ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Folli Follie: Μια διαδρομή απάτης 17 χρόνων εντοπίζει ο διαχειριστικός έλεγχος

1 min read

Αποκαλυπτική για τα έργα και τις ημέρες των βασικών μετόχων του Ομίλου της εταιρείας Folli Follie είναι η έκθεση της PwC, σύμφωνα με την οποία ο διαχειριστικός έλεγχος εντόπισε λαθροχειρία… στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας («ουσιωδώς εσφαλμένες επί σειρά ετών»), με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται στο επενδυτικό κοινό μια πλασματική εικόνα, χάρη στην οποία από το 2001 έως το 2015 καταβλήθηκαν στους μετόχους 116.000.000 ευρώ υπό τη μορφή μερισμάτων ή μέσω επιστροφής κεφαλαίου.

Σύμφωνα πάντα με την έκθεση –οι αποκαλύψεις της οποίας συνέπεσαν με τις συμπληρωματικές απολογίες των κατηγορουμένων στην ανάκριση – από τα παραπάνω ποσά ο πατήρ Δημήτρης Κουτσολιούτσος έβαλε στην τσέπη του περίπου 44 εκατ. ευρώ, καθώς και 130 εκατ. ευρώ από πωλήσεις μετοχών, και ο υιός Τζώρτζης Κουτσολιούτσος 3,8 και 2,2 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, οι ελεγκτές της PwC σημειώνουν στην έκθεση τους ότι υπήρξαν και “χρηματιστηριακές συναλλαγές επί της μετοχής της Folli Follie Group (FFSA), μέσω λογαριασμών τρίτων, τα οποία χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης από τις Αρχές». Ο διαχειριστικός έλεγχος ακολουθεί τα ίχνη της απάτης από την είσοδο της Folli-Follie στο Χρηματιστήριο τον Οκτώβριο του 1997 και τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2001, η PwC αρχίζει να εντοπίζει τα πρώτα ίχνη παραποίησης των οικονομικών στοιχείων της εταιρείας.

Σύμφωνα με τη PwC, οι Δημήτρης και Τζώρτζής Κουτσολιούτσος αποκόμισαν ποσό που ξεπερνά αθροιστικά τα 180 εκατ.ευρώ από τις πωλήσεις μετοχών (μέσω ιδιωτικών τοποθετήσεων – placements), μερισμάτων και επιστροφών κεφαλαίου της εταιρείας τους, αφού προηγουμένως και επί σειρά ετών, όπως κατηγορούνται, είχαν «φουσκώσει» με λογιστικές αλχημείες τα οικονομικά μεγέθη της Folli Follie.

Χλιδάτη ζωή με θύμα το ταμείο της εταιρείας

Πάντως, σύμφωνα με όσα περιγράφονται στην έκθεση τα μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου και οι συνεργάτες τους φέρονται να λεηλατούσαν τους πόρους και το ταμείο της Folli Follie.

Η 212 σελίδων, χωρίς τα παραρτήματα, ενδιάμεση έκθεση της PwC, βρίθει λεπτομερειών για την κάθε λογής δαπάνη της oικογένειας Κουτσολιούτσου, αλλά και ενός στενού κύκλου συνεργατών και αυλοκολάκων, που χρεώνονταν στην εταιρεία.

Ελικόπτερο, θαλαμηγός, πολυτελή αυτοκίνητα, έπιπλα, διακόσμηση, υπηρετικό προσωπικό, δεκάδες κινητά τηλέφωνα, εισαγωγή ξυλείας, η λίστα είναι μεγάλη.

Στην Folli Follie χρεώθηκε αγορά επίπλων, διακοσμητικών και λοιπών ειδών οικιακού εξοπλισμού συνολικής αξίας 125 χιλ.ευρώ, και για εισαγωγή κρασιών από τη Ν. Ζηλανδία άλλα 60 χιλ. ευρώ ετησίως από το 2001. Έφθασαν ακόμη σε σημείο να χρεώσουν στη Folli Follie ποσό 573 ευρώ για το σέρβις των ψυγείων της κατοικίας τους στην Ν. Κηφισιά.

Στην έκθεση τους οι ελεγκτές της PwC αναφέρουν πως ανακάλυψαν στο μηχανοστάσιο του κτιρίου που στεγάζει την Folli Follie , κούτες στα οποία υπήρχαν κλασέρ ανά χρονιά με έξοδα της οικογένειας Κουτσολιούτσου και τραπεζικά παραστατικά.

Τα αρχεία αυτά που εκτιμάται πως κρατούσε ο κεντρικός ταμείας Β. Κατσαμπής αποδείχθηκαν εξαιρετικά πολύτιμα στη καταγραφή διαφόρων δοσοληψιών, ορισμένων εξ αυτών σε ανύπαρκτους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Ακόμη οι ελεγκτές διασταύρωσαν τα στοιχεία που είχαν ανακαλύψει από χειρόγραφες ατζέντες και σημειώσεις που επίσης εντόπισαν μέσα στις κούτες.

