ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Φορολογικές δηλώσεις 2022: Μέχρι πότε θα πρέπει να υποβληθούν

1 min read

Σχεδόν έναν μήνα μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχουν υποβληθεί μόνο 237.817 δηλώσεις σε σύνολο περίπου 6,5 εκατομμυρίων που υπολογίζεται ότι θα υποβληθούν εφέτος.

Οι φορολογούμενοι δεν βιάζονται να πατήσουν το κουμπί υποβολής της δήλωσής τους. Από τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα προκύπτει ότι ένας στους τέσσερις φορολογουμένους πληρώνει έξτρα φόρο για τα εισοδήματα του 2021, έξι στους δέκα έχουν μηδενικό εκκαθαριστικό, ενώ σχεδόν ένας στους έξι λαμβάνει επιστροφή φόρου.

Οι φορολογούμενοι καλούνται μέχρι τις 30 Ιουνίου να υποβάλουν ηλεκτρονικά τα έντυπα των δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2021.

Εφέτος η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εισήγαγε τέσσερις καινοτομίες με σκοπό να διευκολύνει ακόμα περισσότερο τους πολίτες στην υποβολή των δηλώσεων.

  1. Για πρώτη φορά, οι πολίτες μπορούν να βλέπουν σε έναν συγκεντρωτικό πίνακα και ξεχωριστά για τον κάθε σύζυγο/μέλος συμφώνου συμβίωσης τα βασικά στοιχεία που έχουν ληφθεί από φορείς τόσο για εισοδήματα (τρέχουσες και αναδρομικές αποδοχές, αγροτικές επιδοτήσεις – ενισχύσεις, μερίσματα, τόκοι, δικαιώματα κ.λπ.) όσο και για δαπάνες (δίδακτρα, δάνεια, δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής κ.ά.).
  2. Οι φορολογούμενοι οφείλουν να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην ΑΑΔΕ πριν την υποβολή της δήλωσης. Σε όσες περιπτώσεις δεν έχει ήδη γίνει επικαιροποίηση μέχρι την 1η/9/2021, παρέχεται η δυνατότητα αυτή και κατά την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος μέσω συνδέσμου που οδηγεί στο Μητρώο και Επικοινωνία της ψηφιακής πύλης myAADE.
  3. Για πρώτη φορά συμπληρώνονται σε διακριτούς κωδικούς τόσο τα κοινά τέκνα όσο και τα τέκνα κάθε συζύγου ή μέλους συμφώνου συμβίωσης που δεν έχουν αποκτηθεί από κοινού (μη κοινά τέκνα). Στην τελευταία αυτή περίπτωση και όταν οι γονείς δεν υποβάλλουν από κοινού δήλωση, συμπληρώνεται και ο ΑΦΜ του άλλου γονέα. Επίσης, εκτός από τον ΑΜΚΑ, συμπληρώνεται υποχρεωτικά και ο ΑΦΜ των τέκνων, εφόσον έχει αποκτηθεί.
  4. Διευκολύνεται άμεσα η επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος των μισθωμένων φοιτητικών κατοικιών. Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήθηκαν νέα πεδία στις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, στα οποία συμπληρώνεται ο αριθμός παροχής ρεύματος της μισθωμένης κατοικίας φοιτητή, ο οποίος δεν υποβάλλει φορολογική δήλωση, αλλά συμπεριλαμβάνεται ως εξαρτώμενο μέλος στη δήλωση των γονέων του.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.