ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

5 Φεβρουαρίου 2023

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Fitch Ratings: Tο ρωσικό φυσικό αέριο «καίει» τα εταιρικά κέρδη στην Ευρώπη – Έρχεται δύσκολος χειμώνας για τις επιχειρήσεις

1 min read

Μαύρο χειμώνα βλέπει για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις η Fitch Ratings, με τον αμερικανικό οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης να εκτιμά πως οι τιμές του φυσικού αερίου θα αυξήσουν την πίεση εταιρικά αποτελέσματα.
Όπως επισημαίνεται σχετικά, οι υψηλές τιμές στο αέριο θα αυξήσουν την πίεση στα περιθώρια κέρδους και τις ταμειακές ροές των ευρωπαϊκών εταιρειών, οι οποίες κινδυνεύουν λόγω έλλειψης αερίου, αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων πληθωρισμού και πτώση στο οικονομικό κλίμα λόγω επιβράδυνσης.
Αν μη τι άλλο, οι τιμές παραμένουν, σε μεγάλο βαθμό, επηρεασμένες από τη μείωση στις προμήθειες ρωσικού αερίου. 
Το ολλανδικό συμβόλαιο (TTF) διαπραγματεύεται επί του παρόντος περίπου στα 55 USD/mcf (188 EUR/MWh).
Αυτό το ποσό έρχεται σε έντονη αντίθεση με τα 20 USD/mcf στις αρχές Ιουνίου, τον μέσο όρο των 32 USD/mcf σε ετήσια βάση, την υπόθεση της Fitch για το 2022 για 25 USD/mcf και την εκτίμησή της για την τιμή των 5 USD/mcf μακροπρόθεσμα.
Οι πρόσφατες αυξήσεις τιμών οφείλονται στις χαμηλότερες αποστολές μέσω του αγωγού Nord Stream 1 και στον κίνδυνο χαμηλότερων προμηθειών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μετά από ένα ατύχημα τον Ιούνιο στον τερματικό σταθμό Freeport LNG στις ΗΠΑ
Περαιτέρω αστάθεια στις τιμές θα μπορούσε να προκύψει από την προγραμματισμένη τακτική συντήρηση του Nord Stream 1, η οποία θα ξεκινήσει στις 11 Ιουλίου και επί του παρόντος προγραμματίζεται να διαρκέσει 10 ημέρες.
Οι χαμηλότερες ροές σε έναν αγωγό συνήθως εξισορροπούνται από υψηλότερες ροές αλλού, αλλά αυτό μπορεί να μην είναι επιλογή αυτή τη φορά, καθώς οι ροές αερίου από τη Ρωσία μέσω Σλοβακίας είναι χαμηλότερες από ό,τι το 2022 και το 2021.
Οι γερμανικές αρχές εξέφρασαν, επίσης, ανησυχία για το εάν οι ροές μέσω του Nord Stream 1 θα επαναληφθούν μετά την ολοκλήρωση της συντήρησης.
Η ευρωπαϊκή ζήτηση φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 6% στη βιομηχανία σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο 2021-Μάρτιο 2022, σύμφωνα με τον ΔΟΕ, καθώς οι τιμές στο TTF υπερπενταπλασιάστηκαν σε 31,5 USD/mcf, από 5,8 USD/mcf.
Η δε IEA προβλέπει ότι η ευρωπαϊκή ζήτηση φυσικού αερίου θα συρρικνωθεί κατά 9% σε ετήσια βάση το 2022.

Nord Stream 1 

Εάν οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου μετά τη συντήρηση του Nord Stream 1 δεν αποκατασταθούν, η Fitch αναμένει νέα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, υψηλότερες τιμές και δυνητικά μειωμένη παραγωγή σε ορισμένους κλάδους – ειδικά στα τέλη του φθινοπώρου και τον χειμώνα.
Εκτιμάται ότι το έλλειμμα σε φυσικό αέριο δεν θα υπερβαίνει το 10% της ετήσιας ευρωπαϊκής κατανάλωσης – αν και το πραγματικό ποσό θα εξαρτηθεί από παράγοντες όπως ο καιρός, που είναι δύσκολο να προβλεφθούν.
Ενώ η λογική του δελτίου είναι ενσωματωμένη στους τοπικούς κανονισμούς, είναι δύσκολο να εκτιμηθούν οι λεπτομέρειες σχετικά με τον αντίκτυπο για συγκεκριμένους εκδότες ή την αξιοκρατική εντολή για τις βιομηχανίες.
Επίσης, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, ορισμένες χώρες της ΕΕ συνάπτουν διμερείς συμφωνίες για την προμήθεια αερίου για την περίπτωση έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο της ΕΕ.
Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας που εκτίθενται στην αλυσίδα αξίας του φυσικού αερίου, και ιδιαίτερα εκείνες που εμπλέκονται στην εισαγωγή και τη διαμετακόμιση, είναι μεταξύ των εταιρειών που έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα μέχρι στιγμής από την αύξηση των τιμών.
Ωστόσο, ο συνολικός αντίκτυπος ποικίλλει ανάλογα με το μοντέλο λειτουργίας ή τη γεωγραφική θέση.
Η Uniper SE είναι σε συνομιλίες με τη γερμανική κυβέρνηση σχετικά με μια πιθανή διάσωση, λόγω ζημιών σε συμβόλαια προμηθειών όταν οι αγορές πραγματοποιούνται σε υψηλές τιμές spot.
Για τις ολοκληρωμένες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, ο αντίκτυπος μετριάζεται από τη διαφοροποίηση των επιχειρήσεων και συχνά την καλύτερη κερδοφορία σε ορισμένα άλλα τμήματα, όπως η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι παραγωγοί επωφελούνται από το τρέχον σενάριο – αν και αυτό το πλεονέκτημα περιορίζεται από τον αυξανόμενο πολιτικό κίνδυνο, ο οποίος συνεπάγεται την ανάκτηση κερδών που προέρχονται από εξαιρετικά υψηλές τιμές αγοράς. 
Ο αντίκτυπος σε άλλους κλάδους έχει περιοριστεί μέχρι σήμερα.
Οι εταιρείες διύλισης, χημικών, λιπασμάτων και βιομηχανικών εταιρειών κατάφεραν σε μεγάλο βαθμό να μετακυλίσουν τις υψηλότερες μέσω των τιμών των προϊόντων, ωστόσο τα περιθώρια για νέες αυξήσεις στενεύουν.
Περαιτέρω ανοδική πορεία σε ό,τι αφορά τις τιμές ενδέχεται να προκαλέσει μείωση της ζήτησης. 
Οι βιομηχανίες κεραμικής και χάλυβα/αλουμινίου είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες, ενώ άλλες βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων της ζυθοποιίας και της επεξεργασίας τροφίμων έχουν χαμηλότερες απαιτήσεις.
Από την άλλη πλευρά, οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου θα επωφεληθούν από την τρέχουσα κατάσταση στην αγορά. 

Πηγή .bankingnews.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.