ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
25 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Φάκελος τρίτη δόση: Όλα στο φως από τον FDA στις ΗΠΑ, «ομερτά» στην Ελλάδα!

1 min read

Χώρος και για αντίθετες απόψεις χωρίς λογοκρισία στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, διχασμός και «μεσαίωνας» στην Ελλάδα

Η δημοκρατία θριαμβεύει στην Αμερική, με ιντερνετική μετάδοση της 8ωρης συνεδρίασης της Αμερικανικής Επιτροπής Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Την ίδια ώρα, μόνο θλίψη προκαλούν οι κλειδαμπαρωμένες πόρτες και το… ακαταδίωκτο στη χώρα μας.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη
  • Πηγή newsbreak

«Ξεμένουμε από επιλογές. Ο δισταγμός του κόσμου να εμβολιαστεί δεν θα λυθεί με εκφοβισμό ή εξαναγκασμό. Σημαντικές ανησυχίες για την ασφάλεια των εμβολίων παραμένουν χωρίς απάντηση». Ποιος θα φανταζόταν ότι θα ακουστεί κάτι τέτοιο μέσα στην ελληνική Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών; Και, μάλιστα, δημοσίως

Κι όμως, αυτή η σκληρή θέση, όπως και πολλές άλλες, ακόμα πιο αιχμηρές, βρίσκουν χώρο στη Συμβουλευτική Επιτροπή για τα Εμβόλια των ΗΠΑ. Εκεί που, σε αντίθεση με την Ελλάδα δυστυχώς, οι διαδικασίες είναι ανοιχτές, διαφανείς, με πρόσβαση σε κάθε Αμερικανό πολίτη που μπορεί να σχηματίσει άποψη, έχοντας μπροστά του όλα τα δεδομένα, έχοντας ακούσει όλες τις απόψεις.

Στην Ελλάδα, από τον Αύγουστο του 2020, όταν συγκροτήθηκε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, μια χούφτα άνθρωποι αποφασίζουν για 11.000.000 συμπολίτες τους. Με κλειστές τις πόρτες, χωρίς δημοσίευση πρακτικών, δίχως να γνωρίζει κανένας πολίτης την άποψη καθενός από τα 17 μέλη. Η κυβέρνηση, μάλιστα, φρόντισε να «θωρακίσει» τα μέλη της επιτροπής με το -αδιανόητο μέτρο σε μια δημοκρατία- του «ακαταδίωκτου», αφού «δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».

Αν και θα περίμενε κανείς ότι, έστω με το «ακαταδίωκτο», θα μπορούσε η επιτροπή να υποστηρίξει πλέον πιο θαρραλέα διαφανείς διαδικασίες, «ανοίγοντας» τα άδυτά της και στους πολίτες, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Αυτό το «κρυφτό» είναι που τρομάζει περισσότερο από καθετί άλλο τον κόσμο, που επιτείνει τη δυσπιστία, που δεν απαντά σε εύλογες απορίες. Με συνέπεια την πλήρη κατάρρευση του ελληνικού εμβολιαστικού προγράμματος.

Οι αριθμοί της Δευτέρας 28/09/2021 δείχνουν έναν εκτροχιασμό δίχως επιστροφή: Μόλις 25.104 συμπολίτες μας πήγαν για την πρώτη ή τη δεύτερη δόση στα -ερημωμένα πλέον-… mega εμβολιαστικά κέντρα, ενώ μόνο 1.193 άτομα έκαναν την τρίτη δόση. Τα όνειρα περί ανοσίας της αγέλης έχουν αποδειχθεί εδώ και καιρό θερινής νυκτός. Το πρόγραμμα έχει βγει εκτός όλων των στόχων.

Ευρεία συνεδρίαση για το θέμα άδειας χορήγησης ή μη τρίτης δόσης

fda online con

Ας δούμε, όμως, τι γίνεται σε χώρες όπου η δημοκρατία ακόμα λειτουργεί. Για να αποφασίσει για το θέμα άδειας χορήγησης ή μη τρίτης δόσης, ο FDA, ο αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων, συγκάλεσε ευρεία συνεδρίαση της συμβουλευτικής επιτροπής για τα εμβόλια στις 17 Σεπτεμβρίου 2021. Η συνεδρίαση διήρκεσε 8 ώρες και μίλησαν δεκάδες μέλη, αλλά και μη μέλη της επιτροπής, όπως θα δούμε στη συνέχεια με κάποιες εκ των τοποθετήσεων.

Η συνεδρίαση προβλήθηκε στο YouTube, προκειμένου να την παρακολουθήσει κάθε πολίτης. Κατά τη διάρκειά της ακούστηκαν και θέσεις που στη σημερινή Ελλάδα θα «σήκωναν» φυλάκιση, λόγω της αμφισβήτησης στα εμβόλια. Ωστόσο, στις ΗΠΑ ακούστηκαν επισήμως στη συνεδρίαση της επιτροπής, δίχως φωνές και απειλές για μηνύσεις ύστερα από τοποθετήσεις και από μη μέλη σε μια ανοιχτή διαδικασία. Να σημειωθεί ότι υπήρχαν και δύο εκπρόσωποι της Pfizer στη συνεδρίαση, που κι αυτοί άκουγαν τις «αντίθετες» θέσεις, σεβόμενοι το δημοκρατικό πλαίσιο και τη σφαιρική ενημέρωση των πολιτών. Ακόμα κι όταν ο FDA θέλησε να διαψεύσει τα λεγόμενα ενός εκ των ομιλητών ως αβάσιμα, δεν το έκανε στη διάρκεια της διαδικασίας, αλλά μετά το πέρας της, προκειμένου οι τοποθετήσεις να μην αλλοιωθούν από κραυγές.

Κάθε εμβολιαστικό πρόγραμμα χτίζεται πάνω στην εμπιστοσύνη. Αυτή είναι που θα κρίνει την επιτυχία του. Αν διαρραγεί, το πρόγραμμα καταρρέει. Για να υπάρχει εμπιστοσύνη, όμως, απαραίτητο συστατικό είναι η διαφάνεια, ώστε ο πολίτης να μπορεί να ακολουθεί την επιστήμη και όχι την πολιτική.

Η αδιαφάνεια και η πολιτικοποίηση της επιστήμης είναι που τροφοδοτούν την καχυποψία και τη διστακτικότητα απέναντι στα εμβόλια. Ας μην απορεί, λοιπόν, η κυβέρνηση που στη χώρα μας το εμβολιαστικό πρόγραμμα απορρίφθηκε από σχεδόν τους μισούς πολίτες.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.