Ευρωεκλογές: Διψήφια η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ – Τρίτο κόμμα η ΧΑ ακολουθεί το ΚΙΝΑΛ

Newskamatero

Έρευνα που διεξήγαγε το ευρωκοινοβούλιο ενόψει των ευρωεκλογών δείχνει όχι μόνο να προηγείται σταθερά η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 36% αλλά να έχει και μια διαφορά της τάξεως των έντεκα μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή και πιο πίσω ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής και το ΚΚΕ.

Η έρευνα αφορά τις ευρωεκλογές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν η διαφορά ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι στο 11.3%. 

Η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 36%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με ποσοστό 24,7%. Στην τρίτη θέση η Χρυσή Αυγή με 8,6%, ενώ ακολουθούν Κίνημα Αλλαγής με 7,9% και ΚΚΕ με 6,7%. Κάτω από το όριο του 3%, Ένωση Κεντρώων με 2,6%, ΑΝΕΛ με 1,4% και Ποτάμι με 1,5%. 

Στο 2,2% βρίσκεται η Ελληνική Λύση, στο 1,3% η Λαϊκή Ενότητα και στο 1,2% η Πλεύση Ελευθερίας. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας από τα ποσοστά των κομμάτων, προκύπτει ότι η Νέα Δημοκρατία θα έχει 9 έδρες στην Ευρωβουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ 6, ενώ από 2 έδρες θα έχουν το ΚΙΝΑΛ, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.

Ν.Δ. 36%                      (9 έδρες)

ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 24,7%         (6 έδρες)

Χρυσή Αυγή 8,6%    (2 έδρες)

ΚΙΝΑΛ 7,9%                 (2 έδρες)

ΚΚΕ 6,7%                      (2 έδρες)

Ένωση Κεντρώων 2,6% 

Ελληνική Λύση 2,2%

ΑΝΕΛ 1,4%

ΛΑΕ 1,3%

Πλεύση Ελευθερίας 1,2%

Άλλο 5,9% 

Η έρευνα από το ευρωκοινοβούλιο αφορά κάθε χώρα ξεχωριστά, έγινε με την αξιοποίηση και των ευρημάτων από εθνικές δημοσκοπήσεις και δεν πρόκειται για κλασικό γκάλοπ, αλλά για πρόβλεψη των αποτελεσμάτων με βάση όσα φαίνονται από τα στοιχεία έως τις 30 Ιανουαρίου.

Δείτε αναλυτικά:

Η μεθοδολογία 

Οι προβλέψεις για τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών γίνονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε συνεργασία με την εταιρεία Kantar Public. Η εταιρεία επιλέγει και συλλέγει δημοσκοπήσεις για τις Ευρωεκλογές από τα κράτη μέλη, αλλά και στοιχεία από τη Μονάδα Παρακολούθησης της Κοινής Γνώμης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τις αντιπροσωπείες του ΕΚ. 

Δίνεται προτεραιότητα στις δημοσκοπήσεις για τις Ευρωεκλογές, όμως όταν αυτό δεν είναι δυνατό, για την εξαγωγή συμπερασμάτων χρησιμοποιούνται στοιχεία για τις εθνικές εκλογές. Μόνο δημοσκοπήσεις οι οποίες έχουν κριθεί ως αξιόπιστες έπειτα από ανάλυση των μεθοδολογιών τους, την φήμη της εταιρείας που τα διεξήγαγε και την διαφάνεια της μεθοδολογίας τους έχουν επιλεγεί. Καθώς διαφέρουν οι μεθοδολογίες μεταξύ των κρατών μελών, η Kantar Public,  μπορεί να επανεκτιμήσει τα δεδομένα αλλά μόνο στις κατηγορίες “αναποφάσιστοι” ή “Δεν θα ψηφίσω”. Δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στο να αποφευχθεί προκατάληψη στις διαφορετικές δημοσκοπήσεις που επιλέγονται που χρησιμοποιούνται για να δημιουργηθούν οι προβλέψεις. Την ίδια στιγμή όμως δεν δίνεται η εγγύηση πως έχουν επιλεγεί όλες οι αξιόπιστες δημοσκοπήσεις.

Δημοσίευση στα Social Media

Next Post

Συνταξιούχοι: Ζητούν επιστροφή αναδρομικών στις πρωτόδικες αποφάσεις

Να δοθούν τα παρανόμως παρακρατηθέντα (αναδρομικά) χρηματικά ποσά στους συνταξιούχους που κερδίζουν πρωτόδικες αποφάσεις, ζητάει από την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων. Όπως τονίζεται στη σχετική επιστολή ήδη καταβλήθηκαν ποσά σε ενάγοντες συνταξιούχους με την υπ΄αριθμ. 3429/2018 απόφαση του 8ου Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών. Στην ίδια […]