ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
18 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Φιρί φιρί για θερμό επεισόδιο το πάει η Τουρκία-Σε επιφυλακή το Πεντάγωνο

1 min read

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Real News», οι επιτελείς του ΓΕΕΘΑ εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι εξαιτίας της προκλητικής στάσης που τηρεί η Άγκυρα.

Τη στιγμή, μάλιστα, που οι γεωτρήσεις του αμερικανικού πετρελαϊκού «κολοσσού» της Exxon Mobil βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στο Οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, οι Τούρκοι δεν δείχνουν καμία διάθεση κατευνασμού.

Ξεκινώντας από τις απαράδεκτες δηλώσεις της ακροδεξιάς «λύκαινας» Μεράλ Ακσενέρ, η οποία απείλησε ακόμη και με νέο «Αττίλα» στην Κύπρο, και φτάνοντας μέχρι τις απαράδεκτες δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού και νυν προέδρου της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ότι η Τουρκία θα επέμβει σε περίπτωση που παραβιαστούν τα δικαιώματά της στη Μεσόγειο, θα ήταν αφελές να σκεφθεί κανείς πως οι εξ Ανατολών γείτονες θα καθίσουν… φρόνιμα.

Το αντίθετο μάλιστα: Επιχειρούν με κάθε τρόπο να «γκριζάρουν» την ανατολική Μεσόγειο, αξιώνοντας κομμάτι από την ενεργειακή «πίτα» που εκτείνεται από την κυπριακή ΑΟΖ και φτάνει μέχρι και το Καστελλόριζο.

Όπως επισημαίνει η «Real», η Άγκυρα επιχειρεί με κάθε τρόπο να καταργήσεις de facto τις οριοθετήσεις των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ), στις οποίες έχει προχωρήσει η Λευκωσία με γειτονικά κράτη.
Από το «κάδρο» των αμφισβητήσεων δεν λείπει, όπως είναι αναμενόμενο, ούτε η Ελλάδα και ειδικότερα τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας με επικεφαλής τον πρώην στρατηγό Χουλουσί Ακάρ δημοσίευσε χάρτες με τους οποίους «εξαφάνιζε» ολόκληρες περιοχές, μεταξύ αυτών την Κρήτη αλλά και το ακριτικό Καστελλόριζο.

Ο «εκλεκτός» υπουργός Άμυνας του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κινείται βάσει συγκεκριμένης στρατηγικής. Όπως εκτιμούν έμπειροι αναλυτές, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι προ ολίγων εβδομάδων αποφάσισε να ξεκινήσει τις διπλωματικές του δραστηριότητες από την Λιβύη. Η χώρα αυτή της βορείου Αφρικής βρίσκεται σε κατάσταση διάλυσης και κομμένη στα δύο με διαφορετικές πολιτικές κυβερνήσεις σε Τρίπολη και Τομπρούκ αντίστοιχα.

Από εκεί, λοιπόν, ο Ακάρ προσπάθησε να πείσει «θεούς και δαίμονες» ότι η Ελλάδα υπονομεύει τα ενεργειακά δικαιώματα των χωρών της Μεσογείου. Παρά το γεγονός ότι οι προσπάθειές του έπεσαν στο κενό, ο Ακάρ επιχείρησε ουσιαστικά να «εξαφανίσει» πλήρως την υφαλοκρηπίδα της Κρήτης.

«Μέδουσα»: Η κοινή στρατιωτική άσκηση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγίπτου

Μέσα σε αυτό το ιδιαίτερα «υερμό» κλίμα που προκαλούν οι Τούρκοι, η Ελλάδα δίνει τη δική της απάντηση συμμετέχοντας στην κοινή διακλαδική στρατιωτική άσκηση Ελλάδας-Κύπρου – Αιγύπτου με την κωδική ονομασία «Μέδουσα 7 – Αλεξανδρούπολη 18», η οποία πραγματοποιήται το διάστημα από 23/11 έως και τις 30/11.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.