ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
25 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Φορολογικές δηλώσεις 2022: Ποιοι έχουν δεύτερη ευκαιρία για την υποβολή και για ποιους έρχονται “βαριές καμπάνες”

1 min read

Έως , Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου 2022 στις 3μμ θα πρέπει τα νομικά πρόσωπα- επιχειρήσεις να υποβάλουν φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2022.

Η προθεσμία αυτή αφορά τα νομικά πρόσωπα που μέχρι την 30 Αυγούστου 2022 δεν είχαν υποβάλει αρχική ή τροποποιητική δήλωση. Ο φόρος εισοδήματος που θα προκύψει από τις δηλώσεις αυτές, μπορεί να καταβληθεί χωρίς κυρώσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής μέχρι αύριο Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022. Επισημαίνεται, ότι ο φόρος αυτός πρέπει να καταβληθεί αποκλειστικά μέσω web banking και όχι μέσω κάρτας ή συστήματος πληρωμών IRIS. Για τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων που υποβλήθηκαν έως και την 30 Αυγούστου 2022, ο φόρος έπρεπε να καταβληθεί  μέχρι χθες, 31 Αυγούστου 2022.

Φορολογικές δηλώσεις φυσικών προσώπων: Έρχονται βαριές καμπάνες για τους “ξεχασιάρηδες “

Έως τις 30 Αυγούστου του 2022 έπρεπε να υποβάλουν τη φορολογική δήλωση τους για το φορολογικό έτος 2021 τα φυσικά πρόσωπα. H προθεσμία αυτή ίσχυε και για τις τροποιητικές φορολογικές δηλώσεις. Το αυτοτελές πρόστιμο των 100 ευρώ 250 ευρώ ή 500 ευρώ θα  πρέπει να καταβάλει ο φορολογούμενος που υποβάλει εκπρόθεσμα τη φορολογική δήλωση και μετά υποβάλει τροποποιητική.

Ποιοι γλιτώνουν τα πρόστιμα 

Ωστόσο η εκπρόθεσμη υποβολή τροποποιητικής δήλωσης δεν επιβαρύνεται με πρόστιμα στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Για υποβολή εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικού προσώπου, από την οποία το επιπλέον ποσό φόρου που προκύπτει προς καταβολή σε σχέση με την αρχική δήλωση είναι έως 100 ευρώ.
  • Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος λόγω βεβαιώσεων αποδοχών που εκδόθηκαν καθυστερημένα από τον εργοδότη ή τον αρμόδιο φορέα.
  • Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται για τη συμπλήρωση ή μεταβολή αμιγώς πληροφοριακών στοιχείων, δηλαδή στοιχείων που δεν επηρεάζουν το αποτέλεσμα της φορολογικής δήλωσης και σκοπό έχουν τη διόρθωση υποβληθεισών ελλιπών δηλώσεων.
  • Για την υποβολή εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, με τις οποίες συμπληρώνονται προαιρετικοί κωδικοί, πχ. κωδικοί 781-782 του Πίνακα 6 του εντύπου Ε1, υπό την προϋπόθεση ότι η συμπλήρωση των κωδικών αυτών δεν επηρεάζει τον προσδιορισμό της φορολογικής υποχρέωσης του συγκεκριμένου φορολογικού έτους. Στους συγκεκριμένους κωδικούς αναγράφονται ποσά που δεν θεωρούνται εισοδήματα, απαλλάσσονται και από το φόρο εισοδήματος και από την εισφορά αλληλεγγύης αλλά καλύπτουν προστιθέμενη διαφορά εισοδήματος λόγω τεκμηρίων. Πρόκειται μεταξύ άλλων για τα έσοδα από πωλήσεις ακινήτων (αφαιρουµένων των δαπανών κτήσης των ακινήτων), τα έσοδα από πωλήσεις άλλων περιουσιακών στοιχείων, τις εφάπαξ παροχές ασφαλιστικών ταμείων, τις χρηματικές αποζημιώσεις για ηθική βλάβη, τα έσοδα από δάνεια, κληρονομιές, δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών, τα κέρδη από λαχεία, ΠΡΟΠΟ, ΛΟΤΤΟ, ΤΖΟΚΕΡ, ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ, τις προνοιακές παροχές που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ σε άτομα με αναπηρίες και τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που καταβλήθηκαν για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του Covid-19.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.