ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Φάλαινα στον Άλιμο: Αγωνιώδεις προσπάθειες για να διασωθεί – Οι εκτιμήσεις των ειδικών (VIDEO)

1 min read

Μεγάλη κινητοποίηση βρίσκεται σε εξέλιξη για τον απεγκλωβισμό της μικρής φάλαινας που από το πρωί της Παρασκευής έχει εγκλωβιστεί στην παραλία Εδέμ του Αλίμου, στα σύνορα με το Φάληρο.


Στο σημείο έχουν μεταβεί στελέχη του Λιμενικού Σώματος, σκάφος του Λιμενικού και δύτες, ενώ βρέθηκαν στο σημείο και στελέχη του ερευνητικού κέντρου διάσωσης κητωδών ΑΡΙΩΝ προκειμένου να μπορέσουν να δώσουν τις πρώτες βοήθειες στο άτυχο ζώο.

Στο κήτος, έχει χορηγηθεί ορός. Τα τραύματα που έφερε δεν είναι πρόσφατα, αλλά παλαιότερα, σύμφωνα με τους ειδικούς, ενώ δόθηκε και αντιβίωση. Οι ειδικοί θεωρούν πως πιθανόν το θηλαστικό είναι άρρωστο και γι αυτό ενδεχομένως βρέθηκε. Το κήτος μεταφέρθηκε σε αμμώδη περιοχή προκειμένου να μην τραυματίζεται από τα βράχια.

Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων

Μιλώντας στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος στην τηλεόραση του OPEN ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Δρόσος Κουτσούμπας, σημείωσε πως «το ζώο είναι τραυματισμένο. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος γι αυτά τα ζώα είναι οι προσκρούσεις σε πλοία ή προπέλες. Και απ ότι μπορώ να διακρίνω πρόκειται για ένα ζώο που μάλλον έπεσε πάνω σε πλοίο» και μάλλον αυτό το γεγονός το οδήγησε στα ρηχά. Ο ίδιος τόνισε πως «εκεί που βρίσκεται δεν είναι ο φυσικός του χώρος».

Ο ίδιος εκτίμησε πως είναι δύσκολο να υπάρξει ευτυχής κατάληξη στην επιχείρηση διάσωσης.

Η διευθύντρια Ερευνών του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας, Αναστασία Μήλιου, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ανέφερε πως «το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να δοθούν οι πρώτες βοήθειες». Οι δύτες διαπίστωσαν πως η φάλαινα δεν μπορεί να οδηγηθεί στα βαθιά λόγω του τραυματισμού της. «Είναι πολύ ασυνήθιστο να βρεθεί αυτό το ζώο στα ρηχά. Σημαίνει ότι έχει πρόβλημα και ότι έχει λίγες ελπίδες για να επανέλθει», συνέχισε η κ. Μήλιου.

Αμυράς: Αυτή τη στιγμή υποφέρει

Η φάλαινα, σύμφωνα με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά είναι πιθανότατα άρρωστη. Όπως είπε, ζει σε θάλασσες με βάθος από 1 έως 3 χιλιόμετρα και το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα τρία μέτρα υποδηλώνει ότι υπάρχει κάποιο μεγάλο πρόβλημα.

Στην ερώτηση αν πρόκειται για χτυπήματα, ο υφυπουργός ανέφερε ότι μάλλον δεν πρόκειται για χτυπήματα αλλά και για κάτι άλλο, λέγοντας ότι το ζώο πιθανότατα είναι άρρωστο και σημειώνοντας μάλιστα ότι η πρόγνωση δεν είναι καλή. «Όπως καταλαβαίνετε, το ζώο υποφέρει», τόνισε ο κ. Αμυράς.

Όπως εξήγησε ο υφυπουργός, εξειδικευμένος κτηνίατρος και νοσηλευτής πλησίασαν το ζώο και ήδη του έχουν πάρει αίμα για να γίνουν οι σχετικές εξετάσεις που θα δείξουν και τι πρόβλημα υπάρχει. Του έχουν γίνει και κάποιες ενέσεις και όλοι αναμένουν με αγωνία τι θα γίνει με τη φάλαινα…

Ο Ζιφιός (Ziphius cavirostris) είναι ένα κητώδες μέσου μεγέθους με εμφάνιση που θυμίζει ένα μεγάλο και παράξενο δελφίνι με μήκος που φθάνει τα 6 μέτρα (συνήθως 4,5-5,5). Οι ζιφιοί είναι πολύ δύσκολο να παρατηρηθούν και να μελετηθούν εξ’ αιτίας του μεγάλου χρόνου κατάδυσής τους (20 έως 80 λεπτά), της “ήσυχης” συμπεριφοράς τους (σχεδόν ποτέ δεν κάνουν άλματα), αλλά και λόγω του ότι αποφεύγουν την επαφή με τον άνθρωπο και τις δραστηριότητες του.

Έτσι, η γνώση σχετικά με αυτά τα ζώα είναι λιγοστή και μέχρι πολύ πρόσφατα προερχόταν σχεδόν μόνο από εκβρασμούς. Όπως ακριβώς και οι φυσητήρες, οι ζιφιοί τρέφονται με βαθύβια καλαμάρια που συλλαμβάνουν σε βάθη που φθάνουν ή και ξεπερνούν ακόμη και τα 2000 μέτρα.

Με πληροφορίες από skai.gr, ant1news.gr,

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.