ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
24 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

F-35: «Custom-made» έκδοση του μαχητικού φτιάχνουν οι ΗΠΑ – Για ποιόν όμως ;

1 min read

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας τη Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021, ανατέθηκε συμβόλαιο αξίας 49,05 εκατομμυρίων δολαρίων στην κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη μιας νέας παραλλαγής του stealth μαχητικού αεροσκάφους πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς F-35.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η είδηση αυτή «τράβηξε τα βλέμματα» διότι η ανάπτυξη μιας διαφορετικής έκδοσης για τα F-35, έχει επιτραπεί μόνο στην περίπτωση του Ισραήλ, το οποίο διαθέτει τα περίφημα F-35I «Adir», γεγονός που προκαλεί αρκετά ερωτήματα για το ποιος θα μπορούσε να προμηθευτεί αυτή τη νέα και μοναδική «version» του stealth μαχητικού. Στην ανάθεση του συμβολαίου, το Πεντάγωνο λέει χαρακτηριστικά ότι η έκδοση αυτή του F-35 θα είναι «προσαρμοσμένη», εννοώντας στις επιχειρησιακές ανάγκες, του κράτους που θα προμηθευτεί το αεροσκάφος πέμπτης γενιάς μέσω του προγράμματος Στρατιωτικών Πωλήσεων Εξωτερικού (Foreign Military Sales – FMS).

Για ευνόητους λόγους οι Αμερικανοί δεν αναφέρουν την ταυτότητα του κράτους και γι’ αυτό το λόγο θα υπάρξουν πάρα πολλές εικασίες και αναλύσεις για την «αποκάλυψή» του. Αν κάτι μπορεί να δώσει ένα στοιχείο, είναι το γεγονός ότι το συμβαλλόμενο μέρος που ανέθεσε το συμβόλαιο στον αεροναυπηγικό κολοσσό είναι η Διοίκηση Αεροπορίας του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ (U.S Navy), το οποίο λειτουργεί την παραλλαγή F-35C της οικογένειας μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς, που μπορούν να απογειωθούν από αεροπλανοφόρα.

Αυτό μπορεί να μην σημαίνει κάτι, όμως θα μπορούσε στη θέση του αμερικανικού ΠΝ να ήταν η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, η οποία επιχειρεί με την συμβατική έκδοση F-35A, που είναι παράλληλα και η πιο διαδεδομένη στις συμμαχικές αεροπορίες που διαθέτουν τα stealth μαχητικά. Αναμένει να φανεί στο μέλλον, ποια χώρα μπορεί να προμηθευτεί την «ειδική έκδοση» των αεροσκαφών.

Με πληροφορίες από: DefenseWorld

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.