμενοι παραχωρούν δωρεάν κάποια κατοικία τους σε συγγενή ή φίλο τους και εκ των υστέρων καλούνται να πληρώσουν φόρο για εισοδήματα που δεν είναι πραγματικά αλλά υπολογίζονται με τεκμαρτό τρόπο.

Στην περίπτωση της δωρεάν παραχώρησης, ο φορολογούμενος υπολογίζει το εισόδημα που αποκτά με τεκμαρτό τρόπο και συνίσταται στο 3% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Σημειώνεται δε πως αυτό δεν υπάγεται σε φόρο ούτε σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης το τεκμαρτό εισόδημα από δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. προς τα τέκνα από τους γονείς ή το αντίστροφο.

Νέα κατοικία

Την τεκμαρτή δαπάνη αυξάνουν μεταξύ άλλων το τίμημα της αγοράς ακινήτου που αναγράφεται στο συμβόλαιο αλλά και τα συμβολαιογραφικά έξοδα. Στο ποσό αυτό θα προστεθεί και το τεκμήριο διαβίωσης. Αυτό υπολογίζεται από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο. Ο φορολογούμενος όμως θα πρέπει να καλύπτει τα ποσά που δαπάνησε για την απόκτηση κατοικίας προκειμένου να μην πιαστεί στην απόχη των τεκμηρίων.

Κρίσιμος χρόνος για να υπολογιστεί το ποσό της τεκμαρτής δαπάνης είναι ο χρόνος σύνταξης του συμβολαίου μεταβίβασης του ακινήτου εφόσον καταβληθεί ολόκληρο το τίμημα και παραδοθεί η χρήση και η κυριότητα του ακινήτου, αλλιώς το ποσό της δαπάνης θα κατανέμεται στα φορολογικά έτη που καταβάλλονται οι δόσεις, όπως αυτό προκύπτει από σχετικά παραστατικά πληρωμής. Το ίδιο ισχύει και όταν συντάσσεται προσύμφωνο αγοράς.  Εάν η ανέγερση οικοδομής διαρκέσει παραπάνω από 1 έτος , τότε σε κάθε έτος σαν ποσό δαπάνης θα ληφθεί το αντίστοιχο του κόστους ανέγερσης στο ίδιο έτος, εκτός εάν ο χρόνος καταβολής έχει οριστεί διαφορετικά (π.χ. ο χρόνος αποπεράτωσης της οικοδομής). Τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται για επισκευή και συντήρηση κατοικίας δεν υπολογίζονται ως δαπάνη απόκτησης περιουσιακού στοιχείου. Αν όμως πρόκειται για προσθήκες, επεκτάσεις, τότε τίθεται θέμα δαπάνης απόκτησης.

 Σε ποιες περιπτώσεις θα πληρώσετε επιπλέον φόρο

Συνεπώς εάν οι πολίτες δεν προσέξουν κατά την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης ή δεν λάβουν εγκαίρως τα μέτρα τους, τότε θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο για τα εισοδήματά τους.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.