ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ευκαιρία F-35 για την Ελλάδα: Ακυρώνει η Ιταλία τα 60 από τα 90 μαχητικά stealth

1 min read

Μια απρόσμενη ευκαιρία διαφαίνεται για την ελληνική ΠΑ καθώς μετά τις σημερινές δηλώσεις η ιταλική η αεροπορία μπορεί να βρεθεί να επιχειρεί με μόνο 30 μαχητικά νέας γενιάς τύπου F-35αφήνωντα στα αζήτητα σχεδόν 60 μαχητικά κάτι που δημιουργεί πονοκέφαλο στην αμερικανική κατασκευάστρια εταιρεία αλλά που μπορεί να αποδειχτεί σωτήρια κίνηση για την Ελλάδα.

Η Ιταλία δεν σκοπεύει να αγοράσει κανένα άλλο μαχητικό F-35 και εξετάζει την πιθανότητα ακόμη και να περικόψει την παραγγελία που έχει ήδη κάνει στην αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin Corp, δήλωσε σήμερα η υπουργός Άμυνας Ελιζαμπέτα Τρέντα.

“Δεν θα αγοράσουμε κανένα άλλο F-35 και επί του παρόντος εξετάζουμε όλες τις πιθανότητες για να εξακριβώσουμε αν είναι προς το συμφέρον μας, από οικονομικής άποψης, να περικόψουμε ή να διατηρήσουμε” αυτό το εξοπλιστικό πρόγραμμα, είπε η Τρέντα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι La 7.

Η υπουργός, που προέρχεται από το αντισυστημικό Κίνημα Πέντε Αστέρων, σημείωσε πάντως ότι αν αποφασιστεί η μείωση του προγράμματος ενδέχεται να υπάρξουν “σοβαρές οικονομικές κυρώσεις” για την Ιταλία, κάτι που σημαίνει ότι “η κατάργησή του ίσως θα κόστιζε περισσότερο από τη διατήρησή του”.

Επισήμανε επίσης ότι θα χάνονταν θέσεις εργασίας ενώ η Ιταλία επωφελείται από τη συμφωνία αυτή σε ό,τι αφορά τους τομείς της έρευνας και της τεχνολογίας

Τον περασμένο Ιανουάριο οι ιταλικές ένοπλες δυνάμεις παρέλαβαν το πρώτο από τα 90 μαχητικά που έχουν παραγγείλει προκειμένου να ανανεώσουν τον στόλο τους που σήμερα αποτελείται από Panavia Tornado, AMX και AV-9B Harrier.

Πέρσι, στελέχη των Πέντε Αστέρων δήλωναν ότι η Ιταλία πρέπει να ακυρώσει την παραγγελία στο σύνολό της, όμως η Τρέντα εξέφρασε επιφυλάξεις. “Κανείς δεν κρύβει το γεγονός ότι ανέκαθεν ασκούσαμε κριτική…. Όσον αφορά τις υπάρχουσες συμβάσεις που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση, προχωράμε σε μια προσεκτική επανεκτίμησή τους με αποκλειστικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον”, τόνισε.

Η Ιταλία αποτελεί επιπέδου 2 συνεργάτης και η συνολική παραγγελία αφορά 90 μαχητικα΄60 τύπου F-35A και 30 F-35B. Από αυτά έχει παραλάβει (ξεκινώντας από το 2013) ή παραλαμβάνει ή βρίσκονται υπό παραγγελία 28 τύπου –Α καθώς και 5 τυπου –Β με παραδόσεις να ολοκληρώνονται μέχρι το 2021.

 Αυτό σημαίνει ότι τα slots της ιταλικής αεροπορίας από το 2022 κιόλας θα παραμείνουν κενά και εκεί θα μπορούσε να ενσωματωθεί μια ελληνική παραγγελία που θα αφορά την απόκτηση των ιταλικών μέχρι και 60 μαχητικών σε τιμές fly-away καθώς το κόστος ανάπτυξης έχιε πληρωθεί από την ιταλική κυβέρνηση.

Μάλιστα αυτό το σχέδιο έχει και το επιπλέον όφελος για την ιταλική βιομηχανία καθώς η γραμμή παραγωγής στην ιταλική χώρα δεν θα χάσουν παραγγελίες αλλά και η αμερικανική LockheedMartin δεν θα δει να μειώνονται  παραγγελίες του μαχητικού κάτι που θα οδηγούσε σε αύξηση της τιμής μονάδος ανά μαχητικό.

Έτσι η ΠΑ θα μπορούσε να προμηθευτεί τα μαχητικά με αρχική τιμή στα 80 εκατομμύρια δολάρια και βαίνουσα μειούμενη όσο θα προχωρά η παραγωγή των μαχητικών.

Έτσι η ανανέωση του στόλου θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ομαλά και θα εξουδετερώσει την τουρκική παραγγελία δίνοντας στην ΠΑ πάλι την ηγεσία του Αιγαίου.

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.