ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: «Ναι» στο πρόστιμο στις φαρμακευτικές Roche και Novartis

1 min read

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θεώρησε ότι η σύμπραξη των δύο εταιρειών σε δύο συγκεκριμένα φάρμακα δεν ήταν συμβατή με την ευρωπαϊκή νομοθεσία

Μη νόμιμη θεωρήθηκε η σύμπραξη των φαρμακευτικών ομίλων Roche και Novartis για τη μείωση της οφθαλμολογικής χρήσης του φαρμάκου Avastin και την αύξηση της χρήσης του Lucentis. Η απόφαση ελήφθη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, σε απάντηση προδικαστικού ερωτήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας της Ιταλίας.

Σύμφωνα με το ανώτατο δικαστήριο, η πρακτική μπορεί να θεωρηθεί ότι παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τον ελεύθερο ανταγωνισμό.

Τι αναφέρει η απόφαση του Δικαστηρίου

Στην απόφασή του, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξηγεί ότι τα δύο φάρμακα Avastin και Lucentis παράγονται από την εταιρεία Genentech, που ανήκει στον όμιλο Roche.

Όμως, η Roche διαθέτει στο εμπόριο μόνο το Avastin. Αντίθετα, η Genentech ανέθεσε την εμπορική εκμετάλλευση του Lucentis στη Novartis.

Και τα δύο φάρμακα είχαν άδεια από την Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Στο Lucentis η άδεια αφορούσε στη θεραπεία οφθαλμολογικών παθήσεων και στο Avastin στη θεραπεία ογκολογικών παθήσεων. Όμως, «χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία οφθαλμολογικών παθήσεων λόγω της χαμηλότερης τιμής του από την τιμή τού Lucentis».

 Πάνω από 90 εκατ. ευρώ πρόστιμο 

Το 2014, η αρμόδια ιταλική επιτροπή για τον ανταγωνισμό επέβαλε πρόστιμο στις δύο εταιρείες, ύψους πάνω από 90 εκατ. Ευρώ το καθένα. Αιτία του προστίμου ήταν η σύμπραξη των εταιρειών για την τεχνητή διαφοροποίηση των δύο φαρμάκων.

Η επιτροπή θεώρησε ότι τα δύο φάρμακα είναι από κάθε άποψη ισοδύναμα. Όμως, η εταιρείες επιδίωκαν «στη διάδοση ανακοινώσεων ικανών να δημιουργήσουν ανησυχία στο κοινό ως προς την ασφάλεια των οφθαλμολογικών χρήσεων του Avastin για να προκαλέσουν μετατόπιση της ζήτησης στο Lucentis».

Μάλιστα, εκτιμήθηκε ότι η πρόσθετη επιβάρυνση στο ιταλικό σύστημα μόνο για το 2012 ανέρχεται στα 45 εκατ. Ευρώ.

Η υπόθεση έφθασε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λόγω της έφεσης που κατέθεσαν οι δύο εταιρείες κατά των προστίμων, ενώπιον του ιταλικού Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιβεβαίωσε ότι οι δύο εταιρείες είχαν στόχο να περιορίσουν τη συμπεριφορά τρίτων, κυρίως των γιατρών, ώστε να μειώνουν τη συνταγογράφηση του Avastin προς όφελος του Lucentis, πρακτική μη συμβατή προς την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.