ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
25 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Φορολογικές δηλώσεις: Πότε δεν θα ισχύει το πρόστιμο των 100 ευρώ για τις εκπρόθεσμες

1 min read

Τέλος το πρόστιμο των 100 ευρώ για τις εκπρόθεσμες φορολογικές  δηλώσεις.

Κατάργηση του προστίμου των 100 ευρώ σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής φορολογικής δήλωσης θα προβλέπει διάταξη που θα συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Αυτό όμως θα ισχύει μόνο εάν ο φόρος δεν θα υπερβαίνει το ποσό των 100 ευρώ και θα εφαρμοστεί από τις φετινές δηλώσεις των φυσικών προσώπων.

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως οι πολίτες που θα υποβάλουν εκπρόθεσμα τη φορολογική τους δήλωση και έχουν αποτέλεσμα στην εκκαθάρισή τους είτε μηδενικό, είτε πιστωτικό ή μπορεί να προκύψει φόρος έως 100 ευρώ δεν θα χρειαστεί να καταβάλουν το πρόστιμο των 100 ευρώ.

Αξιοσημείωτο είναι δε πως η κατάργηση του προστίμου αναμένεται να έχει αναδρομική ισχύ και για τους φορολογούμενους που υπάρχει εκκρεμοδικία δηλαδή είτε έχουν προσφύγει στη Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών είτε στα διοικητικά δικαστήρια.

Τι προβλέπει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, αντιμέτωποι με πρόστιμα ύψους 100 ευρώ, 200 ευρώ ή 500 ευρώ βρίσκονται όσοι υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις τους εκπρόθεσμα. Ενώ στην περίπτωση των χρεωστικών δηλώσεων επιβάλλεται και τόκος 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου.

Συνεπώς τα πρόστιμα που πληρώνουν σήμερα οι «ξεχασιάρηδες» φορολογούμενοι που υποβάλουν εκπρόθεσμες δηλώσεις είναι τα εξής:

  • Πρόστιμο 100 ευρώ επιβάλλεται στις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις των φυσικών προσώπων. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης, δηλαδή εάν αυτό θα είναι μηδενικό, ή πιστωτικό, ή χρεωστικό. Όταν η αρχική εκπρόθεσμη δήλωση είναι χρεωστική επιβάλλεται και πρόστιμο 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου.
  • Πρόστιμο ύψους 100 ευρώ επιβάλλεται στις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις των φυσικών και των νομικών προσώπων που τηρούν απλογραφικά βιβλία και οι οποίες είναι πιστωτικές ή μηδενικές. Ενώ στις χρεωστικές αρχικές δηλώσεις επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 250 ευρώ.
  • Πρόστιμο ύψους 100 ευρώ επιβάλλεται στις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις των φυσικών και των νομικών προσώπων που τηρούν διπλογραφικά βιβλία που είναι πιστωτικές ή μηδενικές. Ενώ στις χρεωστικές αρχικές δηλώσεις επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 500 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2022 υποβλήθηκαν εκπρόθεσμα  περισσότερες από 100.000 φορολογικές δηλώσεις.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.