Βρέθηκε  επίσης αλληλογραφία από το 2009 που καταδεικνύει πως η Ελληνικές Διανομές, θυγατρική των ΚΑΕ, πραγματοποιούσε μεμονωμένες συναλλαγές με εταιρείες που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο στελεχών της FFGS με αντικείμενο την εξαγωγή ρολογιών και κοσμημάτων Bulgari.

Η αγορά των προϊόντων αυτών φαίνεται πως χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από την FFGS. Τα προϊόντα αυτά στη συνέχεια πουλήθηκαν με έκπτωση 80% από την FFGS στη φαινομενικά ανεξάρτητη από τον όμιλο εταιρεία Fenlane που ουσιαστικά ελεγχόταν από στελέχη του ομίλου.

Εικονικά δάνεια μέσω Landocean

Η έκθεση αναφέρει πως δεν έχει εντοπιστεί πληρωμή προς την FFGS για την πώληση αυτή και επομένως η FFGS υπέστη ζημιά 2,7 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα η λήψη εικονικών δανείων γινόταν μέσω της εταιρείας Landocean που ιδρύθηκε πίσω στο 1996 και οι ελεγκτές αναφέρουν ενδείξεις πως η εταιρεία ήταν ελεγχόμενη από μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου.

Σημειώνουν πως η συγκεκριμένη εταιρεία δεν χρησιμοποιήθηκε όπως οι υπόλοιπες ελεγχόμενες εταιρείες, αντίθετα συνάπτονταν εικονικές συμβάσεις δανείων ώστε να μεταφέρονται στη Landocean απαιτήσεις της εταιρείας από πελάτες στους οποίους είχαν πραγματοποιηθεί εικονικές πωλήσεις.

Χωρίς να υπάρχει δηλαδή μεταφορά χρημάτων προς τη Landocean μετατοπίζονταν λογιστικά σε αυτή εικονικές απαιτήσεις που είχαν δημιουργηθεί από εικονικές πωλήσεις.

Βάσει των συμβάσεων που εντοπίστηκαν, ο υπο-Όμιλος της Ασίας από το 2001 έως το 2017 πραγματοποίησε εικονικές συμβάσεις δανείων ύψους 191 εκατ.δολαρίων.

Απόλυτα χαρακτηριστικό του βάθους του ελέγχου που πραγματοποιήθηκε είναι ότι εντοπίστηκε συνομιλία στο WhatsApp μεταξύ δύο στελεχών (Μπεγιέτη και Chow) του υπό-Ομίλου της Ασία, στην οποία γίνεται αναφορά στα περιβόητα 28 εκατομμύρια δολάρια που εμφανίζονταν ως πάγια.

Οι ελεγκτές αναφέρουν πως χρησιμοποιήθηκαν τρεις διαφορετικοί μέθοδοι με σκοπό την εικονική αύξηση των πωλήσεων και κατ΄επέκταση των κερδών του Ομίλου μέσω εταιρειών ελεγχόμενες από στελέχη του Ομίλου FF.

Η πρώτη περίοδος ξεκινά από το 2001 έως το 2013 και είναι η γνωστή “γύρω-γύρω όλοι” που αποκάλυψε η Α&Μ.

Παράλληλα με την πρώτη μέθοδο, από το 2006 έως το 2015 “έτρεχε” μια δεύτερη μέθοδος λογιστικής καταχώρησης εικονικών πωλήσεων σε εικονικούς πελάτες, χρησιμοποιώντας πάλι εταιρείες ελεγχόμενες από στελέχη του Ομίλου FF.

Το 2015 οι μέθοδοι αυτοί έπαψαν να χρησιμοποιούνται και στις αρχές του 2016 εμφανίστηκε μια τρίτη μέθοδος κατά την οποία εταιρείες του Ομίλου πραγματοποιούσαν εικονικές πωλήσεις σε έναν μοναδικό εικονικό προμηθευτή.

Τα άτομα που συμμετείχαν ήταν ο Tonio Law (Law Chiu Chien, Περιφερειακός Διευθυντής FFGS), o Ιωάννης Μπεγιέτης (πρώην Οικονομικός Διευθυντής Υπό-Ομίλου Ασίας) και η Kennis Chow (προϊστάμενη λογιστηρίου FFGS)

Η PwC αναφέρει: «φαίνεται επίσης πως οι Δημήτρης και Γιώργος (Τζώρτζης) Κουτσολιούτσος γνώριζαν την ύπαρξη αυτών των παράνομων μεθόδων, ενώ υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι κατεύθυναν τις μεθοδεύσεις αυτές για την επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων…. Επιπλέον από τα αποδεικτικά στοιχεία που περιήλθαν σε γνώση μας προκύπτει ότι ο ΓΚ (Γιώργος – Τζώρτζης Κουτσολιούτσος) έδινε κατευθύνσεις σχετικά με τα προσδοκώμενα αποτελέσματα και την επιθυμητή απόδοση των θυγατρικών του Ομίλου στην Ασία που ήθελε να απεικονίζονται σε κάθε κλείσιμο, στις δημοσιοποιημένες οικονομικές καταστάσεις».

dikastiko.gr 

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.