ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Φ.Ντονμέζ: «65 δισ. δολάρια η αξία του κοιτάσματος της Μαύρης Θάλασσας αλλά θα βρούμε κι άλλο»

1 min read

Το κοίτασμα φυσικού αερίου, την ανακάλυψη του οποίου ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερτογάν είναι αξίας 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων και δημιουργεί αλλαγή γεωπολιτικών συσχετισμών προς το αρνητικότερο για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την «Sabah», ο υπουργός ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε στο κρατικό «TRT», η διαχείριση του κοιτάσματος – που εντοπίστηκε στην Μαύρη Θάλασσα -, θα ανατεθεί εξ ολοκλήρου στην κρατική εταιρεία πετρελαίων, προσθέτοντας ότι θα καλύψει τις ανάγκες της Τουρκίας σε φυσικό αέριο για επτά με οκτώ χρόνια όπως αναφέρει το κυπριακό sigmalive.

Η αξιοποίηση του αναμένεται να αρχίσει το 2023. Ο κ. Ντονμέζ πρόσθεσε ότι οι γεωτρήσεις στην Μαύρη Θάλασσα θα συνεχιστούν σε μεγαλύτερο βάθος, με στόχο τον εντοπισμό πρόσθετου κοιτάσματος. 

Ο Πορθητής ξεκίνησε στις 20 Ιουλίου και βρήκε 320 δις. κυβικά μέτρα.

Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, αναμένεται να βρεθεί μεγαλύτερο κοίτασμα και αυτό είναι ένα μέρος αυτού που βρέθηκε.

Αυτό σημαίνει πως η Τουρκία θα μπορέσει να έχει μια σχετική ενεργειακή ανεξαρτησία. Σημαίνει επίσης πως θα είναι σε θέση να βγάλει φυσικό αέριο πολύ νωρίτερα από την Ελλάδα.

Τα έσοδα εννοείται ότι θα χρησιμοποιηθούν για την αύξηση της τουρκικής στρατιωτικής ισχύος.

Στην Ελλάδα ακόμα είμαστε στο… θα κάνουμε έρευνες. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος. Η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη από άλλες πηγές εσόδων πιο σταθερές και πιο μόνιμες από τον τουρισμό.

Χθες ο Ρ.Τ.Ερντογάν άσχετα με το επικοινωνιακό σόου που έκανε, ήταν σαφής: 

«Τα αποθέματα που βρέθηκαν σε αυτό το πρώτο πηγάδι είναι ένα κομμάτι ενός πολύ πιο πλούσιου πόρου. Με την βοήθεια του Αλλάχ θα υπάρξει και συνέχεια σύντομα. Θα αρχίσουμε να ανοίγουμε επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις. Περιμένουμε πρώτα ο Αλλάχ να πάρουμε μιαν τέτοια χαρμόσυνη είδηση και από την Μεσόγειο. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε προς χρήση στο έθνος μας το αέριο της Μαύρης Θάλασσας εντός του 2023.»

Η Άγκυρα ξεκινάει την γεωποικονομική της ενίσχυση με ένα κοίτασμα το οποίο μπορεί να είναι και ακόμα μεγαλύτερο και έχει βάλει στο «στόχαστρο» τα πλούσια κοιτάσματα της Μεσογείου και συγκεκριμένα τα τεράστια αποθέματα των υδριτών που βρίσκονται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.